CRVENO SLOVO

Danas su PETROVSKE POKLADE: Verovanja kažu da OVO mora da se pojede (FOTO)

0

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave dan Svetog cara Konstantina i carice Jelene.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Danas se obeležavaju i Petrovske poklade, koje kod Srba predstavljaju poslednji dan pred Petrovdanski post - poslednji dan kada se pred Petrovdan jede meso. Ovaj post počinje sutra, u ponedeljak, i trajaće do 12. jula.

 

Poklade su praznik kada za ručak treba okupiti celu porodicu, a trpeza treba da bude ispunjena mesom i mlečnim proizvodima, kojih će se vernici odricati u narednom periodu.

 

Ovaj praznik je, dakle, posvećen caru Konstantinu i njegovoj majci. Njihov kult je naročito negovan kod Grka i Rumuna, pa se kaže da je kod njih Konstantin kao kod Srba Sava.

 

Odmah po dolasku na presto, imao je car Konstantin tri velika neprijatelja: tiranina Maksencija u Rimu, Skite na Dunavu, i Vizantiju. Pred borbu sa Maksencijem, po predanju, na nebu mu se ukazao sjajan krst kao znak pobede. On je naredio da se iskuje veliki krst koji je nošen pred vojskom, i ovu borbu okončao je kao svoju veliku pobedu..

 

foto: Profimedia

Sveta Jelena, careva majka, radila je mnogo za veru Hristovu, a kada je bila u Jerusalimu pronašla je časni krst Gospodnji i sazidala crkvu Vaskrsenja na Golgoti, a potom i mnoge druge crkve na Svetoj Zemlji.

 

U svojoj 80. godini umrla je ova sveta žena 327. godine, a car Konstantin poživeo je još deset godina iza svoje majke. Umro je u gradu Nikomidiji 337. godine, a sahranjen u crkvi Svetih apostola u Carigradu.

 

Verovanja kažu da bi valjalo i pozvati siromašnije komšije i rođake na ovaj, mrsni ručak. U istočnoj Srbiji kažu da se danas ne valja češljati, jer bi "sva kosa mogla da opadne sa glave".

 

Prema narodnom verovanju, danas bi valjalo da se svi obavezno dobro najedu kako bi se pripremili za predstojeći veliki post. U nekim krajevima veruje se da oni koji se ogreše o ovo pravilo i kojim slučajem ne pojedu nešto masno i slasno mogu imati nesrećnu godinu.

 

U nekim predelima Srbije zadržao se i običaj da se mladići i devojke maskiraju, koji u graji idu od kuće do kuće i zbijaju šale, a domaćini treba da ih časte jelom ili pićem.

 

Deo proslave su i lile, buktinje koje se pale i koje nose mladići i dečaci, a u mnogim mestima se proslava završava velikom vatrom na glavnom trgu, gde se okupljaju svi meštani da zajedno uđu u post. U nekim mestima se ta vatra i preskače.

 

 

makonda-tracker