TRAJE 7 NEDELJA

Danas počinje Uskršnji post: ove stvari nikako ne bi trebalo da radite na Čisti ponedeljak (FOTO)

0

Post predstavlja i uzdizanje duha nad telom, pobedu duhovne strane nad čulima

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Za pravoslavne vernike, danas je počeo sedmonedeljni Vaskršnji ili Časni post (jer obuhvata vreme stradanja Hristovog i njegovog razapinjanja na Časni krst). Ovaj post traje od Čistog Ponedeljka do Blagovesti.

 

Post je višedimenzijskog karaktera i ni u kom slučaju nije odricanje od hrane i izgladnjivanje, jer po rečima svetih Otaca: "Mi nismo teloubice, već strastoubice".

 

Post u hrišćanstvu ne predstavlja samo odricanje od masne ili mrsne hrane, već prvenstveno ima duhovnu dimenziju. Post predstavlja i uzdizanje duha nad telom, pobedu duhovne strane nad čulima i za hrišćanina on predstavlja pripremu za obeležavanje i proslavu praznika.

 

Počeo je Petrovdanski post: Pravila koja se moraju poštovati sve do Petrovdana

 

Prvi dan pravoslavnog Časnog posta je Čisti ponedeljak, koji dolazi posle Bele nedelje, koja je vrhunac slavlja pred post u koji treba ući dostojanstveno i sa što manje grehova.

 

Prva nedelja posta zove se Čista, a poslednja je Nedelja pravoslavlja, dok se do Vaskrsa, uz posebna pravila, smenuju Pačista, Krstopoklona, Sredoposna, Gluva, Cvetna i Strašna ili Stradalna nedelja.

 

Nastavak na sledećoj strani...

makonda-tracker