čišćenje kuće je zabranjeno

Znate li kako danas treba da se pozdravljamo? Ovako se pravilno proslavlja drugi dan Božića

0

Drugog dana Božića, 8. januara po novom, a 26. decembra po starom kalendaru, Pravoslavna crkva proslavlja Sabor Presvete Bogorodice

foto: Shuterstock
foto: Shuterstock

Običaj je da se na današnji dan pozdravlja sa "Pomoz' Bog".

 

Crkva na današnji dan odaje slavu Presvetoj Bogomateri, koja je rodila Gospoda Boga Isusa Hrista. Njenim Saborom se naziva ovaj praznik zato što se danas sabiraju svi verni, da proslave Mater Bogorodicu.

 

Čehinje otkrivaju kad će se udati, Irci spremaju pivo za Deda Mraza: Najinteresantniji božićni običaji na svetu

 

Prema srpskim običajima, tri dana oko Božića kuća se ne čisti.

 

U nekim krajevima, na ovaj dan, domaćin daje čobaninu glavu pečenice koju ovaj nosi sa sobom na pašu. Kad je pojede, natakne je na jasenovu granu, da je živina ne može dohvatiti i kljucati.

 

U drugim krajevima, glava se čuva do Vasilice. Na ovaj dan se ne seku kosti, a ljudi se obraćaju jedan drugome sa: "Pomoz' Bog, Radovane.."

 

Na ovaj dan, koji je drugi dan Božića, obilaze se prijatelji i komšije i primaju gosti u kuću.

 

foto: Milan Obradović, Beta

Evo i informacija o samom današnjem prazniku koje je objavila SPC:

Cela priroda i sva tvar poklonila se Hristovom rođenju, a prvi od ljudi, koji su mu prišli, bili su pastiri. Čuvajući stražu kod stada svojih, iznenadili su se pojavom anđela i slavom Gospodnjom, koja ih je obasjala. I gle, nebeski blagovesnik im reče: 'Ne bojte se, jer vam, evo, javljam radost veliku koja će biti svemu narodu. Jer vam se danas, u gradu Davidovu, rodi Spasitelj, koji je Hristos Gospod.

 

I odjednom se pojavilo mnoštvo anđela koji hvaljahu Boga najlepšom pesmom koja se ikada čula: 'Slava na visini Bogu, i na zemlji mir, među ljudima dobra volja!' Iznenađeni i uplašeni pastiri, su odlučili da pođu do Vitlejema i vide šta se dogodilo. 'Hajdemo do Vitlejema da vidimo taj događaj o kome nas je Gospod obavestio'. Kada su stigli, ugledali su dete gde leži u jaslama i poklonili mu se", piše SPC o ovom velikom prazniku.

Ovaj susret sa Hristom, označio je, kako se dodaje, preokret u njihovom životu. Novim ritmom zakucala su njihova srca i neiskustvenom toplinom zagrejale su se i obradovale njihove duše.

I pastiri se vratiše slaveći i hvaleći Boga za sve što su čuli i videli kako je bilo rečeno."

Nastavak na sledećoj strani.

 

makonda-tracker