zovu ga i mišiji dan

Obeležavaju ga katolici, protestanti i pravoslavci: Sutra slavimo Miholjdan i ovoga bi trebalo da se pridržavamo (FOTO)

0

Praznik poznat kao najneobičniji.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

 

Sutra 12. oktobra, hrišćani slave praznik koji narod smatra najneobičnijim danom.

 

Praznik prepodobnog Kirjaka Otšelnika - Miholjdan, kao praznik vekovima unazad obeležavaju na isti dan katolici, pravoslavci i protestanti širom Evrope. Po tome je ovaj datum jedinstven među hrišćanima raznih kongregacija.

 

Još ponečemu današnji dan nije kao drugi. Za razliku od mnogih drugih crkvenih praznika, kada se "zabranjuje ovo ili ono", narod kaže da na današnji dan baš treba raditi - ali ne u kući.

 

Taj običaj potiče iz vremena kada su se početkom oktobra obavljali poslednji poljoprivredni radovi pred početak zime, tako da su sve snage bile uprte u te poslove, a oni kućanski mogu da sačekaju i zimsko vreme.

 

Sutra se obeležava Mala Gospojina: Ove stvari nikako ne smete da radite

 

Postoji i verovanje da se na Miholjdan ne treba venčavati. I ovo je verovanje takođe utemeljeno na tome da svatovi ne bi mogli da okupe goste jer su svi zauzeti drugim poslovima za pripremu za zimu.

 

U Boki Kotorskoj, Miholjdan zovu još i gospodski praznik, jer su ga slavile čuvene pomorske porodice tog kraja, a mornari na ovaj dan nikada nisu isplovljavali na more kako ne bi uvredili sveca.

 

Nastavak na sledećoj strani...

makonda-tracker