narodni običaji

Praznik svih parova koji žele, a ne mogu da imaju dece: Priča svetog Jovana Krstitelja vraća nadu (FOTO)

0

Ukoliko nemate dece, današnji dan govori da su čuda zaista moguća, a ukoliko ih imate ne propustite priliku da im kažete koliko ih volite. 

foto: Shutterstock

 

Sveti Jovan Krstitelj spada među najpoštovanije svetitelje u hrišćanskom svetu i njegov dan se proslavlja nekoliko puta u toku godine.

 

U Rimokatoličkoj crkvi njegovo rođenje se slavi 24. juna, a mučeništvo kao spomendan 29. avgusta. Srpska pravoslavna crkva slavi ga 20. januara po gregorijanskom kalendaru, 7. jula se obeležava njegov dan rođenja, a dan smrti obeležava se praznikom Usekovanje 29. avgusta.

 

Tajna leži iza starog verovanja: Znate li zašto mladoženja ne sme da vidi venčanicu? (FOTO)

 

Iako manje poznat, na današnji dan se poštuje još jedan praznik posvećen ovom svetitelju - Začeće Svetog Jovana Preteče i Krstitelja.

 

Priča kaže da su Jovanovi roditelji bili stari ljudi - Zaharije i Jelisaveta kojima je najveća želja bila da dobiju dete, ali to se nikako nije dešavalo. Ipak, ovaj par nije odustajao od svojih molitvi Bogu i, kada su već bili jako stari, dogodilo se čudo! Jelisaveta je ostala trudna. Prema predanju, kada se Jovan rodio, od njegovog presrećnog oca je zatraženo da na pločici napiše ime deteta i kada je on to uradio, mališan je odmah progovorio.

 

Nastavak pročitajte na sledećoj strani

 

makonda-tracker