saveti

Svekrva vas NE VOLI? Ili samo mislite tako? EVO kako da to PROVERITE

0

Odnos između svekrve i snaje često može biti izvor svađa, kako porodičnih tako i bračnih. Iako postoje snaje koje se odlično slažu s majkom svoga supruga, mnoge mlade žene nemaju tako idiličan odnos.

Mnoge žene nemaju idiličan odnos sa svekrvama
Mnoge žene nemaju idiličan odnos sa svekrvamafoto: Shutterstock

Svekrve često imaju velika očekivanja od svojih snaja jer ‘nijedna nije dovoljna dobra za njenog sina’. A s time je teško živeti. Baš kao i s brojnim kritikama i uplitanjima u život (što svekrvama snaje najčešće zameraju). Od odgajanja deteta pa do ‘velikodušnih’ saveta (o dušo, strašno si mršava, nemoj jesti samo one semenke). Ako ti se čini da sve to možda ipak umišljaš, donosimo ti neke od (očitih) znakova koji će će otkriti da joj baš i nisi na spisku omiljenih osoba, piše The List.

 

Imaš onaj čudan osećaj

 

Znaš onu čudnu energiju i napetost u vazduhu koju možeš seći nožem kada se nađeš u blizini osobe koja te baš i ne podnosi. To možeš da osetiš na osnovu toga koliko ti je (ne)prijatno pored te osobe. Da, jednostavno znaš da nešto nije u redu. Iako to nije lako ‘dokazati’, pogotovo u odnosima unutar porodice, ali događa se i u tim slučajevima veruj sebi. Intuicija je zaista jako moćan alat koji svi imamo, samo treba da znamo kako i kada da je slušamo. Verovatno znaš onaj osećaj kada te neko samo toleriše, umesto da te prihvati. Ako to osećaš u prisutnosti tvoje svekrve, onda si u pravu. Nisi joj baš tako draga.

 

Odnos snaja-svekrva može biti veoma složen
Odnos snaja-svekrva može biti veoma složenfoto: Shutterstock

Priča o bivšim ljubavima tvoga partnera

 

Zaista je teško da čujete svekrvu kako priča o ženi koju je ‘zamalo’ oženio tvoj partner i kako je prirasla srcu celoj porodici. Iako to možda radi nesvesno, ipak se (sigurno) loše osećaš. Događa li se ovo, svakako daj partneru do znanja što se događa, a svekrvi reci jasno i glasno da ti to smeta.

 

Preterano je kritična

 

Neki ljudi jednostavno su skloni da drugima upućuju kritike. Ima li tvoja svekrva uvek ima neki komentar na račun tvog izgleda, ponašanja ili bilo kojih drugih stvari koje su tebi važne, to može biti crvena zastavica da je nije briga za tvoja osećanja. Prvo razgovaraj s partnerom jer vas dvoje ste tim. Ne daj mu da se izvuče s rečenicama tipa ‘to je samo između vas dve’. Ne mora se uvek slagati s tobom, ali neka stane na tvoju stranu barem nekada.

 

Ignoriše te

 

Tišina je najgora kazna. Možda se može dogoditi da te ne uključuje u razgovor, ‘slučajno’ zaboravlja da zove na porodična druženja ili čestita na važnim događajima, možda to i nije baš tako slučajno. Pasivo agresivno ponašanje nije lako podnositi. Veruj intuiciji. Ništa se neće promeniti dok to javno ne otkriješ kako bi pokušala da izgradiš bolji odnos s njom pre nego što odmah odustaneš u startu.

 

Uopšte je ne zanima šta se događa u tvom životu

 

Postavljati pitanja i zanimati se (umereno) za tuđi život prilično je lako, jer tako dajemo do znanja drugoj osobi da nam je stalo. Ako tvoja svekrva to ne radi, možda je to znak da joj baš i nisi tako prirasla srcu. Imaj na umu da je možda i ljubomorna na tvoja postignuća (ili čak i na vezu koju imaš sa njenim sinom). No, to je njen problem na kom mora da poradi.

 

Mislite da vas svekrva ne voli, a vaš partner tvrdi suprotno?
Mislite da vas svekrva ne voli, a vaš partner tvrdi suprotno?foto: Shutterstock

Drži te na sigurnoj udaljenosti

 

Ako iznenada ućuti kada se pojaviš u njenoj blizini ili prestane da ti priča o stvarima koje se događaju u njenom životu, to može biti jasan znak da te baš i ne voli.

 

Njena izvinjenja to zapravo nisu

 

Ako se ti i svekrva posvađate, a zatim od nje usledi izvinjenje koje zvuči otprilike ovako ‘oprosti ako misliš da sam te time uvredila’, to znači da se baš i ne izvinjava. Tebe krivi za nesporazum koji je nastao i na taj način uopšte ne preuzima krivicu na sebe. Iskreno izvinjenje je kada ‘napadač’ preuzme odgovornost za uvredu kako bi izgladio nesporazum. ‘Lažno’ izvinjenje može biti znak da joj tvoja osećanja nisu uopšte važna.

 

Normalno je da budeš uzrujana i razočarana ako osetiš da te svekrva baš i ne voli. U toj igri možeš da pobediš jedino ako uložiš malo više truda u vaš odnos i pokušaš da pronađeš zajednički jezik. Ako to ne uspeš u tome, jednostavno se pomiri da prijateljski odnos između tebe i svekrve jednostavno nije suđen.

 

 

makonda-tracker