Novo ime modnog sveta

Veliki uspeh dvadesetsedmogodišnjeg Simona Porta Žakema: Ja dizajniram za sebe i svoju istinu (FOTO)

0

Za veoma kratko vreme, zahvaljujući prvenstveno Žanu Polu Gotjeu, mladi dizajner postao je planetarno popularan...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

S druge strane, uz finu podršku prvenstveno Tamblera među društvenim mrežama, tačkaste košulje sa pufnastim rukavima ovog dizajnera protekle sezone niste mogli nikako da zaobiđete! Njegova priča potpuno je drugačija od drugih...

 

On nije studirao na Parsonsu niti Sent Martinsu, nije stažirao u prestižnim modnim kućama niti je njegova majka nosila Šanel ili Dior. Odrastao je na farmi na jugu Francuske koju je napustio sa 18 godina, piše Elle, kako bi se preselio u Pariz i postao modni dizajner uprkos tome što nije imao nikakvo obrazovanje. Jednom prilikom za javnost je otkrio kako ga je na taj potez ohrabrio Žan Pol Gotje, kojeg je kao dete gledao na televiziji.

 

Stilista kraljice Bi vam donosi 10 genijalnih modnih pravila: Da, veoma je važno kakav donji veš nosite (FOTO)

 

Čak je i njegov ujak koji je bio vodoinstalater mislio da je Gotje beskrajno kul tip, a to je mladog dizajnera navelo da shvati kako ne treba biti snob da bi ušao u svet mode. Kad mu je u 18. godini iznenada preminula majka, spakovao je kofere i krenuo, odlučivši da se osloni isključivo na čari svemogućeg - interneta.

 

A post shared by SIMON PORTE JACQUEMUS (@jacquemus) on

 

Sve je radio suprotno ustaljenim pravilima. Do kontakata je dolazio slanjem poruka važnim ljudima na Fejsbuku, pokrenuo je Tumbler profil za koji nije mogao ni da sanja kako će mu pomoći da postane slavan, a sa navršenih 19 godina pokrenuo brend, u majčino ime.

 

foto: Profimedia

 

Marljivo je radio, pojavljivao se na svim društvenim zbivanjima modne elite u Parizu na koje je mogao da uđe, a onda se 2015. godine prijavio na LVMH-ovo takmičenje i osvojio jednogodišnje mentorstvo i 150 hiljada evra za razvoj svog brenda! Upravo to bio je prvi korak zbog kojeg njegov brend danas vredi pet miliona evra.

 

Dobar glas daleko se čuje: Modni komad našeg dizajnera završio u rukama Niki Minaž! (FOTO)

 

Šta ga i sada, kada je postao poznat i cenjen, čini drugačijim od drugih?

 

foto: Profimedia

 

Njegov tim čini 25 ljudi, a svaki od njih mu je prijatelj ili član porodice. Njegova najbolja prijateljica Marin peče slani keks za klijente u pariskom šourumu, stara drugarica Marion stilizuje komade na lutkama u prostoru, a njegov životni partner, Fabien, vodi finansije.

Mi našoj kući ne dodajemo zaposlene - dodajemo joj porodicu", rekao je on jednom prilikom za američki Elle i dodao: "Mi nismo kolektiv kao Vetements. Mi smo kolektiv u životu, a ne u dizajnu. Ja dizajniram za sebe i svoju istinu."

makonda-tracker