LIFESTYLE

Stručnjaci savetuju: Kako da negujemo kosu u ekstremnim uslovima

0
U zimskom periodu posebna pažnja posvećuje se nezi kože koja se isušuje pod uticajem hladnoće, ali u istoj meri treba voditi računa i o vlasima, jer ledeni dani imaju jednako poguban uticaj i na njih, objašnjava naš stručni saradnik
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock
foto: Promo

 

 

Piše: Vladimir Simić,

          frizer

 

 

 

Jedno od najlepših obeležja žene svakako je njena negovana i zdrava kosa. U zimskom periodu vlasima treba posvetiti posebnu pažnju, ali veoma je važno napomenuti da nega mora biti konstantna, prilagođena tipu i problemu koji postoji da bi uvek izgledala lepo. I najzdravijoj kosi centralno grejanje, klima-uređaji i zagušljive prostorije izvlače vlagu, a niske temperature i vetrovi dodatno oštećuju dlaku, pa je stoga važno da se ona pravilno zaštiti.

 

Jedna čaša voda može da otkloni problem koje MNOGE žene imaju: Kosa može da vam bude zdrava ukoliko uradite ovo...
 

Hidratacija

 

Arganovo ulje, poznato i kao marokansko ulje jer se proizvodi u Maroku od drveta argana, odlično je prilikom negovanja kože i kose i preporučuje se isključivo u ekstremnim vremenskim uslovima. Ono kosi vraća mekoću i sjaj, obnavlja oštećene krajeve i utiče na poboljšanje rasta. Može se nanositi odmah posle pranja na vlažne vlasi ili nakon sušenja, isključivo na krajeve. Ako je kosa mnogo oštećena od farbanja, trebalo bi ga mazati duž cele dlake. Lekovito dejstvo ovog ulja odmah se vidi jer kosa postaje sjajnija, lakše se oblikuje i raščešljava. Za negovanje farbane kose dobro je kombinovati maske i šampone za hidrataciju dlake sa arganovim uljem, dok prirodna ne zahteva takav tretman. Na dodir se najbolje oceni koja je količina vlage kosi potrebna i na taj način odlučujemo koje preparate treba primeniti. Pored arganovog, preporučuje se i kokosovo ulje, ali ono se više koristi u letnjim mesecima.

 

foto: Shutterstock

Zaboravite na skupe preparate: Recept od samo 4 sastojka koji TRAJNO ispravlja kosu! (VIDEO)

 

U zimskom periodu preporučuje se nošenje kapa, jer one su dobra zaštita, ali onda se javlja drugi problem, a to je elektricitet dlake. Za to ne postoji određen preparat u praksi, ali hidrirana i negovana kosa u kombinaciji sa uljima manje reaguje na promene i neće se elektrisati. Izbegavajte sintetičke kape i šalove i koristite četke od prirodne dlake koje treba redovno čistiti i prati.

makonda-tracker