da li ste znali?

NISTE NAPUNILI NI 30 GODINA, A VEĆ PRIMEĆUJETE SEDE VLASI? Ovo bi mogli da budu razlozi

0

Naučnici su otkrili vezu između gena koji kontrolišu boju kose i onih gena koji šalju signal telu da je vreme za borbu protiv infekcije. Ipak, to ne znači da je konačno i nesumnjivo otkriven uzrok sedih vlasi!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Naučnici su naime otkrili da, kad je telo pod stresom zbog nekog razloga ili ozbiljnog šoka, u nekim slučajevima može doći do dvostrukog efekta.

 

Geni zaduženi za kontrolu hormona stresa navodno podstiču promene u folikulama kose koje proizvode boju. Kad se aktivira imunološki sistem, on takođe može da podstakne promene u ćelijama folikula kose, navode se u novoj studiji, a navodno zbog toga kosa može da počne da sedi.

 

Ovo nije konačni odgovor na pitanje da zašto kosa sedi, imajte u vidu, i potrebno je još naučnih istraživanja.

 

Naučnici su otkrili navodnu vezu između gena koji kontrolišu boju kose i onih gena koji šalju signal telu da je vreme za borbu protiv infekcije.

 

Studija objavljena u časopisu PLOS Biology, sprovedena na miševima, pokazuje da ćelije, kad su napadnute, proizvode interferone. Interferoni, tvrdi se u istraživanju, omogućuju da ćelije prolaze promene koje ometaju viruse i generalno pojačavaju obranu.

 

Neočekivana usputna pojava aktivacije obrambenog sistema je da navodno isključuje ćelije koje proizvode boju kose i kože.

 

Autori studije smatraju da bi nam otkriće ove povezanosti moglo biti od pomoći u razumevanju pojave sede kose. Najvažnije od svega, moći ćemo bolje da razumemo bolesti poput leukodermije, piše Klix.

 

Ona uzrokuje diskoloraciju delova kože, a pogađa oko 0,.5 do 1 odsto populacije. Tvrdnje kako kosa može posedeti doslovno preko noći nisu ipak naučno utemeljene.

makonda-tracker