UA, FEN!

FRIZERI OTKRIVAJU: Sve prednosti i mane prirodnog sušenja kose

0

Ako spadate među one koji veruju da je feniranje ubica za uvojke, saznajte da li ste sasvim u pravu

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Prirodno sušenje kose je izbor mnogih jer ne oštećuje kosu. Međutim, sušenje kose na ovaj način nije baš sjajno ako želite da imate frizuru, odnosno da je stilizujete na određen način.

 

- Dobra strana prirodnog sušenja kose jeste to što ne koristite nikakav izvor toplote koji oštećuje kosu. Ipak, kod ovakvog sušenja ne možete da manipulišete kosom kako biste mogli da je sušite fenom - kaže frizer Edvard Trikomi.

 

Evo i nekih drugih stvari koje treba da znate o prirodnom sušenju kose.

 

Rastu bakterije

 

- Ne bi trebalo nikad da spavate mokre kose jer vazduh ne može dovoljno da je osuši, tako da duže ostaje mokra", kaže Toni Odišo. "Zbog toga mogu da se pojave buđ ili bakterije u vašoj kosi - tvrdi on.

 

Iako se to ne dešava često, ipak je to mogući scenario koji bi trebalo da razmotrite pre nego što legnete u krevet mokre kose.

 

foto: Profimedia

 

Kosa je glatka

 

Kada kosu često sušite prirodno, sprečavate nastanak negativnih efekata koje izaziva toplota fena. Zbog toga je kosa hidrirana i veoma glatka.

 

- Svaki put kada kosu tretirate toplotom, kutikula se širi, što nije dobro za spoljašnji sloj dlake. Zbog tretiranja toplotom i boja može da izbledi, a kosa da se isuši i bude naelektrisana - ističe Odišo.

 

Vremenom može da se ošteti

 

Prirodno sušenje kose znači da dlaka duže vreme zadržava dlaku, što vremenom može da bude uzrok oštećenja.

 

- Prirodno sušenje kose može vremenom da ošteti dlaku zbog konstantne izloženosti vodi. Voda 'uvećava' dlaku i može da ošteti membranu i vremenom je oslabi - kaže frizerka Melisa Peverini.

 

Pošto je kosa najslabija kada je mokra, moguće je da vam frizura neće imati isti oblik i teksturu, ukoliko je stalno sušite prirodno. Sušenje kose fenom kada je ona skoro, ali ne sasvim suva, može donekle da spreči tu štetu.

 

foto: Profimedia

 

Može da se isuši na hladnoći

 

Možda vam se čini uvrnuto da mokra kosa može da se isuši, ali zaista je tako. Možda niste u tako ozbiljnoj opasnosti od izlaska napolje mokre kose, kao što su vas plašili kada ste bili dete, ali neki rizik ipak postoji.

 

- Nemojte da izlazite napolje vlažne kose jer to ekstremno dehidrira dlaku - savetuje Peverini.

 

Vlaga se polako gubi

 

Dok sa jedne strane, postoji rizik da mokra dlaka dehidrira, prirodno sušenje kose ne vodi uvek do toga. U poređenju sa sušenjem kose fenom, prirodno sušenje zadržava vlagu.

 

- Kada sušite kosu prirodno, ona se prirodno rešava vlage tokom dana, dok kod sušenja fenom, vlaga se odmah uklanja. Više vlage se uklanja sušenjem fenom - ističe frizerka Mišel Klivlend.

foto: Profimedia

 

Sprečava se pucanje dlake

 

- Kada sušite kosu fenom, toplota je usmerena na jedan deo kose. Time se toplota forsira samo na određen deo, pa dlaka postaje sklonija pucanju jer je topao vazduh oštećuje - kaže Klivlendova, ističući da kosa ne prolazi kroz isti proces kada je sušite prirodno.

 

Dobro je za farbanu kosu

 

U nekim slučajevima je, kažu frizeri, bolje sušiti kosu fenom, a to zavisi od teksture, da li je kosa farbana ili ne...

 

- Kada je kosa bojena, onda je bolje sušiti je prirodno. Tretiranje ofarbane kose toplotom fena ili prese za ispravljanje ili uvijanje kose, može mnogo više da ošteti kosu od sušenja prirodnim putem - kaže frizer Ted Gibson.

 

Kad malo razmislite, to i ima smisla, jer farbe svakako isušuju kosu, pa nije pametno još i da je dodatno oštećujete toplotom.

 

 

makonda-tracker