moćan trik

Više vam nije neophodna farba: Evo kako vratiti pigment sedim vlasima

0

Seda kosa je prvi vesnik starenja, a da li postoji način da još neko vreme zadržimo mladalački izgled i kosa ostane prirodne boje?

foto: Profimedia
foto: Profimedia

 

Seda kosa nastaje prilikom smanjenja proizvodnje pigmenata koje proizvode matične ćelije u folikulima. Nekome se ovaj proces desi pre, a nekome kasnije. Neko u potpunosti dobije belu kosu, dok se kod nekoga nađe tek pokoji pramen ili vlas, piše Stvar ukusa.

 

Genetika je ključni faktor ovog procesa, ali postoje i spoljni faktori koji su povezani sa gubitkom pigmenta: nedostatak gvožđa, poremećaj rada štitne žlezde, disbalans joda i faktor stresa i načina života.

 

Na gubitak melanina u vlasi, takođe može uticati i manajk sna, konzumiranje cigareta i nedovoljan unos tečnosti.

 

 

Da li postoji lek?

 

Naime, priroda se pobrinula za većinu estetskih pomagala, pa ni ovaj deo nije zapostavila. Rešenje je u kokosovom ulju! Naime, po drevnom receptu, u kokosovom ulju treba prokuvati amlu, indijsko grožđe, i to dok se ne dobije potpuno crna boja. Ova smesa daće smeđe-crvenkaste tonove vlasi.

 

Takođe, jak crni čaj neutralisaće sede vlasi u potpunosti redovno primenom utrljavanja na teme glave, a čaj hibiskusa daće crvenkastu nijansu.

makonda-tracker