Glam, glam, glam

Od Doris Dej do Sofije Loren: Modni znalci koji su odevali najveće holivudske dive

0

Onda kada su vladali glamur i sofisticiranost, lepotice starog Holivuda odevali su zaista posebni ljudi. Samo je njima bilo dozvoljeno da ostave modni pečat kraj tako velikih imena...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Elizabet Tejlor

 

Glamurozna crnka prelepih ljubičastih očiju je plenila svojom lepotom i stilom. Njen život su obeležile legendarne uloge, osam brakova, vanvremenska lepota i borba protiv Aids-a. Pedesete su bile godine koje su načinom odevanja slavile žensku figure, piše Elle, haljine su isticale bujne grudi, uzan struk, zavodljive bokove. Elizabet je blistala u tim romantičnim i seksepilnim haljinama.

 

Ona je bila u prijateljskim odnosima sa tada najboljom kostimografkinjom Holivuda- Idit Hed, koja je dobila čak osam Oskara za svoje kostime a Liz ju je smatrala drugom majkom. Šta je svojstveno čuvenoj crnki? To što se retko gde pojavljivala a da to nije podrazumevalo glamurozne haljine i aksesoare. Njen garderober je bio riznica najboljih kreacija najpoznatijih modnih dizajnera koji su je obožavali jer se nije libila da kupi komad bez obzira na cenu, ako joj se dotični svideo.

 

Drzak i skandalozan potez kojim je ušla u legendu: Evo kako je Merilin Monro uspela da ostavi Elizabet Tejlor u svojoj senci ZAUVEK

 

Tejlor je obožavala nakit, posebno dijamante. Ričard Barton jedan od dve njene najveće ljubavi, za kog se udavala dva puta, poklonio joj je dijamant od 33 karata. Majk Tod, njen treći muž, koji je nakon samo godinu dana braka poginuo u avionskoj nesreći, joj je kupio dijamantsku tijaru u kojoj se nekad i kupala ili plivala, prema trenutnom raspoloženju. Drugom prilikom joj je poklonio ogrlicu od rubina i dijamanata od Kartijea.

foto: Profimedia

Liz je takođe imala neprocenjivu kolekciju tašni složenih po bojama, prelepe cipele i oko 30 pari kaubojskih čizama. U šezdesetim godinama, glumica je volela Diorove kreacije, posebno haljine. Poslednju Diorovu couture haljinu je kreirao za nju Džon Galijano.

 

Pored Diora volela je kreacije Šanela, Živanšija, i Valentina kog je otkrila igrajući Kleopatru. Elizabet je prva na svetu lansirala selebriti parfem, Passion. Njene omiljene boje su bile suncokret žuta, ljubičasta i crvena.

 

Nastavak pročitajte na idućoj strani...

 

makonda-tracker