Podvrnuti rukavi, bebi-dol haljine, čipka...

10 najuticajnijih modela i samo 1 intervju: Sve što nam je Kristobal Balensijaga ostavio u amanet (FOTO)

0

Baskijac Kristobal Balensijaga bio je poznat kao neko sa krajnje čudnim karakterom. To je dizajner koji nije želeo da na kraju revije izađe i pokloni se publici. Takođe, tokom višedecenijske karijere, on je dao samo jedan intervju...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Balensijagu možemo slobodno da prozovemo modnim influenserom. Njegov uticaj je veoma velik, a kreativnost i inovativnost su neprevaziđeni, piše Elle. Iza etikete ove kuće krije se i modni i stilski identitet koji sa pravom nosi ovo ime. Tako da podvrnuti rukavi, minimalizam, bebi-dol haljina koji se sigurno nalaze u vašim kombinacijama ipak su imali polaznu tačku koja nosi ime ovog dizajnera.

 

1. Bebi-dol haljina

 

A post shared by R e n e e N e y (@littlemissney) on

Krajem 50-ih Balensijaga stvara omiljenu bebi-dol haljinu gde se prikazuje kao majstor linije i kroja. Nosile su je Tvigi, Kortni Lav i Aleksa Čang.

 

2. Oversajz kaput

 

A post shared by Balenciaga (@balenciaga) on

Veliki puff rukavi su kul, što veći to bolji. Naravno da su proporcije jako bitne i kreator je debitovao davne 1957. godine te smo sigurni kako imate jedan takav pod Balensijaga uticajem.

 

3. Džak haljine

 

A post shared by Balenciaga (@balenciaga) on

Sigurno posedujete jednu od ovakvih haljina. One sakrivaju sve a posebno višak na stomaku... Prosto je obožavamo, ali kad ju je Balensijaga prikazao 1957. godine, ovaj model je bio veoma liberalan, revolucionaran.

 

4. Španski uticaj

 

A post shared by Francis (@francisben) on

Baskijanac je znao kako na pravi način da isporisti svoje korene. Ako imate neku suknju u "ole-lo-le" fazonu, sad znate ko je zaslužan za nju.

 

Stil koji nam stiže iz zemlje kengura: Preterivanje - uvek i u svemu (FOTO)

 

Nastavak pročitajte na idućoj strani...

 

 

foto: Profimedia

5. Minimalizam

 

Ako je vaša filozofija manje je više, opet možete da zahvalite Balensijagi, koji je inače verovao da je "elegancija eliminacija". Sa komadima iz 60-ih kao što je "envelope" haljina postao je šampion svedene estetike.

6. Detalji

 

Često ne možemo zamisliti svoje odevne kombinacije bez pravih aksesoara! Za to nam nije potrebna prilična suma novca, ali dobar par minđuša, broša ili narukvice koje su priča za sebe sasvim su dovoljni da utvrdimo Balensijagine lekcije o modnim detaljima koje nas je učio.

 

Veličanstvene i uvek u trendu: Ova 3 para minđuša mora posedovati svaka žena (FOTO)

 

7. Čipka

 

Pre njega ovaj materijal se nosio ili u crkvi ili u spavaćoj sobi. Španski kreator je zavodljivi materijal prihvatio u neočekivani kombinacijama i tako čipkom popločao modni put.

 

A post shared by Balenciaga (@balenciaga) on

8. Zanimljivi tekstili

 

Sledeći put kada budete imali osećaj da materijal nije takav kako vam se čini, pomislite na Balensijagu. Originalost se ogleda u rezu koji je perfektno uparen sa tkaninama kao što je svila "gazar".

 

10. Kežual kostimi

 

Ponekad pomislimo kako bismo i dalje šetali u strogim, kruto dizaniranim odelima i kostimima da nije bilo Balensijage. Ali zahvaljujući njemu, pristup krojenju zahtevnijih komada se drastično promenio. Danas, imamo razne varijante fluidnih, ženstvenih kostima za čiju populaciju je zaslužan španski kreator.

 

A post shared by Balenciaga (@balenciaga) on

 

makonda-tracker