Tijana Dapčević i Tamara Todevska: Istančan stil u genima

Sestre Tijana Dapčević i Tamara Todevska najviše vole da nose farmerke u kombinaciji sa pamučnim majicama, patikama ili baletankama, ali odlično se osećaju i u svečanim toaletama i visokim potpeticama.
0
1 / 5 Foto: Miša Obradović

Od kada su se pojavile na javnoj sceni, najpre starija Tijana Dapčević, a potom i mlađa Tamara Todevska, srca publike osvojile su svojom harizmatičnošću i šarmom. Osim toga, popularne sestre iz Makedonije, pokazale su i svoj istančan ukus kada je reč o garderobi. Iako retko konsultuju stručnjake prilikom izbora toaleta za javne nastupe, uvek su nepogrešivo odevene, a ljubav prema modi nasledile su od mame. Fetiš su im torbe i naočare za sunce, a slogu koja vlada među njima može da pokvari samo neki komad odeće koji istovremeno obe požele da odenu. O svom modnom stilu pričale su nam u junu 2008.
Kako biste opisali svoj stil odevanja?
Tijana:
Ne volim termin sportska elegancija, ali mislim da njime najlakše mogu da opišem način na koji se odevam. To znači da mogu da budem obučena i elegantno i sportski, a obožavam i odevne kombinacije između ta dva stila. 
Tamara:
I ja bih na isti način opisala svoj stil. Volim da nosim farmerice, pa ih svakodnevno oblačim i imam ih u različitim nijansama i modelima. Preko dana uglavnom nosim patike, a visoke potpetice obavezne su uveče.
Da li jedna drugu savetujete prilikom izbora garderobe?
Tijana:
I savetujemo, i na kvarno jedna od druge krademo garderobu. Dešava mi se da dođem u Skoplje i Tamara me odmah pita da li može da uđe u moj kofer. Kažem joj da ne može, ali kad izađem sa drugaricama na kafu, sretnem je od glave do pete odevenu u moje krpice. S druge strane, ona mi ponekad zabrani da nosim neku njenu stvar ili cipele, pošto je isplanirala da ih obuče te večeri, a je ne poslušam.
Tamara:
Ranije smo se češće svađale oko garderobe, naročito dok sam ja bila manja i tražila stvari od nje. Uvek mi je u prvom momentu branila da uzmem neku njenu majicu ili pantalone, ali bi mi kasnije popuštala.
Da li ste nekada imale zajedničku odeću?
Tijana:
Veoma često. Jednu kožnu jaknu kupile smo zajedno, prvo sam je nosila ja, pošto sam starija, pa onda Tamara, pa ponovo ja.
Jeste li ste se nekada prepirale zbog odeće?
Tijana:
Nas dve samo se oko toga i svađamo. Najgora svađa bila je zbog jedne marame iz Njujorka koju sam obožavala i koju nisam skidala. Tamara me je jednom prilikom, kada sam bila u Skoplju, molila da joj je dam, ali nisam pristala čak ni posle burne svađe prilikom koje je i mama morala da interveniše. Po povratku u Beograd shvatila sam da sam je zaboravila i Tamara ju je nasledila.
Tamara:
Tijana uvek u Skoplju slučajno zaboravi nešto što se meni najviše sviđa, a ja joj to nikada ne vratim. S druge strane, meni se retko desi da zaboravim stvari kod nje, ali kada joj se nešto dopadne, to joj dam.
Imate li isti ukus kada je reč o garderobi?
Tijana:
Tamara više voli svetlije i vesele nijanse i zna da ukombinuje na primer zelenu i lila, dok ja najviše volim sivu, belu i crnu boju, kao i crvene detalje.
Šta vam je modni fetiš?
Tamara:
Mada obe najviše na svetu volimo farmerice i pamučne majice, fetiš su nam torbe i naočare. Imamo i mnogo čizama i cipela.
Tijana:
Ne izlazim iz farmerki. Sigurno ću ih nositi čitavog života, čak i kada ostarim, jer sam takva osoba.
Koje robne marke preferirate?
Tijana:
Nisam rob modnih marki i nisam luda za Gučijem, Pradom i Lujem Vitonom, više vodim računa da mi garderoba koju nosim lepo stoji. Najviše volim da jednom godišnje kupujem na rasprodajama u Njujorku.
Tamara:
I meni je važnije kako mi nešto stoji i nisam opterećena modnim markama, nemam omiljeni brend. Volim da mi je to što nosim udobno i od prijatnih materijala tako da obožavam pamuk. Mrzim hulahopke i čudim se kada vidim da ih devojke nose ispod farmerki.
Šopingujete li često?
Tijana:
Kupujem stihijski, nikada planski, i to radim dva puta godišnje.
Tamara:
Naravno, to svako voli. Stalno idem u prodavnicu Fornarine čije sam zaštitno lice i tamo uzmem sve što mi se sviđa, posle sam zadovoljna i srećna. Nisam pravi kupoholičar, ali mi prija da šopingujem i trošim novac.
Kupujete li zajedno?
Tamara:
Retko se viđamo, ali kada doputujem u Beograd idemo u Delta City, a kada ona dođe u Skoplje, zajedno obilazimo radnje. Ponekad i sama kupim nešto Tijani, ali samo u situaciji kada mi kaže šta želi.
Tijana:
Nas dve mnogo češće zajedno kupujemo kozmetiku nego odevne predmete.
Jeste li se snabdele garderobom za predstojeću letnju sezonu?
Tijana:
Na Tajlandu sam pazarila primarne stvari poput papuča, baletanki, suknjica i košulja, a kupila sam čak i kupaći kostim.
Tamara:
Bila sam pre desetak dana u Fornarini i takođe sam uzela sandale, papuče, košuljice i suknjice, a boravak u Beogradu iskoristiću da odem u Delta City i sebi kupim još stvari.
Poklanjate li iznošenu garderobu?
Tamara:
Nikada ne nađem vremena da raščistim ormar, ono što ne nosim dam mami ili drugaricama.
Tijana:
Ustanovila sam da stvarno više nemam mesta u ormaru, tako da s vremena na vreme preuređujem garderober i stare stvari poklanjam Crvenom krstu ili nezbrinutoj deci u domu u Zvečanskoj.
U čemu je po vašem mišljenju žena najseksepilnija?
Tijana:
U dobrim cipelama na štiklu, kožnom mantilu, čarapama sa šavom i sa crvenim ružem na usnama.
Tamara:
Znam samo u čemu sam sama sebi najseksepilnija, a to je kada nosim haljinu do kolena sa velikim dekolteom i ukombinujem je sa visokim potpeticama i dobrim minđušama. Tako sam bila obučena i na Evroviziji
U kojim prilikama nosite elegantne toalete?
Tijana:
Uvek kada osetim potrebu, a to se u poslednje vreme često dešava. Mala crna haljina neizostavni je detalj i nikada ne možeš da pogrešiš kada je obučeš, a elegantno mogu delovati i crne baletanke ukomponovane sa dobrim pantalonama. 
Tamara:
Skoro svakog dana kada izađem uveče ili za neko snimanje.
Volite li više ravnu ili obuću sa visokom potpeticom?
Tijana:
Preko dana uglavnom sam u baletankama, a za nastupe i izlaske volim da budem na štiklama i imam mnogo takve obuće.
Tamara:
Uveče obavezno nosim štikle, dok sam danju u patikama.
Sandale ili papuče?
Tijana:
I jedno i drugo.
Tamara:
Više volim papuče. 
Birate li sami garderobu za javne nastupe ili tražite pomoć stilista?
Tijana:
Ponekad mi posredstvom Interneta pomaže Peđa Govedarica koji mi uvek da koristan savet, a često se konsultujem i sa Ivanom Rabrenović. Najčešće, ipak, sama biram garderobu.
Tamara:
Uglavnom sa mamom, jer ona prati modu i zna da mi da pravi savet, mada za neke posebne prilike angažujem stilistu. Tako mi je haljinu za Evroviziju osmislio Jovan Petrovski, jedan divan mladić iz Skoplja koji već dugo radi u Milanu, a uz nju sam imala i odlične minđuše i Prada cipele koje sam dobila od jednog skopskog butika ekskluzivne obuće. 
Jeste li nekada drastično menjali svoj način odevanja?
Tijana:
Mnogo puta. Skoro sam promenila plavu boju kose u crnu, ali sam posle dva meseca shvatila da izgledam kao nastavnica iz Batajnice. U jednom trenutku kosa mi je bila potpuno zelena, jer je moja drugarica koja je išla u frizersku školu htela da me ofarba u belo. 
Tamara:
Za razliku od sestre, nikada nisam drastično menjala svoj imidž.

Ivana Nikolić

Tekst je objavljen u 141. broju magazina Story trećeg juna 2008. godine.

makonda-tracker