Kanski festival: Modni bal u filmskoj bajci

Šezdeset treći filmski festival u Kanu bio je prilika da pripadnici svetskog džet-seta uz pomoć renomiranih kreatora još jednom pokažu svoj originalni ukus u odevanju
0
1 / 16 Foto: Guliver Afp Getty Images

Šezdeset treći po redu filmski festival u Kanu otvorio je novi film Ridlija Skota Robin Hud, a pored smotre najboljih ostvarenja sedme umetnosti, obeležile su ga i glamurozne toalete prelepih slavih glumica. Uprkos kiši i oblačnom vremenu, one su s osmehom na licu prošetale crvenim tepihom, dok su se uz bliceve fotoaparata mešali sjaj dijamanata, brilijanata, zlata i srebra. Dame su bile odevene u raskošne toalete renomiranih svetskih kreatora, dok su se pripadnici jačeg pola po tradiciji opredelili za tamnije smokinge i crne leptir mašne. Celokupan prizor podsećao je na bal iz najlepših bajki.

S obzirom na to da je ova filmska manifestacija godinama sve glamuroznija, ovogodišnji defile crvenim tepihom slavnih zvanica predstavljao je pravi modni šou, nadmašujući svetske Fashion Weekove i holivudsku dodelu Oskara. Glumačke zvezde blistale su u svojim pažljivo odabranim toaletama na različitim premijerama, koktelima i luksuznim zabavama u okviru festivala koji je trajao od 12. do 23. maja.

Za ovogodišnji filmski festival slavna glumica Selma Hajek odabrala je glamuroznu Gucci kreaciju kojom je istakla svoju fantastičnu figuru. Prisutne glumice uglavnom su birale crno-bele haljine čiji su šlepovi klizili po crvenom tepihu. Nakon što je otkrivena njena statua u Muzeju voštanih figura Madam Tiso, glumica Helen Miren došla je u Kan u crno-beloj asimetričnoj toaleti koju je kreirao Eli Sab.  

U znak sećanja na tragično nastradalog modnog kreatora Aleksandra Mekvina, slavna glumica Kejt Blanšet obukla je njegovu crno-belu kreaciju, a kosu je pokupila u punđu naglasivši tako specijalne dijamantske minđuše.

Belu haljinu odabrala je i Eva Longorija koja je poverenje za glamuroznu toaletu poverila Emiliju Pučiju, dok je Kejt Bekinsejl dobila samo reči hvale za svoju elegantnu haljinu i glamuroznu frizuru koja je efektno istakla njen dekolte. Najpoznatija indijska glumica Ajšvarija Raj Bačhan na glamuroznu dodelu Zlatne palme došla je u društvu svog supruga Abišeka Bačhana, s kojim je uskladila desene garderobe. Naime, nekadašnja mis sveta odlučila se za zelenu haljinu od muslina i čipke koja podseća na indijsku narodnu nošnju, dok je njen dragi obukao elegantno crno odelo.

Ovogodišnja filmska smotra prošla je u znaku skupog nakita koji je krasio tela slavnih dama, a većina njih nosila je ručno brušene dijamante koji su svetlucali na prelepim umetnicama. Iako se svaka dama trudila da svojim autfitom iskaže i ličnu originalnost, to je možda najbolje pošlo za rukom slavnoj manekenki Naomi Kembel koja se, u skladu sa svojom eksplozivnom naravi, na crvenom tepihu pojavila u zlatnoj haljini i s dugom raspuštenom kosom. U svakom slučaju, ovogodišnji Kanski festival bio je prilika da se pokrenu nova razmišljanja o načinu odevanja na svetskoj glumačkoj sceni.

Ksenija Konić

makonda-tracker