Ana Stanić: Provokacija na kašičicu

Pevačici Ani Stanić moda je jedan od načina da iskaže svoju različitost, a da bi ostala dosledna svom autentičnom stilu izbegava romantičnu, previše damsku i uniformisanu odeću
0
1 / 5 Foto: Miša Obradović

Dok je na sceni, jedna od atraktivnijih pop pevačica Ana Stanić garderobu posmatra isključivo u službi muzike koju izvodi. Mašta kojom su obojene pesme ove tridesetčetvorogodišnje umetnice podjednako snažno prožima i svaki komad odeće, obuće i asesoara koje bira za sebe. Ova senzibilna plavuša otkrila nam je u aprilu 2008. godine da u trenucima koje ne deli sa javnošću poseže za manje ekscentričnim odevnim kombinacijama jer, kako kaže, više voli da joj ličnost, u odnosu na  materijale i dezene koji su na njoj, bude u prvom planu. Uprkos svakom novom trendu, bira samo garderobu koja odgovara njenom temperamentu i ukusu. Za potrebe spotova i snimanja uvek angažuje stilistu, ali za sva druga javna pojavljivanja voli da u odabiru stvari sama eksperimentiše.

Koje mesto na vašoj lestvici prioriteta u životu zauzima moda?

- Ona je za mene propratna, ali stalno prisutna kategorija. Najviše cenim osobe na kojima se trend ne primećuje, a opet odišu stilom u svakom izdanju: od svečanog do pijačnog. Kada mnogo radim, ne stignem da razmišljam o trendovima, ali zato u trenucima dokolice dajem i poslednju paru za nešto što mi se sviđa.

Pratite li trendove po svaku cenu?

- Volim da, kako u muzici, tako i u oblačenju, uvek idem u korak s vremenom. Da bih kupila nešto što je aktuelno, to mora da odgovara mom senzibilitetu i ukusu, a ako nije tako, stvari bez mnogo nedoumice ignorišem. Najveća greška jeste kupiti striktno sezonsku stvar koja već za nekoliko meseci deluje demode, a ne uklapa se ni sa ostatkom garderobe. Bitno je imati svoj stil i razgraničiti šta su neprolazni komadi garderobe, a šta krpice za jednokratnu upotrebu.

Opišite svoj stil odevanja sa pet reči.

- Spontan, nepretenciozan, izazovan, aktuelan i sportski.

Pamtite li razdoblje koje biste okarakterisali kao period ličnih modnih promašaja?

- U srednjoj školi imala sam fazu kad sam svaki dan, čak i u jutarnjoj smeni, prilikom šminkanja koristila ajlajner i tamnosivu senku za oči, oblačila mamine sakoe i nosila cipele na štiklu. Izgledala sam krajnje neadekvatno za nekoga ko se vozi punim tramvajem po sat vremena do škole i nazad. Pre toga nosila sam martinke, kožne jakne i slabo se šminkala. Tek oko dvadeset pete godine shvatila sam šta mi najbolje stoji i počela da kupujem stvari u kojima sam se osećala nesputano i izgledala dobro.

Smatrate li da je u vašoj profesiji neophodno imati stilistu?

- Neophodan mi je na snimanju spotova ili na slikanju za omot jer u skladu sa atmosferom albuma osmisli i nabavi sve elemente neophodne za moj dogovoreni izgled, kao i za izgled ostalih aktera u spotu. Za sva druga pojavljivanja u javnosti sklapam odevne kombinacije sama, i to me veoma zabavlja.

Da li biste poslušali savet modnog stručnjaka i da se ne bavite javnom profesijom?

- Možda bi mi bilo interesantno da otkrijem kako bi mi stajao neki drugačiji izgled od onog koji sam sama osmislila, ali bi se to i završilo na zadovoljenju znatiželje.

Dvoumite li se prilikom odlaska u šoping, ili kupovinu brzo obavljate?

- Mrzi me da probam stvari pa impulsivno kupujem, zbog čega ih posle menjam u radnji za nešto drugo ili ih, ukoliko su kupljene u inostranstvu - poklanjam. Zato za svaki slučaj uvek sačuvam račun.

Kakva garderoba dominira u vašem ormaru: sportska ili elegantna?

- Tu su farmerke, vojničke pantalone, bele i crne majice svih krojeva i debljina, rolke, kožne i teksas jakne, prsluci, mantili, marame i šalovi. Imam mnogo detalja: cipela, kaiševa, lančića, tašni... Sve to može, ako je pravilno uklopljeno, da učini svaku odevnu kombinaciju elegantnijom. 

Volite li da svojim stajlingom privlačite pažnju?

- Ponekad da, pogotovu garderobom za nastupe. U svakodnevnom životu volim da odećom ostavim utisak osobe sa stilom, a da pri tom i dalje sama budem mnogo važnija i zanimljivija od onoga što nosim.

Vaša najženstvenija kombinacija je...

- Sačinjena od materijala koji prati liniju tela, onih finih i svilenkastih, koji u obrisima ističu struk, grudi i kukove.

Šta nikada ne biste obukli?

- Blejzer i ravnu suknju do kolena, šarenu košulju sa karnerićima i preko džemperić, večernju haljinu cvetnog dezena sa salonkama... Bilo šta što je previše romantično, tetkasto ili jeftino erotično. Sve u čemu bih delovala preozbiljno, dosadno, previše damski skockano i uniformisano. Moda je jedan od načina da iskažem svoj duh, svoju lucidnost, maštu, različitost.

Da li se vaš privatni stil razlikuje od odevnog fazona koji prati vaše nove pesme?

- Moj stajling za novi album sadrži elemente scenskog kostima i samim tim razlikuje se od mog privatnog oblačenja, kada se oblačim manje ekscentrično.

Koliko kofera odeće i obuće nosite na put?

- Imam jednu čarobnu torbu u koju može da stane veoma mnogo stvari, a ne vidi se ni kada je poluprazna, tako da mi je zgodna kada idem negde gde je šoping nezaobilazan. Ne umem da ponesem malo stvari, uvek natrpam previše i onda se nerviram što više od pola ne nosim.

Volite li više letnju ili zimsku odeću?

- Leti se mnogo lakše kombinuju stvari i igra bojama i materijalima. Osim toga, obožavam morsku garderobu, lanene stvari, perlice i tunike.

Kad smo kod leta, kakve kupaće kostime volite?                  

- Nosim isključivo dvodelne, što su manji, to mi više odgovaraju.

Opišite idealan par obuće.

- Volim čizme: one na štiklu, kaubojske, sa platformom i polušpicom, do članaka, do iznad kolena, skroz uz nogu, od prevrnute kože za toplije vreme, pufnaste za zimu. Od cipela volim jednostavne sa visokom štiklom i tek nekim detaljem koji će ih učiniti originalnim i upečatljivim. Dopadaju mi se kožne sandale sa drvenom ili platformom od plute. Od ravnih cipela draže su mi patike: od starki, do malih belih, dubokih kožnih. Ove sezone sviđaju mi se debele lučno povijene štikle, kao i sakrivene platforme.

Moraju li vaše torbe obavezno da se slažu sa obućom?

- Posmatram ih nezavisno od obuće, a uklapam ih uz kompletnu odevnu kombinaciju, više u odnosu na fazon, nego na boju.

Koliko je trajao vaš najduži šoping u životu i gde je to bilo?

- To mi se najčešće dešava u Parizu, gde me uvek hvata potrošačka groznica. Dešava mi se da krenem rano ujutro sa idejom da završim do ručka, a onda ostanem po radnjama do večeri što me  totalno iscrpi. Moji prijatelji koji tamo žive ne shvataju kad im otkažem izlazak u noćni provod jer jedva čekam da se dokopam kreveta.

Imate li modni fetiš?

- Ako izuzmemo cipele, onda su to kratke kožne jakne, torbe i marame.

Pod kojim uslovom biste se odrekli plave boje svoje kose?

- Čini mi se da nema tog uslova. Jednom sam se pre nekoliko godina ofarbala u smeđe, i zaključila da to ipak nisam ja.

Kako ste se odlučili da skratite kosu?

- Vrlo lako i brzo. Palo mi je na pamet, a moj frizer mi je onda odmah odsekao rep da se ne predomislim.

Birate poklon: skupoceni komad nakita ili pun kofer odeće?

- Vaučer za tu radnju, pa da sama izaberem!

Jeste li ikada maštali da imate sopstveni butik kako biste uvek imali pregršt odeće nadohvat ruke?

- Priželjkivala sam da neki moji prijatelji koji se bave modom uvoze  moje omiljene marke kojih ovde nema.

Jasmina Antonijević

Tekst je objavljen u 135. broju magazina Story, 22. aprila  2008. godine.

makonda-tracker