Kalina Kovačević: Erotičnost u malom pakovanju

Glumica Kalina Kovačević je na vreme shvatila da joj originalni izgled može mnogo pomoći u želji da ostvari svoje snove i izgradi sopstveni stil, za koji veruje da je pravi samo ako je protkan maštom
0
1 / 6 Foto: Milovan Knežević

Manirom prave zvezde Kalina Kovačević je, bez želje da prihvati aktuelne trendove, kreirala sopstveni imidž. Posle zapažene role u filmu Jesen stiže dunjo moja, ova glumica nastavila je da korača ka ostvarenju svojih brojnih profesionalnih ciljeva. Kako u poslu, tako i u privatnom životu uvek se trudi da zagolica i raspali nečiju maštu. Kada nam je u aprilu 2006. Godine prvi put pričala o svom modnom  stilu, otkrila nam je da, dok mašta o večnoj ljubavi, priželjkuje muškarca koji će razumeti sve njene potrebe i porive i kojeg će voleti zauvek.

Koji vam je omiljeni odevni predmet?

- Obožavam najlon čarape u raznim nijansama i sa šarama.

Da li volite firmirane stvari?

- Naravno, ako su kvalitetne i nisu precenjene. Ipak, ne opterećujem se brendovima. Svesna sam da je odeća u inostranstvu kvalitetnija nego kod nas. Zara je došla u Srbiju, ali u ponudi još nemamo njenu najbolju liniju. Ovde je sve jednolično, ni nalik onom što sam videla u Evropi.

U kojoj meri pratite trendove?

- Čak ne znam šta je ove sezone u trendu. Ako ne obučem prugaste pantalone, a one su in, ne smatram da sam napravila modni promašaj. Svako bi trebalo da se odeva u skladu s okolnostima. Smešno je u večernjoj crnoj toaleti ići kod drugarice na kafu. S druge strane, u pozorište ne možete da idete u farmerkama, dukserici i patikama. Insistiram na maštovitosti. Ako nemate mašte, niste ni blizu umetnosti, a moda to jeste i ne treba da bude obaveza, nego užitak.

Da li to, po vašem mišljenju, važi i za make up?

- Ne šminkam se mnogo. Na snimanjima imam tešku šminku, što nije dobro za kožu lica. Ne podržavam to što devojke tečni puder ili ajlajner stavljaju usred dana. Ako naglašavate oči, ne bi trebalo da stavljate akcenat na usne. U slučaju da nemate lepa usta, a moderno je da se nosi braon karmin, sigurno nećete da se ubijete. Stavićete svetli karmin i istaći oči.

Jeste li nekad nadograđivali trepavice ili nokte?

- Ne volim veštačke stvari. Kada mi drugarice savetuju da ugradim silikone, ja kažem da je to nemoguće, jer planiram da putujem u svemir. Silikonske dame ne mogu da lete tako visoko. One će moći samo od nas prirodnih žena da čuju kakav je osećaj kada našu planetu posmatrate sa velike visine. Eksplodirale bi tamo gore, pa su, nažalost, pričvršćene za zemlju. A ja ne želim da budem uskraćena za jedno tako lepo iskustvo.

Da li vam je bitno kako je vaš muškarac odeven?

- Bitno je da i oni vode računa o izgledu, niko ne voli aljkavog i prljavog muškarca. S druge strane, kad je neko preterano skockan, nešto s njim sigurno nije u redu. Ljudi koji se trude da deluju savršeno, svesni su da u stvari nisu takvi. Lepota leži u nesavršenosti, bitno je da ste po nečemu posebni.

Koga biste izdvojili kao dobro stilizovanu ličnost?

- Sviđa mi se stil glumca Baneta Tomaševića. Uzgred, nije mi dečko. Na premijeri komada Sinovci bio je odlično obučen, u trenerci, sakou i patikama. Nijedna žena mi ne pada na pamet.

Da li volite da se oblačite seksi?

- Bolje je da zagolicate maštu. Neka zatvorenija seksi-elegantna kombinacija može delovati erotičnije nego krpice koje sve otkrivaju. Doza erotike je poželjna, ali ne sme da se pređe granica vulgarnosti. Verujem da je erotičnost najubojitija ako se servira u malom pakovanju, kad se daje samo nagoveštaj i kad postoji ona slatka slutnja koja izaziva strujanje po čitavom telu.

Pod kojim okolnostima biste se slikali u donjem vešu za naslovnu stranu nekog magazina?

- Kad je opravdana, ne protivim se golotinji. Svi slikari 13. i 14. veka slikali su nage žene, pa nemam ništa protiv akta protkanog poetikom. Neki od tih radova spadaju u najveća umetnička dela. Isto je i sa filmskim scenama. Vulgarnost je problem, posebno ako se slikate za novine. To zaista ne bih radila, nema šanse da u donjem vešu pućim usta.

Da li ste u borbi s viškom kilograma?

- Nisam. Jedem dosta, ali se mnogo krećem i vežbam, bavim se plesom i fitnesom. Volim da budem u kondiciji. Nije mi cilj da slušam komentare kako izgledam savršeno i zategnuto. Fizički zamor je psihički odmor.

Šta mislite kako vas drugi vide?

- Kao krhku, nežnu i romantičnu mršavicu. Visoka sam 170 centimetara, a nedavno mi je na ulici prišla žena i rekla: Pa zar ti nisi viša? Na televiziji izgledaš mnogo mršavije! Izgleda da na TV-u delujem drugačije.

Koji ste odevni predmet najskuplje platili?

- Čizme od nojeve kože. Ne krijem, bile su 160 evra. Ne bacam novac na haljine za premijere i koktele. Glupo je dati pare za toaletu koju ćete nositi samo jednom i nikad više. Obučem se u dogovoru s nekom modnom kućom i tako se oslobodim tog tereta.

Da li vam je teško da nađete dovoljno jakog muškarca?

- Ne bih mogla da budem s nekim ko bi bio slabiji od mene. Danas ima slabića i mnogo je onih koji su navikli da dobiju sve na tacni. Momci su u fazonu: Ako hoćeš da budeš sa mnom, u redu je, ukoliko nećeš, zdravo. Ne kažem da bi muškarci trebalo da jure za ženama, ali je lepo kad se dvoje upoznaju na pravi način.

Na koji način flertujete i uživate li u tome?

- Svaka žena voli da oseti muške poglede, jer se tada oseća lepše i bolje. Flertovanje prija čak i kad devojka nema cilj da osvoji muškarca. Ona samo želi malo pažnje. To je čini srećnom, vraća joj osmeh na lice i doprinosi njenom samopouzdanju. Iako to mnoge ne priznaju, sigurno tako misle. Zavođenje je druga stvar. To je kad smišljeno i direktno mamite momka da vam priđe. Zavodim svesno, a flertujem nesvesno.

Šta mislite o devojkama koje zavode zbog novca?

- Ne ugrožavaju one mene, a ni ja njih. Super je ako uspeju dobro da se udaju. Te devojke roditelji podižu sa željom da ih, dok su još mlade i neiskusne, što bolje udome. Treba uhvatiti muškarca sa mnogo novca. Nemam ništa protiv, ako ih to čini srećnima.

Takav stav proizilazi iz vašeg vaspitanja?

- Danas, sa pune 22 godine, živim i izdržavam se sama, a moji se ne plaše da ću krenuti pogrešnim putem. Roditelji su me u pubertetu malo više nadgledali. Ipak, kao trinaestogodišnjakinja, za vreme letnjeg raspusta bez pratnje sam išla u Englesku, na Kembridž. Sledeće godine sam bila u Rajmsgejtu, a potom i u Italiji. Kad ste sa strancima na koledžu, veoma brzo naučite da budete samostalni. Nije bilo lako. Sećam se maminih reči: Ne plaši se, neka ti u rukama uvek bude karta grada, tako da flomasterom možeš da beležiš kuda ideš. Stan mi je pun mapa iz raznih gradova. U 17. sam upisala Fakultet dramskih umetnosti, tri i po godine kasnije sam diplomirala. U životu sam išla ispred generacije, čak i kada je reč o roditeljskom poverenju.

Da li ćete se tako brzo i udati?

- Neću! Zadovoljna sam sopstvenim životom, ali nisam zadovoljila i ambicije. Očekuje me mnogo posla. Ne mogu sad da stanem, želim da zagrizem i više i jače. Tako sam vaspitana, moji su uspešni ljudi. Ako pogledam odakle su počeli, daleko su dogurali. Čeka me dug put, zato još ne planiram da se udajem. Gluma nije zahvalna profesija ako planirate porodicu. Retko koji muškarac može da vas prati. Neretko posle predstave u jedanaest uveče imam probu i dešava se da sam do četiri ujutro u pozorištu. Maštam o muškarcu koji će razumeti sve moje potrebe i porive i kojeg ću voleti do kraja života.

Da li uvek prihvatate savete svojih roditelja?

- To ne radi nijedno dete, deca uvek misle da su pametnija od roditelja. To je ugravirano u naš genetski kod i tako će biti do kraja sveta. Duško Radović je lepo rekao: Tucite svoju decu, kad počnu da liče na vas. Slažem se s tom rečenicom.

Da niste glumica bili biste...?

- Definitivno astronaut! Obožavam prostranstvo, zvezde i kosmos. Da sam živela negde drugde, verovatno bih se time bavila. Imam kolekciju BBC-jevih emisija na tu temu. San mi je da imam ogroman teleskop, sličan onima koji se nalaze na Havajima i u Meksiku. Tamo je, inače, najčistije nebo za gledanje zvezda.   

Da li ste zadovoljni profesionalnim uspehom?

- Jako sam zadovoljna. Imala sam premijeru filma Sinovci, a očekujem i film Optimisti reditelja Gorana Paskaljevića. Ne smem preterano da se hvalim, da ne bih bila pogrešno shvaćena. Ipak, neću se zadovoljiti sadašnjim uspehom, a kako vreme prolazi i moji apetiti rastu. Profesionalno ne maštam o Holivudu, ali ne kažem da ne bih volela da igram u dobrom filmu. San mi je da radim sa Nikitom Mihalkovim ili Pedrom Almodovarom.

Koliko je realno da vam se želje ispune?

- Ne gazim preko mrtvih i trudim se da zaslužim to što dobijem. Želela sam da upišem glumu, primili su me i diplomirala sam. Otišla sam na kasting za film Jesen stiže dunjo moja, ušla u uži krug i na moru saznala da sam dobila ulogu. Da bi se neke stvari dogodile, pored kvaliteta potrebno je imati i malo sreće.

Šta radite kad vas neko privatno iznervira?

- Sikćem, kad mi dođe žuta minuta svi beže od mene. Ako je neko bezobrazan i nevaspitan, u stanju sam da mu bez oklevanja očitam lekciju iz lepog ponašanja.

Emil Volak

Tekst je objavljen u 31. broju magazina Story, 25. aprila 2006. godine.

makonda-tracker