Aleksandra Kovač: Retro fazon za novo doba

Odevanje pop pevačice Aleksandre Kovač u potpunosti je podređeno muzici koju izvodi i stvara, a kako najviše voli garderobu u stilu sedamdesetih godina prošlog veka, u njenom ormanu preovlađuju tunike sa dugim i širokim rukavima, farmerke i čizme
0
1 / 5 Foto: Miša Obradović

Dobitnica prestižne muzičke MTV nagrade, pop pevačica Aleksandra Kovač, svoj odevni stil smatra adekvatnim i logičnim nastavkom umetnosti koju stvara, o čemu nam je pričala u aprilu 2007. godine. Jednako kao što je jedinstvena u interpretaciji muzike, ona je kreativna i u odabiru garderobe u kojoj se predstavlja publici. Slikajući se za Storijev editorijal, Aleksandra nije odstupila od saveta svoje lične stilistkinje Slavne Martinović, koja za nju uvek osmišlja posebne kreacije. Međutim, interesantni komadi odeće koji se pripremaju za scenu, malo se razlikuju od odevnih predmeta koje pevačica i privatno nosi.
Kako biste okarakterisali svoj način odevanja?

- To je retro stil iz sedamdesetih, koji podrazumeva tunike sa širokim i dugim rukavima, farmerke, čizme... Volim da sve te originalne kreacije budu u raznim bojama. Najvažnije mi je da se u njima osećam slobodno i da su te stvari stilski u skladu sa mojom muzikom.
Da li slušate savete modnih kreatora i čije mišljenje posebno cenite?

- Zadovoljstvo mi je što sam s albumom Med i mleko započela saradnju sa talentovanom umetnicom i stilistkinjom Slavnom Martinović. Ona mi kreira svu garderobu za spotove, fotografije i nastupe, a uz to se i divno družimo. Mnogo vremena provodimo osmišljavajući kreacije i kupujući materijale, ali uvek dođemo do vrhunskih rezultata, a njena je zasluga što izgledam baš onako kako i zvučim.
Godinama ne menjate frizera i šminkera?

- Imam sreću da sam oko sebe okupila ljude koji su vrhunski profesionalci, a uz to i maštoviti kreativci. Pored Slavne, tu su i frizer Dragan Taubner, kao i šminker Danijela Rajević, a tim koji pobeđuje ne menjam.
Pratite li modne trendove?

- Pratim kako su obučeni moji omiljeni svetski izvođači, a muzički i idejno na prvom mestu mi je Ališa Kiz, ali mi se njen modni izraz ne dopada previše. Sviđa mi se muzička moda iz sedamdesetih i stil velikih fanki i soul diva. Taj period nudi mnogo dizajna, boja, ideja i tu nalazim inspiraciju.
Volite li markiranu garderobu?

- Postoji nekoliko brendova koji garantuju kvalitet, ali ipak najviše volim da imam nešto što niko drugi nema. Iz tih razloga orman mi je pun stvari koje su pravljene samo za mene.
U čemu se osećate ženstveno i seksi?

- Mislim da se nikad nisam osećala ženstvenije nego u haljini koju sam prošle godine nosila na dodeli MTV nagrada. Naravno, to isključivo zavisi od raspoloženja. Divno se osećam kada ujutro popijem zeleni čaj i sat i po vežbam jogu. Ako mi tako počne dan, šta god da se desi, ne može mnogo da me poremeti. Mislim da nije bitno sta nosiš na sebi, već u sebi. Najženstvenija sam kada pevam, a tako i zavodim.
Nastojite li da garderobom istaknete i svoje fizičke atribute?

- Naravno, da istaknem atribute, ali i da sakrijem mane. Volim stvari koje mi ističu struk i ramena, pa mi je zato omiljeni deo garderobe tunika. Njih volim u raznim bojama, krojevima, sa dugačkim i širokim ili kratkim puf rukavima, svih mogućih materijala, od saten svile do žerseja. Suknje i pantalone retko nosim, ali haljine obožavam.
Da li ste češće u cipelama na štiklu ili ravnoj obući?

- Jedine cipele koje nemaju štiklu u mom ormanu su patike i Sorelove Thinsulate zimske čizme. Sve ostalo je obuća na štiklu. Volim otvorene cipele, a leti ne izlazim iz japanki.
Šta privatno nikada ne biste nosili?

- Krzno jer ono nikome nije neophodno. Nema potrebe da životinje umiru zbog mode. Svakodnevno radim sa napuštenim ljubimcima u jednom beogradskom prihvatilištu. Na mom sajtu www.aleksandrakovac.com, možete naći i sekciju Kuce, mace, koja je posvećena ovoj temi i na toj stranici možete usvojiti nekog mezimca.
Koje boje preovlađuju u vašoj garderobi i smatrate li da je degutantno obući dve odevne kreacije u šarenim dezenima?

- Takve kombinacije ne nosim, volim jednostavnost u dezenu, kao i boje koje zrače i ulivaju optimizam: zelenu, žutu, narandžastu i roze.
Je l’ vam teško da na muzičkoj sceni izgledate drugačije od koleginica, s obzirom na to da je konkurencija ipak velika?

- Koliko je moja muzika drugačija od svega na našoj sceni, toliko je i moj izgled jedinstven. Nama nedostaje originalnosti i u muzici i u stilu izvođača. Najviše mi se dopada hip-hop scena, jer je čine mladi ljudi koji prate svetske trendove i trude se da izgledaju drugačije.
Kada ste se poslednji put potrudili da izgledate prefinjeno i elegantno?

- Uvek se trudim da izgledam što bolje. Mnogo vremena posvećujem nezi lica i tela, redovnim masažama, kozmetičkim tretmanima, jogi i pravilnoj ishrani. Jer, kada ste negovani, možete biti prefinjeni i u najobičnijoj majici i farmerkama.
Može li se po garderobi prepoznati vaše trenutno raspoloženje?

- Svakako. Ako sam neraspoložena, oblačim svoju omiljenu Stela Makartni trenerku, konvers patike, stavljam maramu na glavu i odlazim u dugu šetnju gradom. Kada sam u naboju snage i inspiracije i radim, uglavnom sam u farmerkama i šarenim tunikama.
Šta je za vas najveći modni hit?

- Svakako sako, koji je moj muzički producent, marketing direktor i voljeni muškarac Roman Goršek nosio na dodeli MTV nagrada u Kopenhagenu. Mislim da je njegova ideja da na leđima sakoa bude ispisano Belgrade In Made, bila pun pogodak, jer smo time pokazali da je moguće u Beogradu stvoriti nešto što parira svetskim standardima u muzici.
Pod kojim uslovom biste promenili boju kose?

- Ona je deo moje ličnosti i u potpunosti je dočarava. Nijedna druga boja ne ide uz moj karakter. Jednom u životu sam se ofarbala u plavo, što ni dan-danas sebi ne mogu da oprostim.
Kupujete li garderobu češće u inostranstvu ili kod nas?

- U inostranstvu. Štedim preko godine, kako bih mogla sebi da priuštim put u London ili Berlin, moja dva omiljena grada, i tamo uvek nađem ono što mi treba.
Da li na osnovu garderobe donosite zaključke o nekoj osobi?

- Volim da vidim kada je neko lepo obučen i brine o svom izgledu.
Kada je reč o nakitu, da li ga volite i koji materijal preferirate?

- Najčešće nosim srebrne alke za uši, kao i neki dobar srebrni prsten jednostavnog dizajna. Posebno mi se dopada nakit koji pravi gospodin Gligorovski, čiju sam ogrlicu nosila na dodeli MTV nagrada.
Šopingujete li na rasprodajama?

- Na rasprodajama, zapravo, kupujete stvari po njihovoj realnoj ceni, a kada sam u Londonu, uvek naletim na ogromne rasprodaje. Za Street Fashion odem na Portobello Market, Camden Lock Market, Petticoat Lane i Brixton Market. Tamo uvek nađem najnovije kreacije mladih dizajnera, koje tek kasnije pokupe radnje iz Oxford Streeta.
Kako izgleda vaš odlazak u kupovinu?

- U London uvek idem sa najmlađom sestrom Anjom. Ona, kao i ja, voli sama da šopinguje i onda na kraju dana, kada se vratimo u hotel, pravimo malu modnu reviju sa garderobom koju smo kupile. Volimo zajedno da kupujemo muzičke diskove i knjige i uvek svratimo do jedne preslatke japanske poslastičarnice na sočne kolačiće od soje, pasulja i badema. I, naravno, obavezno posetimo Starbucks, gde Anja pije kafu, a ja zeleni čaj.
Šta pamtite kao lični modni promašaj?

- Kada sam bila mlađa, bilo ih je nekoliko: plava kosa u jednom periodu grupe K2, džemperi s naramenicama, streč farmerke i mini val u srednjoj školi.
Možete li sebe da zamislite u klasičnom kompletu: suknji i sakou?

- Nikada, jer takvo odevanje nema veze s onim što ja radim i kako se osećam. Ali, dobar komplet na zgodnoj ženi može da bude smrtonosan!
Vodite li računa o ishrani?

- Pre nepunih godinu i po dana odlučila sam da promenim svoju ishranu i ozbiljnije se pozabavim tom temom. Pre svega, potpuno sam izbacila meso, kafu, sva pića osim vode i čaja i shvatila da mi novi režim veoma prija. Ipak, najbolje je što više ne jedem meso, jer imam osećaj da sam time izbacila otrov iz svog organizma.
Da li je doručak obavezan?

- Moja ishrana se sastoji u konzumiranju mnogo čajeva, povrća, ribe, voća i žitarica... Svako jutro započnem sa kombinacijom pahuljica, bilo da su ovsene, ražane, sojine, ječmene, pšenične i malo sojinog mleka. U toku dana jedem ribu i povrće, voće kao užinu, a malo crnog hleba i jogurt za večeru. Riba mi je na tanjiru svaki dan i jedva čekam leto da odem na more i uživam u morskim specijalitetima. Od ovakve ishrane koža je čistija i blistavija, osećam se lakše i imam mnogo više energije.
Koliko su vam važne marke kozmetičkih preparata i šminke koju koristite?

- Obožavam da kupujem šminku i kozmetiku. Najviše koristim Kenzoki kreme, Clinique serume, ali i domaće kreme od meda i propolisa. U godinama sam kada je esencijalno da vodim računa o svojoj koži. Kao i garderobu, tako i šminku kupujem u inostranstvu i to najviše od firme MAC.

Jasmina Antonijević

Tekst je objavljen u 81. broju magazina Story, desetog aprila 2007. godine.

makonda-tracker