Od beograda do londona

London Fashion Week: Srpski dizajneri osvajaju svetsku modnu scenu

0
Ana Ljubinković i Belgrade Fashion Week Showcase predstavljaju se u Londonu, na jednoj od četiri najrestižnije modne piste
foto: Belgrade Fashion Week
foto: Belgrade Fashion Week

Domaća dizajnerska scena ovih dana uspešno osvaja svojim kreacijama Njujork i London. Posle sjajnih vesti vesti sa New York Fashion week-a gde su naši dizajneri i njihov rad ispraćeni uz dugačak aplauz i ovacije, danas nam stižu vesti iz Londona, gde je pre tri dana svoj talenat i kreativnost kroz svoju kolekciju za proleće/leto 2017 prikazala Ana Ljubinković.

Beogradska dizajnerka je kao jedna od 300 pristiglih radova za Ones to Watch uspela da izbori "svojih pet minuta". Na ovom projektu se predstavljaju najeveći internacionalni talenti odabrani od strane uglednog žirija, a koji je koncipiran tako da obezbeđuje najveću pažnju medija ali i profesionalnih modnih kupaca, tzv. buyer-a.

Ana je već dugi niz godina prepoznatljiva po pastelnoj paleti boja i vintage detalja i oblika. Kolekcija prikazana u Londonu inspirisana je kratkim filmom "Jabberwocky" Jana Švankmajera, nemogućim putovanjem Georges Melies-a i Cloudbusting machines Wilchelm Reich-a. Strogi, kruti ali i nežni oblici i kroj slave žensku siluetu u kombinaciji sa uvek biranim pastelnim bojama i vintidž notom, koji savršeno oslikavaju kreativni haos koji je lajt motiv Aninog modnog stvaranja.

 

foto: Belgrade Fashion Week

Posle veoma uspešne revije Ane Ljubinković, grupa dizajnera pod okriljem Belgrade Fashion Week Showcase-a, danas izlaže u atraktivnom i prestužnom Freemasons' Hall u Convent Garden-u. Ove godine će 20 beogradskih dizajnera kroz različite modele prikazati svoj pristup modi koji u isto vreme predstavlja i Heritage kao važnu inspiraciju za mnoge beogradske dizajnere koji modi sa ovih prostora daje posebnu notu.

 

foto: Belgrade Fashion Week

 

Među dizajnerima koji polako ali sigurno krče svoj put ka svetskom, modnom vrhu nalaze se: Vlada Savić, Sonja Jocić, MATES, Ana Vasiljević, Sestre S, Budisava i mnogi drugi. Naravno, nesumljivo je da ovo predstavlja veliki individualni uspeh ali, u isto vreme, predstavlja veliku kulturnu, umetničku i vrednu promociju naše zemlje koja pokazuje da ima veliki broj talentovanih i mladih ljudi koji žele da osvoje vrh svetske mode.

 

foto: Belgrade Fashion Week

 

makonda-tracker