Marijana Mateus: Osmeh kao glavni asesoar

Dizajnerka Marijana Mateus obožava večernje haljine, kao i bunde i sandale na štiklu, uvek nosi samo skupocen nakit, a iz kuće nikada ne izlazi bez osmeha
1
1 / 6 Foto: Miša Obradović

Džetseterka Marijana Mateus trendove prilagođava sopstvenom senzibilitetu. Najradije šopinguje sa starijom ćerkom i prijateljicama, a ono što će odenuti zavisi pre svega od njenog raspoloženja. U ormaru ove tridesetsedmogodišnjakinje najviše mesta zauzimaju večernje haljine, dok su joj omiljeni detalj minđuše. Marijana je sa odećom eksperimentisala u svojim dvadesetim, pa sada tačno zna šta hoće. Zato o svom stajlingu brine sama crpeći ideje iz Voguea, InStylea i brojnih francuskih modnih žurnala.
Na nedavno održanom Fashion Selectionu predstavili ste novu kolekciju obuće za dame. Kada i kako ste došli na ideju da se bavite modom?

- Uvek se događa ono u šta stvarno verujete. Kada je reč o modi, sva svoja životna iskustva pretočila sam u dela. Da nisam verovala, ne bih danas imala dve autorske revije iza sebe. Podstrek su mi davale moje ćerke koje su znale da ja to umem, mogu i hoću. Divno je saznanje da neko veruje u vas. Malo je poznato da radim punih dvadeset godina, a moj posao je oduvek bio moda.
Čime ste se inspirisali prilikom izrade modela za leto 2010?

- Inspiraciju tražim oko sebe. Razni gradovi u kojima sam bila poslednjih meseci, prolaznici, deca, emocije, entuzijazam - sve je to rezultiralo novom  živopisnom kolekcijom. Moja učestala putovanja i poznanstvo sa mnogim javnim ličnostima, pre svega sa Fionom Svarovski, uticala su na moja modna saznanja. Kada sam na Kapriju prvi put videla njenu kolekciju, shvatila sam da i u meni leži mnogo stvaralačkog duha. To je bila inicijalna kapisla.
Na koji način je nastala ovogodišnja kolekcija?

- Prve skice nastale su u Njujorku pre dve godine, a kockice su se spojile pre godinu dana i zamišljene ideje su realizovane. Sa sedamdeset dva modela veša, kupaćih kostima, tunika i haljina, dokazala sam koliko je energije u meni. I ne planiram da stanem. Prošle nedelje stigla mi je ponuda da na proleće u Minhenu prikažem kolekciju. Raduje me što naporan rad rezultira uspehom.
Šta je za vas imperativ prilikom odabira odevne kombinacije?

- Odevna kombinacija treba da je prilagođena godinama, funkciji i komforu i bira se u zavisnosti od situacije. Ne možete se isto obući kada idete u pozorište, bioskop ili recimo na kuglanje, što je moj omiljeni hobi. Na to šta ću odenuti utiče i moje trenutno raspoloženje. Mislim da na osnovu odeće može da se kaže mnogo o ličnosti i karakteru određene osobe.
Kojim asesoarom upotpunjujte svoj autfit?

- Omiljeni modni detalj su mi minđuše. Volim ih od kada znam za sebe, tek kasnije sam otkrila tašne.
Kakav nakit birate?

- Pravi nakit ne biram, već ga dobijam na poklon i stavljam retko, u specijalnim prilikama. Najčešće nosim skupu bižuteriju. U jutarnjem ritualu, koji traje desetak minuta, nemam vremena da razmišljam o nakitu, pa uzimam ono što mi se nađe u vidokrugu. Kompanija de Grisogono koju je osnovao moj drag prijatelj Favaz Gruosi pravi najčarobnije i najoriginalnije dizajnirane komade, a Mikimoto biseri su najlepši na svetu. U poslednje vreme ipak sam najvernija Chanelu.
Imate li fetiš?

- Sandale i uvek sandale, Laboutin, Jimmy Choo i Zanotti... I to uglavnom na štiklu. Imam ih toliko da im se ne zna broj.
Šta je za vas must have ove sezone?

- Aktuelni su različiti stilovi: disco glamur i Angelika Hjuston style osamdesetih, tvid haljine, kostimi, suknje, svilene bluze, pencil suknje i skinny crni džins. Svaki kreator pokušava da nametne svoje kreacije. Modne kuće se utrkuju koja poznata ličnost će poneti njihove modele, kako bi to onda postalo nešto što morate posedovati.
U kojoj meri pratite trendove?

- Postalo je nemoguće pratiti ih, tako da to ne činim pod obavezno. Svake sezone prepoznam sebe u nekoj od kreacija i sledim svoj autentičan stil. Dopadalo mi se ono što je Tom Ford radio za Gucci. Novi disco stil, aktuelan ove zime, meni recimo ne leži. Louis Vuitton ima sjajnu kolekciju kostima i kaputa. Volim Dolce&Gabbana kašmirske kapute i Barrbery mantile.
Postoji li nešto što po vašem mišljenju svaka dama treba da ima u svom garderoberu?

- Žene koje prate modu trebalo bi da od svakog odevnog predmeta imaju po komad u crnoj boji: kaput, haljinu, kostim, suknju, pantalone, kašmirski džemper i svileni bade mantil. Crna i bela su večne, one su osnov svega, a zima je idealno doba da ih ponesete. Leti volim živopisniji kolorit i tad biram crvenu i plavu.
Desi li vam se da kupite nešto što kasnije ne nosite?

- To se dešavalo ranije. Danas šopingujem uglavnom namenski, ono što mi nedostaje. U ormaru imam jedino previše večernjih haljina. Svaka od njih čeka neku svoju priliku i ja znam da će je dočekati.
Za šta ne žalite da izdvojite veliku svotu novca?

- Ako želite da vam traju, za tašne, čizme, kapute i bunde treba izdvojiti ozbiljnu svotu novca, a ja ih obožavam. Volim modu i u njoj uživam, ali više nisam onako luda za šopingom, kako sam bila ranije.
Koji su vam omiljeni gradovi za šoping?

- Njujork, pre svih, a onda i London, Pariz i Milano. Najlepše mi je da šopingujem sa starijom ćerkom ili sa prijateljicama, nikako sa partnerom. Nikada nisam volela tipično pitanje: kako se tebi ovo sviđa, dragi? Veliki sam individualista, volim sama da biram i sama da plaćam ono što mi se dopadne.
Nosite li isključivo brendiranu odeću?

- Tašne i obuću – da. Godinama se držim tog pravila. Kada sam bila u dvadesetim mnogo sam eksperimentisala sa odećom, pa danas znam šta hoću. Radujem se stalnim putovanjima koja mi omogućavaju da biram. Uskoro ću sigurno preći na svoje kreacije. Nosim isključivo Marijana class veš i čarape, a od proleća ću nositi i tunike i haljine sa svojim potpisom.
Usklađujete li svoj stajling sa stajlingom svog partnera?

- Svi smo mi ličnosti za sebe. Nikada se nisam trudila da utičem na stajling partnera i nikada svoj nisam usklađivala sa njegovim. To se čini samo ako idete na bal, venčanje ili neku drugu sličnu priliku. Sada živim sama, pa ne moram ni da razmišljam o usklađivanju.
Savetujete li se sa nekim oko sopstvenog odevanja?

- Savete primam od svoje dece, oni uvek komentarišu moje odevne kombinacije. Prve čestitke za reviju dobila sam od njih i raduje me što imaju svoje mišljenje. Nikada nisam imala savetodavca prilikom kupovine i oblačenja. Svakodnevno učim, na mom radnom stolu već u oktobru stoje magazini za novembar. Volim engleski Vogue i nemački InStyle, kao i sve francuske modne žurnale.
Bez čega nikada ne izlazite iz kuće?

- Uz mene je uvek tašna, a u njoj lip gloss, kjučevi, novčanik, Laura Mercier puder, telefoni, notes i sunčane naočare. Nigde ne idem ni bez osmeha.

Ana Rundo Mitić

Tekst je objavljen u 218. broju magazina Story, 24. novembra 2009. godine.

makonda-tracker