Danijela Štajnfeld: Ne robujem modnim trendovima

Glumica Danijela Štajnfeld ne robuje nikakvim modnim pravilima, pa se često događa da u jednom danu promeni i po nekoliko stilova, dok je posebno ženstvenom čine unikatne haljine koje joj šije mama
0
1 / 6 Foto: Miša Obradović

Šezdesete godine prošlog veka veoma su uticale na modni stil mlade glumice Danijele Štajnfeld, u čijoj se kolekciji reko mogu pronaći najnoviji modeli cenjenih svetskih kreatora. Oblači se isključivo prema sopstvenom nahođenju i raspoloženju koje je obuzima u trenutku dok bira kombinaciju za izlazak. U modnom editorijalu magazina Story pre godinu dana oduševljeno je prihvatila da se igra modnim trendovima. Na glamuroznim premijerama uvek blista u unikatnim haljinama koje joj šije majka, a za koje sama osmišljava krojeve. Kolekcionar je odevnih predmeta koje je nasledila od svojih baka i majke, pa ih pažljivo čuva i za svoje ćerkice, ukoliko ih jednog dana bude imala. Šta god da obuče, glavni ukrasi na rukama ove harizmatične umetnice svakakvo su dva prstena, koje nikada ne skida jer su deo njenog modnog nasledstva.
Na koje komade garderobe posebno obraćate pažnju?

- Mnogo više volim da kupujem letnju nego zimsku garderobu, jer tokom hladnih dana moram da budem i praktična, dok je u toplim mesecima moguća veća sloboda u kombinovanju krpica. Najviše, međutim, volim da kupujem čizme, a na onim najneobičnijim najduže mi se zadrži pogled.
Koji odevni predmet ste najskuplje platili?

- Jedne čizme koje sam kupila u Njujorku.
Gde najradije odlazite u šoping?

- Za to koristim priliku dok sam u inostranstvu, pogotovo baš u Njujorku, a retko kad kupujem u našim radnjama.
Birate li
odeću prema svom trenutnom raspoloženju?
- Uvek se obučem u skladu sa tim kako se osećam. Ima dana tokom kojih mi se desi da sam u prepodnevnim časovima u hip-hop fazonu, a uveče sam elegantna i na visokim potpeticama. Istina je jedna - ne robujem nikakvim pravilima.
Znači, ne pratite trendove?

- Nikada nisam obukla ništa što je moderno, mada se dogodi da me privuče poneki komad garderobe koji je deo poslednjeg trenda. Generalno me bilo šta što je aktuelno uopšte ne zanima. Ne kupujem ženske časopise, iz kojih bih se eventualno informisala da li se nosi nizak struk ili ne, jer se to jednostavno ne uklapa u moj način života.
Šta oblačite u svečanim prilikama?

- Za takve izlaske mi uglavnom moja mama Marija šije haljine i to po krojevima koje sam sama osmislila. Bitno mi je da budu unikatne, jer se u njima osećam elegantno i posebno.
Volite li da se oblačite seksi?

- Individualna je stvar šta je za koga koliko seksepilno, jer ono često ume da bude na granici degutantnog, mada ipak nisam pristalica takvog načina odevanja. Volim da nosim garderobu u kojoj se osećam ženstveno, pogotovo kada je biram za neke večernje izlaske.
Treba li vam mnogo vremena da se doterate od glave do pete?

- Ne, ali nekada se dogodi kako mi se ništa ni sa čim ne slaže. To je uglavnom izgovor za dane kada mi nije sve po volji, pa se presvlačim i po nekoliko puta.
Šta nikada ne biste odenuli?

- Kožne pantalone.
Sa dubokim dekolteom pojavljujete se...

- Samo onda kada poželim da se tako obučem.
Nosite li šarene stvari ili one izrađene od materijala jarkih boja?

- Svakodnevno, ali pod uslovom da u takvoj garderobi nisam upadljiva, jer to onda ne bih bila ja.
Volite li više pantalone ili suknju?

- Suknje, ali se ipak češće iz praktičnih razloga opredelim za pantalone.
Šta smatrate vrhuncem neukusa?

- On uglavnom ide zajedno sa uskim pogledom na svet, a to je obično posledica slepog praćenja trendova.
Kada ste se poslednji put loše obukli?

- Nije mi se dešavalo da imam veće promašaje zato što nikada nisam obukla nešto po svaku cenu. Oblačim se jednostavno, jer nisam opterećena materijalnim stvarima.
Imate li modni fetiš?

- Osim čizama, obožavam i letnje majice, posebno one sa otvorenim leđima ili one na bretele. Kad god uđem u neki butik u kojem ima više modela, jednostavno, neka mora da postane moja pa već imam kolekciju od nekoliko desetina.
Nosite li nakit?

- Obožavam ga, a pogotovo srebro, poludrago kamenje i ćilibar. Imam dva prstena koja nosim već deset godina, a često volim da se ukrasim narukvicama koje sam nasledila od prabake. Minđuše i krupne ogrlice menjam, dok lančiće nikako ne volim.
Da li ste odmalena voleli da se doterujete?

- Još od svoje četvrte godine otvarala sam mamine ormare, čim bi ona otišla na posao, i isprobavala njene stvari. Uživala sam da se presvlačim i nosim razne krpice, a čak sam oblačila i tatine sakoe.
Kada bi
ste mogli da birate, u koje biste se modno razdoblje vratili?
- Na prvom mestu to su šezdesete godine prošlog veka pa se, uprkos novim trendovima, i danas oblačim inspirisana tadašnjom modom. Ne bih se bunila i da sam živela na Bliskom istoku pre dve do tri hiljade godina, kada su žene nosile dugačke, platnene haljine.
Šta radite sa garderobom koju više ne nosite?

- Obožavam da sakupljam odevne predmete koje su nekada nosile moje bake, tetke i majka, ali čuvam i neku svoju staru odeću koja mi se i danas dopada. Veoma volim stare stvari i imam ih mnogo, a posebno volim maminu crvenu haljinu koju je davno kupila u Veneciji i koju rado oblačim u specijalnim prilikama. Komade odeće koje smatram posebnim čuvam na tavanu hermetički zatvorene, a kako stvari stoje verovatno ću ih sačuvati za svoje ćerke, ako ih jednog dana budem imala. Ono što sam sigurna da neću nositi, poklanjam humanitarnim organizacijama.
Koliko često posećujete modne revije?

- Nikada ne odlazim na takve modne hepeninge i nemam nameru da promenim tu naviku.
Koja glumica po vašem mišljenju ima
modni stil za svaku pohvalu?
- Moja koleginica Jelena Ilić je zaista posebna jer ima izgrađen specifičan način odevanja koji odgovara njenoj ličnosti i karakteru. Sve što vidim na njoj izuzetno mi se dopada.
Obraćate li više pažnju na to kako su odevene žene i muškarci u vašem okruženju?

- Uvek se okrenem za ukusno odevenom ženom, pa se ne libim da pohvalim njen izgled.
Da li vam je važno kako se oblači muškarac s kojim ste u vezi?

- Sigurno nije garderoba detalj koji će baciti senku na sve druge atribute jednog džentlmena.

Moni Marković

Tekst je objavljen u broju 126. magazina Story, 19. februara 2008. godine.

makonda-tracker