Ivana Baltić: Prijateljice su najveći kritičari

Voditeljka Ivana Baltić najviše voli garderobu u crnoj, beloj i braon boji, najčešće nosi kežual odeću, ali kada putuje na filmske festivale u Kan i Veneciju obavezno ponese nekoliko glamuroznih večernjih toaleta koje su neizbežne na tamošnjim koktel zabavama
0
1 / 7 Foto: Miša Obradović

Iako u svakoj prilici odlično izgleda, voditeljka Ivana Baltić kaže kako nije opterećena sopstvenim izgledom i da modne trendove ne prati po svaku cenu.U modnom editorijalu magazina Story pre tri godine uživala je u kombinacijama nežnih tonova koje su na pravi način oslikavali njen karakter. Kada uklapa garderobu koju će odenuti, njeno osnovno pravilo jeste da na sebi nema više od dve do tri boje. Kao i svakoj ženi i njoj se dešava da, kada otvori orman, pomisli kako nema šta da obuče, a u nabavku novih stvari najviše voli da ide sama. Ivana bez stida priznaje kako je u životu imala mnogo modnih promašaja, ali zato su tu dobre prijateljice koje je iskreno iskritikuju kada se pojavi u nečemu što joj ne stoji dobro.
Da li često nosite garderobu pastelnih boja?

- Volim takvu odeću, ali omiljene su mi crna, bela i braon. Trudim se da na sebi nemam mnogo boja, jer ne volim da mi garderoba bude prešarena.
Većina plavuša smatra da im roze odlično stoji. Slažete li se s njima?

- Ne, retko kupujem roze stvari.
Šta ste nosili tokom novogodišnje noći?

- Najluđu noć sam provela na žurki sa bliskim prijateljima i super smo se zabavili. Za tu priliku izabrala sam crnu haljinu čiji je gornji deo uzan, a donji se širi kao balon. Takvi modeli mi pristaju, odlučila sam da ne eksperimentišem i odabrala proverenu kombinaciju. Drago mi je što su takve toalete sada u modi.
Koliko dugo ste razmišljali o autfitu za tu priliku?

- Nije mi trebalo mnogo vremena, jer sam ovog puta izabrala već isprobanu varijantu. U takvim modelima se odlično osećam, u njima mi je prijatno i dobro izgledam. Nikada prilikom izbora garderobe za Novu godinu ne bih rizikovala sa modelima koje ranije nisam nosila, pošto ne bih želela da mi usred slavlja spadne bretela ili me poteraju neki drugi pehovi.
Da li vam se događa da, kada otvorite orman, pomislite kako nemate šta da obučete?

- Naravno, kao i svakoj ženi. Kada je o tome reč malo sam razmažena, jer često volim da obnavljam garderobu. Međutim, to nije uvek moguće, pa se trudim da kupim jedan novi odevni komad koji mogu da iskombinujem s onim što već imam u svom ormanu.
Koliko često idete u kupovinu?

- Trenutno imam mnogo obaveza, tako da retko odlazim u šoping. Inače, najviše volim da šopingujem u inostranstvu. Tamo je mnogo veći izbor garderobe, a ima i mnoštvo stvari koje ovde ne mogu da nađem. Najviše mi se dopada to što u radnjama nije velika gužva kao u Beogradu, pa je i osećaj samim tim drugačiji. Kod nas obično kupujem garderobu u buticima koji su mi sponzori i čije odeću reklamiram u emisiji.
Imate li omiljeni grad za šoping avanture?

- Ima mnogo gradova u kojima zaista može da se kupi odlična garderoba, ali najveći utisak je na mene ostavio Berlin. Iako nije poznato da je tamo izbor garderobe veliki, meni se sviđa da kupujem u toj metropoli, jer su sve radnje u ulici Kufursdam strase, tako da čovek ne mora mnogo da luta.
Kupujete li garderobu na rasprodaji?

- Ne, uopšte ne vodim računa o tome. Ukoliko mi je neka stvar potrebna, odem i kupim je. Kod rasprodaja ne volim što su u svim prodavnicama stvari nagomilane, pa bi trebalo da preturam po toj hrpi da bih našla ono što mi odgovara. Užasavam se razbacanih rafova i velikih radnji i zato najčešće kupujem u malim buticima u kojima su krpice lepo raspoređene i mogu bez problema da ih pogledam.
S kim najviše volite da odlazite u nabavku nove garderobe?

- Ukoliko krenem sa nekom drugaricom, izgubim mnogo više vremena, jer moram da gledam i stvari koje se njoj sviđaju, tako da najčešće idem sama. Osim toga, kad sam sa prijateljicama, dešava se i da ništa ne kupimo, jer umesto butika - obiđemo kafiće. U slučaju da sam sa nekim muškarcem, moram da žurim, jer je njima šoping uvek dosadan. Iz tih razloga shvatila sam da mi je najbolje kada sam sama.  
Odlazite li redovno na modne revije?

- Ne volim da posećujem modne događaje, nemam tu naviku. Sve je to lepo, ali nije u mom fazonu. Na revije odlazim samo ukoliko treba da snimim prilog, ali nikada zbog sebe.
Jeste li na reviji ikada videli neki komad garderobe koji ste poželeli da imate u svom ormanu?

- Pamtim mnoge modele koje sam poželela da imam.
Smatrate li da garderoba mnogo govori o čoveku?

- Oni koji se razumeju u modu, a spadam u ljude koji donekle poznaju tu oblast, mogu po garderobi da prepoznaju mnoge osobine neke ličnosti. Kada vidim kako je neko obučen, znam otprilike čime se bavi ili koliko ga zanima moda.
Kako biste opisali svoj stil odevanja i kakvu poruku svojim imidžom dajete okolini?

- Moj stil o meni govori kako volim da radim kao muškarac, vodim brigu o svemu oko sebe i želim da budem nezavisna. U stvari, obožavam garderobu koja je sada u trendu, jer istovremeno možeš da nosiš kaubojke, šešir i farmerke. Svoj stil odevanja definisala bih kao kežual, ali kada postoji lepa prilika mogu da obučem i veoma ženstvenu haljinu.
Da li na osnovu odevne kombinacije koju nosite, vaši prijatelji mogu da prepoznaju raspoloženje u kojem se nalazite?

- Ne mogu, jer uglavnom nosim iste boje i garderobu.
Jeste li se prilikom izbora garderobe nekada konsultovali sa stilistima ili kreatorima?

- Jesam, često za mišljenje pitam ljude koji od mene imaju više smisla za garderobu i sklapanje odevnih kombinacija. Mislim da mi nije potreban stilista u privatnom životu, ali kada radim emisiju volim da mi stručnjaci biraju garderobu, jer želim potpuno da se skoncentrišem na svoj posao. Tada zaista nemam dovoljno vremena da razmišljam o tome šta ću da odenem. Najviše bih volela da imam stilistu koji će uvek odrediti i pripremiti ono što bih trebalo da nosim.
Ko radi stajling za emisiju Da pređemo na ti koju vodite sa koleginicom Aleksandrom Kajganić?

- Trenutno same biramo odevne kombinacije.
Da li ste nekada imali modne promašaje?

- Naravno, pre nekoliko dana gledala sam snimke prvih epizoda emisije City i shvatila da sam imala mnogo promašaja prilikom izbora garderobe.
Sećate li se neke odevne kombinacije u kojoj ste vodili emisiju, a da vam se iz ove perspektive uopšte ne dopada?

- Najupečatljivija mi je jedna haljina koja mi loše stoji.
Savetujete li se nekada sa prijateljicama prilikom izbora odeće?

- Ako sam slučajno u šopingu sa nekom drugaricom, naravno da je pitam šta mi najbolje stoji, a kada sama kupujem volim da se posavetujem sa prodavačicama, ukoliko mi je teško da donesem odluku. Kao što u restoranu pitam konobare koje jelo preporučuju, tako i prodavačice često upitam koje su im najbolje čizme ili koji mi modeli jakni najbolje stoje.
Postoji li odevni predmet koji nikada ne biste obukli?

- Ne stoji mi dobro kada na sebe stavim previše detalja ili boja i najbolje izgledam u jednostavnoj garderobi. Čak i kada vidim druge ljude koji imaju previše đinđuva, poželim da im nešto skinem.
Šta vam je najbitnije prilikom izbora garderobe?

- Volim da su stvari koje nosim udobne, da mi dobro stoje i da ih mogu kombinovati sa drugom garderobom koju posedujem. Naravno, bitno mi je i da garderoba ne bude previše skupa.
Vodite li računa od kog su materijala stvari koje nosite?

- Naravno, volim da je odeća prijatna. Tačnije, kada biram šta ću obući za emisiju ne vodim računa o vrsti materijala, ali kada kupujem stvari za sebe, važno mi je da budu od prirodnih tkanina.
Za koji deo garderobe ste spremni da izdvojite najviše novca?

- Ako mi se nešto mnogo dopadne, nebitno da li je to jakna, farmerke, čizme ili bilo koja druga stvar, za to ću uvek izdvojiti onoliko novca koliko je potrebno.
Kupovina skupe garderobe za vas je bacanje para ili pametno uložen novac?

- Uvek kada kupim nešto mnogo skupo desi mi se neki maler i tu stvar upropastim za tri dana, tako da je u mom slučaju kupovina skupih stvari bacanje novca.
Kada ste poslednji put kupili skupocenu stvar koju ste ubrzo upropastili?

- Nedavno sam kupila skupocen prsten s ogromnim ćilibarskim kamenom koji mi je narednog dana ispao na žuru.
U kojoj ste se prilici osećali najglamuroznije?

- Osećam se glamurozno u svečanim haljinama. Kada odlazim na filmske festivale u Kanu ili Veneciji, spakujem i večernje toalete, jer obavezno odlazim na tamošnje koktele.
Da li je uz glamurozne haljine obavezan i nakit?

- Uvek stavim samo jedan komad nakita. Ukoliko nosim minđuše, izbegavam ogrlicu i obrnuto.
Prilikom izbora toalete za svečane prijeme, verujete li više domaćim ili stranim dizajnerima?

- Ne pravim razliku između domaćih i stranih kreatora već kupujem ono što mi se dopada i što mi dobro stoji. Smatram da i naši dizajneri mogu da naprave lepe stvari.
Imate li omiljenog kreatora?

- Da, to je Tom Ford.
Posedujete li garderobu s njegovim potpisom?

- Imam samo naočare za sunce te marke.
Koliko dugo birate garderobu pre nego što izađete iz kuće?

- Ne treba mi mnogo vremena da se spremim za izlazak. Obično se u roku od pola sata našminkam i izaberem garderobu.

Ivana Nikolić

Tekst je objavljen drugog januara 2007. godine u 67. broju magazina Story

makonda-tracker