Mina Lazarević: U odeći moram dobro da se osećam

Iako je nedavno znatno promenila svoj imidž, plavokosa glumica Mina Lazarević i dalje se vodi pravilom da trendove ne prati slepo, a savršenu odevnu kombinaciju uvek ukrasi unikatnom ogrlicom
0
1 / 6 Foto: Marko Sovilj

U skladu sa svojim načelom da život nema pravila, glumica Mina Lazarević se i prema modi ponaša kao i prema mnogim drugim stvarima koje pušta u svoju svakodnevicu kako bi je ulepšala. U modnom editorijalu magazina Story za koji se slikala u januaru ove godine govorila je da veoma obraća pažnju na trendove, ali se ne osvrće za njima ukoliko narušavaju udobnost i prijatnost odeće koju je odabrala. Smatrajući sebe podjednako ženstvenom na visokim potpeticama baš kao i u patikama, ova tridesetdvogodišnja Beograđanka je dva puta sebi priredila modna iznenađenja. Prvi put kada je počela da nosi odeću s animal printom, a drugi put kada je svoju dugu plavu kosu skratila do ramena i ofarbala je u crveno. Budući da u pozorištu uvek nosi kostime u skladu s likom koji tumači, ni na snimanju modnog editorijala za Story nije imala suvišnih pitanja.
Ima li odeća koju ste nosili na ovom fotografisanju sličnosti s onom koju inače nosite?
- Uopšte nema veze sa mnom. Mada sam prvo odbila da obučem široke pantalone s uzanim nogavicama, drago mi je što sam pristala jer su rezultat toga odlične fotografije. Zbog znatno drugačije frizure, ovo kao da nisam ja.
Da li česti eksperimenti sa kostimima u pozorištu umanjuju vašu želju da i u privatnom životu isprobavate neobične odevne kombinacije?

- Spadam u glumice koje će da stave i nošu na glavu - sve zarad lika koji tumačim. Nisam sujetna i ne moram uvek savršeno da izgledam. Pristajem na razne kostime koji mi pomažu da bolje odigram ulogu. Nisam kukavica koja ne bih obukla nešto što je daleko od mog ukusa, ali uvek važi jedno pravilo - u toj odeći moram dobro da se osećam. Recimo, kada su u trendu bile pantalone sa plitkim strukom, probala sam ih i nije mi se dopalo kako mi stoje. Želim da u odeći budem opuštena jer iz toga proizilazi i dobro raspoloženje.
Jeste li nekada odabrali odeću koja je potpuno odudarala od vašeg uobičajenog stila?

- Jedan od velikih pomaka u mom životu bio je trenutak kada sam prvi put obukla majicu sa leopard desenom, iako mi se do tada nije dopadao animal print na odeći. Smatram da je to prilično agresivan desen. Bila je to Cavali bluzica u kojoj sam se slikala za Huper.
Kakav je vaš stav prema modi?

- Pratim je u nekim detaljima, prošle godine hit je bila paž frizura, a ja sam negovala dugu kosu. Sada kada je trend nešto drugo, svoju kosu sam skratila do ramena. Imam potrebu da ne radim ono što radi ceo grad. Uvek nađem nešto što meni dobro stoji, pa se može slučajno dogoditi da to bude deo trenutnog trenda. Sećam se da su se jedne jeseni nosile široke pantalone, a ja sam cele jeseni bila očajna jer ništa nisam mogla da kupim. Nakon njih, trend su bile nanule i klompe sa kaubojskim motivima, što mi se veoma dopalo.
Da li u tim trenucima, kada su butici puni robe koja vam se ne dopada, u pomoć zovete krojačicu?

- Prošlog leta sam baš iz tog razloga sašila tri haljine. Uspela sam da pronađem adekvatan materijal pa iz njih nisam izlazila celu sezonu.
Koliko se tokom godina menjao vaš stav prema modi?

- Rasla sam u vreme kada su mnoge stvari mogle da se kupe jedino u inostranstvu. U periodu adolescencije volela sam krpice, ali su mi neke druge stvari više okupirale misli. Tek na akademiji počela sam da obraćam pažnju na odeću, a uvek mi je bilo važno da imam urednu i sređenu kosu.
Da li se dame najviše doteruju kada idu na ljubavni sastanak?

- Iz iskustva znam da sam se najbolje provodila kada sam bila najmanje sređena, a da su trenuci u kojima sam bila potpuno skockana donosili prosečan provod. Imam pravilo da se doterujem onda kada sam inspirisana, pa makar išla u gluvu sobu da sinhronizujem crtane filmove. Moj život nema pravila.
Prihvatate li modne kritike?

- U periodu puberteta, kada sam tražila svoj identitet, smatrala sam da mi pristaje imidž markantne crnke, pa sam se ofarbala i šminkala u tamnobraon tonove. Sada kad vidim te slike, sama sebi izgledam strašno. Mama me je savetovala da to ne radim i zato sam je doživljavala kao neprijatelja. Ipak, te faze su neophodne da bi se pronašlo pravo lice, ja danas imam više lica i sva su nežna i svetla, jer nisam tip tamne žene.
Kako se osećate kao crvenokosa?

- Komentari na moju boju kose išli su dotle da su mi mnogi govorili da se više nikada ne vratim u plavuše. Možda sam ja, zapravo, u duši riđokosa. Osetila sam potrebu da skratim kosu i dam joj neku manje agresivnu boju.
Da li je u stvaranju provokativnog izgleda, garderoba uvek neophodan saveznik?

- Nisam za otvorenu provokaciju i volim kada je istaknuto ono što treba da bude, a opet ne napadno. Radije ću da pokažem ramena ili leđa, nego da utegnem grudi. Ako je sve prenaglašeno, onda to nije provokacija.
Koji je, po vama, najsavršeniji komad odeće?

- Farmerke su jedan od najuniverzalnijih komada garderobe, ali  rolke su moj najomiljeniji odevni predmet. Volim ih u svim varijantama, za sva godišnja doba i prilike, sa rukavima ili bez njih, od raznih materijala i desena, bez leđa... Na dugačkom vratu volim da vidim lepu rolku.
Ima li na takvom vratu mesta za nakit?

- Na mom vratu uvek, pogotovo od kada me muž obasipa raznim ogrlicama koje naprosto obožavam. Posle ogrlica, volim prstenje i minđuše u obliku alki.
Da li biste se zaljubili u svog partnera da se, po vama, neprihvatljivo odevao?

- Pošto je za mene samo pank kao način odevanja stil koji mi se ne dopada, jedino pod tim uslovom ne bih mogla da budem s njim. Odeća je uvek odraz nečije prirode, karaktera i ličnosti.
Poželite li da nekada prekopirate stajling neke svetske zvezde sa naslovne strane modnog magazina?

- Ne živim lažni glamur, ali ne bežim od toga da pozajmim poneku ideju. Uostalom, gde bih ja to ovde nosila. Moje putanje su pijaca, prodavnica, park sa decom, odlazak na probe, snimanja... Nikada nisam poželela da budem neko drugi samo kroz haljine.
Da li vaša profesija podrazumeva da uvek ostavljate utisak na prosečne žene?

- Tako je to, bez obzira na garderobu, to ili imaš ili nemaš. Harizma je nešto što neko poseduje, pa kad uđe u restoran svi se okrenu, a ne znaju zašto su to uradili. Nekim ličnostima nije ni važno šta nose.
Koliko vam je materinstvo promenilo način odevanja?

- U velikoj meri. Kada sam rodila Luku, počela sam da biram udobniju odeću koju sam kasnije nosila i kada je
porastao. Ivu sam rodila kada sam, bez obzira na priliku, uvek nosila stvari u kojima se prijatno osećam.
Uključuje li praćenje trenda dosta novca?

- Ako smem da tvrdim da sam u trendu, ja sam pravi primer da to nije tako. Nisam od onih koji pate za najnovijim stvarima i troše mnogo novca na modu. Najvažnije je da se sa pristojnom količinom novca kupi odeća od koje mogu da se prave zanimljive kombinacije.
Možete li za sebe da kažete da živite moderno?

- Živim u skladu sa današnjim vremenom, kao i Goranovim i mojim poslom: brzo, dinamično i neplanski. To bi trebalo da je u trendu.

Jasmina Antonijević

Tekst je objavljen magazinu Story, u broju 175, koji je izašao 27. januara 2009. godine.

makonda-tracker