Neproživljena igra Sonje Jocić

Beogradska publika imaće priliku da 24. decembra prisustvuje i upozna se sa radom mlade kreatorke Sonje Jocić, koja će prikazati svoju prvu samostalnu reviju Neproživljena igra u Kulturnom centru Rex u Beogradu, sa početkom u 20:30
0
1 / 3 Foto: Promo

Sonja Jocić, džez balerina i student modnog dizajna, rođena je u Beogradu, 12. februara 1988. godine. Deo detinjstva provela je u Španiji, zemlji koja za nju predstavlja večnu inspiraciju. Trenutno je apsolvent na Visokoj strukovnoj tekstilnoj školi za dizajn tehnologiju i menadžment, odsek Dizajn i Moda. Najvažniji cilj joj je upis master studija na prestižnoj tekstilnoj školi u Borasu, Švedska.

Kolekcija Neproživljena igra prikazuje odnosno transponuje španski renesansni kostim 16. veka. Inspirisana Velaskezom i Španijom kreatorka želi da kroz kostim prikaže stege i krutosti društva u Španiji tog doba, tačnije unutrašnje stanje mlade španske princeze, kojoj je oduzeto osnovno ljudsko pravo na igru, i normalno svakidašnje odrastanje koju ostala deca dele. Maloj princezi nameće se svet odraslih u ranom detinjstvu, i njena sudbina je takva da se mora odreći zdravog, iskrenog, iskravog i čistog detinjstva. Ne samo da mora zaboraviti na sve ono što detinjstvo sa sobom nosi već nema priliku ni da to iskustvo oseti. Ona mora da služi svetu odraslih. Kao posledica prevremnog ulaska u svet kome ne pripada sputana joj je sloboda kretanja, igranja, druženja i ponašanja. Javlja se potiskivanje potreba, što se ogleda i odražava na njen celokupan kostim i način odevanja – kostim tamnih boja postaje svetao i šaren. Ovom kolekcijom kreatorka čini pokušaj da se uštogljenost i krutost jednog kostima datog vremena i društvenog statusa razloži na delove. Zato kostim predstavlja način da se prikaže vrteška niza pomešanih osećanja koja se kriju iza lepih manira, divnih gestova i pravilnog držanja.

makonda-tracker