Zorana Obradović: Modna šaputanja iz 1001 noći

Odevna kombinacija inspirisana orijentalnim stilom sa asesoarima koji oslikavaju istočnjačku kulturu učinila je da se plavooka manekenka Zorana Obradović na trenutak prepusti mašti i uplovi u svet neobičnih trendova
0
1 / 4 Foto: Miša Obradović

Svoju moć transformacije prelepa manekenka Zorana Obradović prilagođava ambijentu, pa su egzotične destinacije koje je na svojim putovanjima obilazila bile inspiracija za njene najluđe modne eksperimente. Orijentalni enterijeri modernih građevina na obalama Turske naveli su je da na trenutak ušeta u bajku o Šeherezadi i svoju mističnost pokaže neobičnim odevnim kombinacijama. Godine iskustva pred modnim fotoaparatom pomogle su joj da izgardi svoj jedinstveni stil koji karakteriše odeća iz više slojeva, različitih krpica i froncli. Živeći gotovo čitavu deceniju po evropskim i svetskim centrima mode među kojima su Pariz, Milano, Barselona, Minhen, Hamburg i Tokio, Zorana je iz svakog grada u svoj garderober donela ono što joj se najviše dopalo.
Koji grad je imao presudan uticaj na formiranje vašeg stila?

- Uvek sam izgrađujući svoj stajling upotrebljavala ponešto od autentičnog stila. Svakako da je japanski etno izuzetno privlačan, ali teško primenjiv na ulici. Čini mi se da nema ničeg lepšeg od vintidž kimona kao zamene za kućnu haljinu, mada sam prošla i period kad sam nosila kratki kimono sa farmerkama i modernim kaišem. Na mene je najviše uticao Pariz jer sam tamo, nasuprot italijanskoj modi, naučila šta je neobavezan i ležeran stil i shvatila da mi on najviše odgovara.
Vaša odevna kombinacija iz snova?

- Letnja lepršava haljina šarenog desena, sa baletankama ili oblim cipelicama na četvrtastu štiklu. Uz nju nosim minđuše ili narukvicu, ili samo ogricu i maramu na glavi, a kaiš oko struka.
Imate li spisak modnih kreatora čije biste kolekcije poneli bez razmišljanja?

- An Demelmajster, Ane Molinari ili Hajdera Akermana. Tom spisku može da se pridruži i Fendi. Sve su to kreatori različitih stilova, ali svi imaju jednu smelu, i nadasve ženstvenu liniju.
Kada bi glavni kriterijum za vremeplov bila garderoba, u koju vremensku epohu biste se vratili?

- Glasam za period između dvadesetih i pedesetih godina prošlog veka koji je odisao rafiniranom elegancijom.
U koju biste bajku ušetali samo zbog kostima njenih likova?

- Dopalo mi se što smo na snimanju za Story moderan stajling smestili u potpuno različit ambijent i dobili modernu verziju Hiljadu i jedne noći.
Da li ste modu kao profesiju izabrali zato što volite da brinete o svom izgledu?

- Manekenstvom sam počela da se bavim sa šesnaest godina i tada nisam razmišljala o stilovima. Bila sam devojčica u grandž fazonu, a godinama sam kroz profesiju sazrevala i razvijala sopstveni stil, za koji verujem da danas potpuno oslikava moj karakter.
Koje su pozitivne, a koje negativne strane bavljenja modom?

- Ono što nije lepo jeste to što sam donekle izgubila privatan život i slobodno vreme. Bilo mi je potrebno mnogo energije da bih sačuvala svoje prijatelje, emotivnu vezu i samu sebe. Pozitivna strana su česta putovanja, upoznavanje zanimljivih i poznatih ličnosti, to što sam naučila strane jezike i stekla veliko životno iskustvo koje nijedna škola ne može da priušti.
Koliko vam se dopada odeća koju ste nosili na snimanjima?

- Svakih šest meseci trendovi se menjaju pa je bilo one garderobe koja mi se dopadala, i obrnuto. Na slikanju je to nebitno. Ako mi se odeća u kojoj poziram sviđa, može samo da mi pomogne da se osećam bolje ili manje dobro u svojoj koži. Važno je u svakom trenutku biti profesionalac pred fotoaparatom.
Da li vam je najlakše da pozirate pred kamerom svog supruga, modnog fotografa Miše Obradovića?

- Tokom karijere radila sam sa velikim imenima kao sto su Elen von Unvert, Kristofer Kutner, Mišel Kontom... i ta snimanja pamtim po odličnom raspoloženju. Slikanje sa Mišom nosi poseban senzibilitet, sa njim sam potpuno sigurna da ću dobro izgledati jer on uvek svakog fotografiše iz najboljeg ugla. Slobodno mogu da mu se prepustim i budem sigurna da će fotografije biti savršene.
Utičete li na odabir odeće vašeg supruga i dozvoljavate li njemu da vas, kada je reč o modi, savetuje?

- Volim da za nega uvek izgledam lepo, a to znači da prihvatam njegove sugestije. I on često posluša mene.
Razgovarate li o svojoj profesiji sa suprugom?

- Naravno, s obzirom da se bavimo poslovima koji su tesno povezani. S njim pričam o svemu.
Da li je tačna konstatacija da se žene doteruju kako bi se dopale drugim ženama?

- Uvek se ulepšavam pre svega zbog sebe i ne razmišljam o tome da li ću se dopasti drugim ženama, a ni muškarcima. Znam da je mom muškarcu bitno kako izgledam, a pošto se njemu sviđam, ne brinem za druge.
Koliko vama frizura diktira način odevanja?

- Nimalo. Imam istu frizuru otkako znam za sebe. Pošto mi je kosa gusta, frizeri mi godinama za potrebe snimanja prave svašta na glavi, tako da privatno ne volim mnogo da eksperimentišem.
Imate li modni fetiš?

- Nakit. Ne odvajam se od vereničkog prstena i burme, kao ni od prstenja koje sam dobila za tri i pet godina braka jer za mene oni predstavljaju snažne simbole ljubavi. Volim minđuše i imam veliku kolekciju, a od ogrlica najviše volim zlatni medaljon koji sam dobila od svog druga Marka iz Njujorka. Pegaz od plavo-zelenih Svarovski kristala na dugom lancu savršeno je delo Tanje Cicanović, a meni takođe drag detalj.
Koji su vam omiljeni asesoari?

- Pored nakita, tašne i cipele. Volim da obogatim odeću detaljima pa rado biram neobične rukavice i ešarpe.
Jesu li frizura i cipele najvažniji za savršen stajling?

- Cipele i tašna svakako jesu, dok frizura nije sa tog spiska.
Da li je žena u maloj crnoj haljini najelegantnija?

- Verujem da je mala crna haljina prevaziđena. Zašto ne bi bila podjednako elegantna i u lepršavoj haljinici bež boje?
Koliko vam je vremena potrebno da se spremite za izlazak?

- Mada smatram da sam ultrabrza, moj muž ne misli tako.
Umete li da budete praktični prilikom pakovanja za odlazak na godišnji odmor?

- Nosim mnogo stvari, ali ih praktično spakujem.
Može li šoping da utiče na vaše raspoloženje?

- Poprilično. Koliko može da me učini srećnom, toliko ponekad može da iz neobjašnjivih razloga pokvari moje raspoloženje. Ponekad nemam dovoljno strpljenja za kupovinu, ali zato kad sam u fazonu, umem da budem neumorna. Najlepši šopinzi su oni u koje idem sa svojim suprugom.
Volite li da na turističkim putovanjima kupujete odeću?

- Obožavam. I ovoga puta u Turskoj na bazaru našla sam fenomenalne stvari među kojima su svilene i marame od kašmira ručne izrade, ali i tanke šalvare od lana i svile koje sam celog leta nosila u kombinaciji sa starkama.
Da li biste radije potrošili novac na odeću ili na kozmetiku?

- Na obuću i odeću, pre svega. Inače, gotovo da se i ne šminkam.
Koja vas muzika inspiriše prilikom odabira kombinacije u kojoj ćete sve oboriti s nogu?

- Uvek klasična. Uz melodije Rahmanjinova, Čajkovskog, Maskanjina, Šuberta ili Elgara raspoložena sam da pravim najluđe kombinacije.

Piše: Jasmina Antonijević

makonda-tracker