Jovana Janković: Probuđena provokacija

Iako donji veš ne smatra afrodizijakom kojim bi zavodila partnera, voditeljka Jovana Janković izuzetno vodi računa pri izboru rublja, pa su joj udobnost i svedenost modela uvek na prvom mestu
2
1 / 5 Foto: Sofija Petrov

Mada je praćenje modnih trendova sastavni deo profesije Jovane Janković, ova harizmatična voditeljka svoju svakodnevicu ne opterećuje pitanjem da li je njena odevna kombinacija kada nije pred kamerama u trendu. Ova lepa brineta jedna je od retkih dama u Srbiji koja je nekoliko puta imala priliku da nosi haljine visoke mode i da bude počasni gost čuvenog kreatora Žana Pola Gotijea na njegovoj reviji u Parizu. Ovogodišnja Beovizija bila je još jednom prilika da ova dvadesetosmogodišnja Beograđanka pokaže svoje voditeljsko umeće, ali i šansa da iznova zablista u glamuroznim haljinama. Vođenje velikih festivala za Jovanu je svaki put novi izazov, a ekskluzivno fotografisanje u donjem rublju samo za Story za šarmantnu brinetu značilo je malu modnu avanturu. Iako ne spada među one dame koje smatraju da partnera mogu lakše osvojiti u seksi vešu, ona ipak pažljivo bira ove najfinije i najženstvenije odevne premete.
Story: Da li donji veš koji vi birate mora da bude izazovan?
- Ne spadam među pripadnice nežnijeg pola koje smatraju da je važno imati seksi donji veš kako bi se dopale svom partneru. Zato svakodnevno biram rublje koje je svedeno, lepo, ali i udobno.
Story: Koje su vam omiljene boje ovih najintimnijih krpica?
- Crna i u njoj imam najviše intimnog rublja. U skladu sa lepšim vremenom i laganijom odećom, u leto i proleće biram veš u zelenoj, roze i žutoj boji.
Story: Od kakvog materijala bi trebalo da bude skrojen savršen donji veš?
- Najviše volim pamuk, ali pored toga što treba da bude udoban, veš mora da izgleda lepo. Poslednjih godina mogu da se kupe najrazličitiji komadi, a mom ukusu su najbliži oni sa potpisom Dolce&Gabbana. Reč je o pamučnom vešu koji nije ni mnogo skup.
Story: Imate li specifičan ukus kada birate pidžame?
- Treba da budu od pamuka, baš kao i spavaćice, a pomenuti kreatorski par D&G ima prelepe komade od prirodnih, ali i od nekih veoma kvalitetnih veštačkih materijala. Prošle jeseni su izbacili odličnu kolekciju tako da sam sebi kupila nekoliko originalnih spavaćica.
Story: Šta od odeće najčešće nosite u svakodnevnim prilikama?
- Sve zavisi gde sam krenula, ali se najprijatnije i najlepše osećam u farmerkama, majici i nekom džemperu.   Story: Beovizija je bila prilika da vas još jednom vidimo u potpuno drugačijem svetlu. Ko je birao haljine za ovaj festival?
- Za moj stajling na ovom festivalu bila je zadužena stilistkinja Jelena Svetličić koja je od septembra prošle godine počela da radi i na RTS-u i brine o mom izgledu za Jutarnji program. Specijalno pred Beoviziju ona je putovala za Milano gde je naručila da se specijalno za mene sašiju četiri haljine visoke mode. Reč je o toaletama koje prikazuju visoki glamur, poput onih koje sam nosila na Evroviziji.
Story: Koliko je vaš staling za Beoviziju bio drugačiji od onog koji ste imali na prošlogodišnjoj Evroviziji?
- Ne mnogo. Za Eurosong akcenat je takođe bio na visokoj modi, a stilistkinje Ivana Rabrenović i Jovana Božović, koje su bile angažovane za voditelje festivala, zaista su odlično odradile svoj posao i svi smo bili prezadovoljni. Pošto su se za ovih godinu dana promenili modni trendovi, duge haljine koje sam ponovo odabrala da nosim izgledale su malo drugačije.
Story: Osećate li se lepo u takvim toaletama?
- Kada obučem neku lepu haljinu, kada me našminkaju profesionalci i naprave mi dobru frizuru, priznajem da mi je lepo dok u ogledalu gledam sebe u drugačijem, nesvakidašnjem izdanju.
Story: Postoji li još neka prilika za koju možete da birate takve, svečane kreacije?
- Kreacije visoke mode ne nosim nigde, osim na televiziji, jer kod nas nema balova ni svečanosti na kojima bih mogla da ih ponesem.
Story: Da li vam je bilo potrebno vreme da se naviknete na odeću visoke mode?       
- Nije, jer smo dva meseca pre Evrovizije imali kostimske probe, a Ivana Rabrenović mesec dana pre festivala znala je šta ću ja tačno nositi. Pošto smo pred obe večeri imali po tri generalne probe, imala sam priliku da dobro uvežbam hod i ponašanje koji su morali da odgovaraju toj elegantnoj odeći. Sada je pred Beoviziju sve bilo drugačije i opuštenije. I pre generalne probe imala sam priliku da probam svoje haljine i osetim kako mogu da se krećem u njima. Ove haljine bile su mnogo lakše za kretanje, za razliku od onih koje sam nosila prošle godine u Beogradskoj areni koje su bile zahtevnije.
Story: Takve haljine podrazumevaju i visoke potpetice. Da li vam je bilo teško da dugo stojite na štiklama?
- Ne, jer volim obuću sa visokim potpeticama i veći deo dana provodim u cipelama na štiklu u kojima se osećam lepšom i sigurnijom. Problem jedino može da mi napravi tesna obuća.
Story: Prošle godine imali ste priliku da idete u Pariz na reviju čuvenog kreatora Žana Pola Gotjea. Kakvo iskustvo nosite odatle?
- Bio je to fenomenalan događaj koji je Gotje organizovao u svojoj zgradi u kojoj se nalazi i njegov show room, a najveći utisak na mene je ostavila sama organizacija revije: od svetla i scenografije do samih kreacija. Posebna draž revije bilo je to što je njegova prva manekenka naša zemljakinja iz Srbije Đurđija Stojiljković. Dok kod nas revije služe da se poznate ličnosti slikaju i da budu viđeni, u Parizu revijama prisustvuju ljudi i novinari koji prate modu, kao i oni koji kupuju kolekcije. Žan Pol Gotje je Željka Joksimovića i mene tretirao kao veoma drage goste kojima je priredio celokupan ugođaj.
Story: Jesu li vam se dopali njegovi modeli?
- Svakako. Njegovi komadi odeće su pravo remek delo. Nije reč o garderobi koja može da se nosi svaki dan, već on njegovom umeću koje je kroz svoje kreacije predstavio. Zapamtila sam jednu bundu koja je bila fantastična, ali nisam htela da se raspitujem koliko košta jer bih se verovatno razočarala kada bih čula cenu.
Story: Posećujete li domaće revije?
- U poslednje vreme ne, zato što ne nalazim ništa interesantno na tim događajima.
Story: Jeste li nekada birali sami odeću za emisije?
- To sam radila četiri godine, sve dok nisam dobila stilistu zbog čega sam veoma srećna. Jutarnji program je, zahvaljujući stilistkinji Jeleni Svetličić, počeo da deluje kao celina, jer smo ranije Srđan i ja sami birali odeću i često bili potpuno različiti.
Story: Šta vam je bilo najbitnije dok ste sami birali garderobu?
- Da se odevni predmeti u kojima vodim program lepo slikaju, a bilo mi je veoma teško da savladam tu veštinu. Upravo zbog toga postoje i stilisti čiji posao izuzetno poštujem.
Story: Jeste li imali modne promašaje?
- Mislim da nisam imala velike promašaje, ali možda nisam uvek birala stvari koje se dobro slikaju.
Story: Možete li za sebe da kažete da ste osoba koja prati modu?
- Svakako, ona je sastavni deo mog posla.
Story:
Volite li šoping?
- Ponekad uživam u kupovini odeće, a nekada me mrzi. Sve zavisi od raspoloženja.

Ivana Nikolić

makonda-tracker