Iva Ćirić: Životni stil u baletankama

Svoj modni stil bivša balerina Iva Ćirić potpuno je podredila udobnom životu, pa su za nju ovoga leta modni hit tunike i baletanke, a iako već tri godine živi u neposrednoj blizini velikog modnog centra Milana, nije podlegla trendovima u odevanju
0
1 / 6 Foto: Miša Obradović

Bivša balerina Iva Ćirić, svoje matične profesije se odrekla pre tri godine, kada je odlukom o zajedničkom životu sa vaterpolistom Aleksandrom Ćirićem, odlučila da živi i radi u italijanskom gradiću Breša. Novo mesto stanovanja, nedaleko od Milana, velikog svetskog centra mode, lepu dvadesetšestogodišnjakinju nije nateralo da bitno promeni svoj stil odevanja i odstupi od principa da u svakom trenutku nosi ono što joj stvara osećaj lagodnosti. Profesija balerina joj je pomogla da lakše savlada hod na štiklama ali uprkos tome, Ivi su ovoga leta potpuni trend baletanke.
Kažu da su umetnici rasterećeniji po pitanju trendova. Da li i vi spadate među njih?
- Ljudi u pozorištu mogu da eksperimentišu, imaju priliku da nose razne kostime, kroz pozorište žive po raznim epohama, luduju i promene mnoge stilove. Opušteniji su, pogotovo glumci koje smatraju pravim boemima.
Definišite svoj modni stil?
- Svakog dana se oblačim drugačije, što zavisi od toga kako se osećam. U mom ormaru se nalazi razna garderoba koja je po stilu u rasponu od sportske do elegantne odeće.
Da li ste podložni trendovima?
- Ne pratim modu, svako vreme nosi neki svoj pečat i neke svoje čari. Nosim ono što mi se dopada.
Šta je po vama modni hit ovog leta?
- Tunike i baletanke. Udobne su a s druge strane su veoma elegantne i ženstvene. Imam ih u svim bojama. Ranije, dok sam radila u pozorištu, jedva sam čekala da ih izujem i obujem neku udobniju obuću. Postojao je period kada u Beogradu nigde nisu mogle da se kupe baletanke. Štikle volim, ali obuću sa platformom nikada ne bih probala.
Milano je jedan od najvećih modnih centara u svetu. Koliko je uticao na vaš odnos prema garderobi?
- Pri prvom susretu sa tim gradom bila sam potpuno oduševljena. Očarao me je ne samo kada je reč o modi već i svojom kulturom. U njemu svašta može da se vidi i to je grad koji sve pruža. Ako pričamo o krpicama, na raspolaganju su kako one najjeftinije stvari tako i one izuzetno skupe. Kod nas su devojke uglavnom uniformisane, ne zato što su manje kreativne već zato što nemaju izbora. Obožavam Zaru, ali kad se ovde otvorila, svi su nosili modele ove marke. Italijanke su mnogo opuštenije, unikatne su i bez kompleksa.
Da li i u Beogradu idete u kupovinu ili vam Milano zadovolji sve potrebe?
- Čim dođem u Beograd primetim koje su se nove radnje otvorile, pa mi dok šetam s drugaricama gradom, predstavlja uživanje da primetim novitete. Ako naiđem na stvar koja mi se dopada, kupim je.
Kako tretirate odlazak u šoping: kao obavezu ili zadovoljstvo?
- Za mene je kupovina pre svega uživanje. Obično žene kažu da šopingom leče nervozu, međutim, ja kad sam nervozna sedim kod kuće ili spavam. Kupovina mi je mučna jedino ako kupujem poklon osobi koja mi nije mnogo bliska i ne znam šta joj je potrebno.
Odlazite li u šoping sami ili volite da vam neko pomaže?
- Obožavam da idem sa drugaricom ali, kada se desi da ona gleda jednu stvar a ja nešto drugo, pomislim da gubim vreme i da je praktičnije da sam sama.
Koliko vam je bitno da ste u svakom trenutku doterani?
- Važno mi je zbog sebe. Kada nisam pristojno obučena nigde ne izlazim. Ne bih sebi dozvolila da budem neukusno i nepristojno obučena pa makar i kad krenem do samoposluge.  
Koliko vam je vremena potrebno da se spremite za večernji izlazak?
- Inače sam spora, što važi i za trenutke u kojima se oblačim. Uglavnom znam šta ću da obučem, mada se i meni, kao i svakoj ženi dešava da se dvoumim pred ormarom.
Imate li više zimskih ili letnjih odevnih predmeta?
- Letnjih, jer obožavam stvari u jarkim bojama, a i leti je veći izbor raznih haljinica, suknjica...
Koje su boje po vama uvek u modi?
- Volim sve boje. Ponekad se desi da se obučem sva u crno, ali uglavnom nosim stvari u veselim bojama: zelenoj, beloj, plavoj, crvenoj...
Vaš modni promašaj?
- Toga ima kad gledam stare slike. Pitam se šta mi je bilo da obučem nešto što me sada nasmeje. Sećam se, davno sam volela da nosim izuzetno široke pantalone, koje mi se danas ne dopadaju.
Šta nikada ne biste obukli?
- Garderobu sa natpisima modnih kreatora. To mi se uopšte ne sviđa. Normalno, mini suknja i izuzetno dekoltirana majica nikako ne idu zajedno. Kako u piću i hrani, tako i u garderobi treba imati meru.
Dešava li vam se da nešto kupite a potom to ne nosite?
- Nekoliko puta sam kupila nešto, što kada dođem kući iz kupovine i ponovo probam, shvatim da mi grozno stoji. Naravno, to više nikada ne obučem.
Šta radite sa garderobom koju više ne nosite?
- Poklonim je mlađoj sestri, a ako se njoj ne svidi pokloni je nekoj drugarici. Ona je mlađa od mene osam godina, napunila je tek osamnaest godina i može da nosi moje stvari, mada joj je žao što ima veće stopalo od mog pa ne može i moju obuću da koristi.
Primenjujete li nekada izreku: Kad ne znaš šta je dobro pitaj koliko košta?
- Meni je suludo kada neko daje ogromne svote novca na firmiranu garderobu. Opet, s druge strane, neko je rekao: Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari. Ima i tu istine, ali ja se ne libim da kupujem i kod Kineza. Desilo mi se da mi se neka skupa stvar brzo pocepa a opet ona jeftina traje godinama.
Za koji deo garderobe vredi dati najviše para?
- Kaput i cipele koji se ne nose non stop.
Imate li modni fetiš?
- Cipele. Uz njih, jednostavnu odevnu kombinaciju volim da oplemenim detaljima: ogrlicom ili minđušama.
Da li je to jedini nakit koji volite da nosite?
- Nikada ne skidam sat i burmu. Volim bižuteriju i ne patim za dijamantima, oni priliče starijim gospođama.
Da li je balerinama lakše da nauče hodanje na štiklama zbog profesije koja ih uči da stoje na prstima?
- To pomaže. Balerine inače svi zezaju da hodaju kao patkice pa pokušavam to da kontrolišem. Brat se šali sa mnom kako poskakujem kad hodam ali i to spada pod profesionalnu deformaciju. Možda je zbog toga lakše da se navikneš na cipele sa štiklama. Radila sam i revije na kojima sam se izvežbala. Nikada ih nisam preterano nosila, volim jer je veoma ženstveno ali ne po cenu da sam dvadeset četiri časa dnevno na štiklama.
Koliko vam je važno kako je muškarac odeven?
- Osećala bih se veoma glupo kada bismo moj suprug i ja jedno drugome diktirali način odevaja. Kao što smatram da ja znam šta mi dobro stoji, tako i on ima pravo na svoj odabir garderobe. Naravno mogu da ga ponekad posavetujem, kao i on mene. Smešno mi je kada vidim parove koji su odeveni u kombinacijama istih boja.
Donosite li sud o drugome na osnovu odeće koju ta osoba nosi?
- Sretala sam ljude koji imaju mnogo novaca ali ne obraćaju pažnju na firmirane stvari, a s druge strane i one koji nemaju za hranu ali na njima mora sve da sija. Bitno mi je da je čovek čist, uredan i lepo odeven, ali ne po poslednjoj modi po svaku cenu.
Umete li sami da šijete?
- Jedino što sam naučila, jesu lastiši i pantljike na baletskim patikama što me je izuzetno nerviralo. Volela bih da znam da šijem. Moja baka je umela da plete i žao mi je što me nije naučila jer to može da smiruje živce.
Da li radije idete kod frizera ili kod kozmetičara?
- Kod frizera, jer obožavam da mi neko češlja kosu. Volim kada me neko drugi šminka što ženama predstavlja mučenje, a meni je to pravo uživanje. Privatno se gotovo ne šminkam, ali dok sam radila u pozorištu, sećam se, odlazila sam po četiri sata pre predstave kako bih uživala u šminkanju i friziranju.
Koliko vam danas nedostaje pozorište?
- Ono mi je oduvek bilo druga kuća u kojoj sam, uz roditelje, provela celo detinjstvo. Imala sam sreću da u Italiji podučavam devojčice baletu. Kada sam odlučila da živim sa Aleksandrom, oprotila sam se od baletske karijere jer telo vremenom prestane da sluša. U životu sa sportistom nikada ne znate gde ćete živeti. Može da se desi da u Italiji ostanemo još deset godina a može da se desi da promenimo zemlju naredne godine. Još uvek vežbam za sebe.
Kako negujete telo?
- Kao profesionalna balerina vežbala sam skoro dvadeset četiri časa dnevno, a posle sam se ulenjila. Od kada podučavam devojčice, morala sam malo da se vratim u formu. Svako treba da sluša svoje telo i da zna koje su mu mogućnosti. Uvek može da se izdvoji petnaest minuta za vežbe koje pospešuju zdravlje.
Da li je po vama u trendu imati tamniji ten?
- Volim da budem crna, ali ne volim da preterujem i potamnjujem kožu veštačkim preparatima. Volim da se sunčam na plaži iako kažu da su u modi prirodni ten i svetlija put, mada volim kad sam osunčana jer ne moram niti da stavljam rumenilo niti da se šminkam.

Jasmina Antonijević

makonda-tracker