Katarina Midbi: Cool i inspirativna moda

0
Šef mode i održivosti komunikacije, kao i koordinator u H&M u Stokholmu, Katarina Midbi, boravila je u Beogradu povodom svečanog otvaranja prve radnje ovog poznatog švedskog brenda. S obzirom na to da je godinama radila kao modni urednik u brojnim evropski
Katarina Midbi, Foto: Guliver
Katarina Midbi, Foto: Guliver

S: Koji su ciljevi brenda H&M za budućnost?

- Imamo različite ciljeve, a jedan od osnovnih jeste da stalno unapređujemo svoj rad. Inače, timski rad je takođe veoma važan. Želimo da predstavimo odličnu modu i generalno mislim da je važno unapređivati koncept. Težimo da stalno budemo bolji.

S: Eko friendly i moda obično su termini koji ne idu zajedno. Koje je vaše mišljenje o tome?

- Mislim da je za našu modnu industriju neophodno  da vodimo računa o ekologiji jer ona ima veliki uticaj na okolinu. Izuzetno je važno da mislimo o tim vrednostima. Ne mislim da su te dve stvari kontradiktorne jer je moguće napraviti odličnu modu od organskih i ekoloških materijala. Mislim da možete imati oboje i modu i Eko friendly. Smatram da treba osmišljavati modu koja će dugo trajati. Danas je svako ekspert, niko ne mora da govori ljudima šta i kako da nose jer oni o tome mogu bilo gde da se informišu. Veoma je važno kako perete stvari i vodite računa o njima. Ne treba toliko koristiti hemijsko čišćenje, čak mislim da bi trebalo smanjiti temperaturu vode tokom pranja. Tako štedite energiju.

S: Da li vam se dopada način na koji se odevaju žene u Srbiji?

- Mislim da izgledaju tako cool. Pretpostavljala sam da će sve biti modno osvešćene i glamurozne, ali one su tako inspirativne. Primetila sam da svaka ima neki lični stav koji se razlikuje.

S: Šta je trend za sezonu jesen - zima 2013. godine?

- Uklapanje i mešanje različitih stilova i materijala, kao što su uniforme, koža, a boja je crna. Takođe, izuzetno je važno i kako nosite stvari.

S: Kako ostatiti ljubitelj mode, a ne modna žrtva?

- Samo slušajte sebe i birajte ono što vam pristaje. Kupujte ono što vam odgovara, garderobu koja oslikava vaš lični stil i u kojoj vam je udobno.

S: Da li vi nosite samo H&M?

- Da.

S: Šta je najvažnija stvar koju svaka osoba treba da ima na umu kada ide u šoping?

- Zavisi, kada kupujete stvari važno je da one budu interesantne, ali i da odgovorite na pitanja: da li mi pristaje, slaže li se uz moj lični stil i kada ću to moći da nosim?

 

Razgovarala: Ksenija Konić

makonda-tracker