Jesenji must have: Kravate

0
Istorijat kravate otkriva vam modna dizajnerka Jasmina Vujović
Madonna, Foto: Guliver, Profimedia, Story press
Madonna, Foto: Guliver, Profimedia, Story press

Priča o nastanku kravate, vraća nas u 17. vek, na tlo Francuske kojom je tada vladao Luj XIV. Kicoški nastrojeni Francuzi su je, među prvima prihvatili.

Samom Luju XIV se kravata toliko dopala, da je imao posebnog dvorjanina, čiji je zadatak bio isključivo da vezuje kravate, a ovaj modni detalj je proširio na čitavu Evropu. Prema nekim izvorima postoje čak 85 mogućnosti vezivanja čvora, a najpoznatiji je jednostruki vindzorski.

Iako je prvobitna namena kravate bila da se nosi u svečanim i posebnim prilikama, trendovi današnjice uveli su kravatu i u totalno ležerne odevne kombinacije. Žene su počele da ih nose kao deo casual odeće.

Ovaj trend popularizovala je glumica Dajan Kiton, koja je još 1977. godine nosila kravatu na filmu u ulozi Eni Hol. Stilisti je danas kombinuju sa majicama, umesto sakoa uz nju oblače dukserice, a šetaju je i u patikama.

Ovaj vid nosenja kravate je inovativan i ukoliko ste originalni, isprobajte ga! Oskar Vajld je savetovao: Ako već niste umetnicko delo, onda barem nosite jedno na sebi.

Jasmina Vujović

makonda-tracker