Katarina Marković: U modnom vremeplovu

Pozorišna scena glumici Katarini Marković savršena je modna pista na kojoj isprobava najmaštovitije odevne kombinacije i oblači kostime koji je često povedu na putovanja kroz vreme, a koje privatno ne bi nosila
0
1 / 5 Foto: Marko Poplašen

Dvadesetosmogodišnja glumica Katarina Marković je tokom tinejdžerskog perioda često eksperimentisala modnim stilovima i uživala u brojnim promenama boje kose. Sada kao ostvarena devojka uživa u svom ležernom stilu odevanja, a na pozorišnoj sceni ima priliku da nosi kostime iz raznih epoha. Retro look i crno-bela kombinacija savršena su garderoba u kojoj se oseća maksimalno prijatno.

Jeste li ste rob modnih trendova ili ne pratite nove tendencije?

- Nisam rob modnih trendova, ali mi nije ni svejedno šta ću obući. Mogu da kažem da imam svoj stil koji je nastao kao rezultat toga što sam oduvek znala šta želim da nosim, a šta ne. Nisam ljubitelj cipela sa visokim potpeticama i vrlo retko ih nosim osim na premijerama kada su deo dress coda. U mom garderoberu neprimetna je razlika između svečane garderobe i one koju nosim svakodnevno.

Da li je neko uticao na formiranje vašeg modnog stila?

- Pošto imam stariju sestru, bilo je nužno da nasleđujem njenu garderobu, a kasnije sam kupovala stvari po uzoru na njen ukus. Danas je situacija drugačija, i naši stilovi se prilično razlikuju.

Koliko vam je bitno mišljenje okoline o garderobi koju birate za neki važan događaj?

- Uglavnom nosim samo ono što osećam da treba da ponesem. Često se konsultujem sa mamom i tatom o tome kako mi nešto stoji jer me oni ipak najbolje poznaju.

Za koliko vremena se spremite za večernji izlazak?

- Sve zavisi. Mogu da se sredim veoma brzo, ali pošto me taj ritual biranja odeće opušta, onda se trudim da za to izdvojim i sat vremena. Za svoje predstave šminkam se sama jer me to smiruje, koncentrišem se na svoje oko, trepavice, usne...

Postoji li neki kostim iz predstave koji ste poželeli i privatno da nosite?

- Onaj iz komada Mandragola. U toj predstavi sam nosila krinolinu od džinsa. Kostimografkinja Momirka napravila je božanstvene kostime. U džins je obmotala celu jednu epohu tako da je sve izgledalo savršeno. Modele čuvene kostimografkinje Angeline Atlgaić bih takođe uvek rado nosila, naročito one iz predstave Mala sirena.

Volite li nakit i da li ga često nosite?

- Imam mnogo nakita, ali najčešće nosim samo minđuše u obliku alki. Nosim i dva lančića koji su mi dragi pokloni, a na ruci stalno imam sat. Nemam naviku da nosim prstenje.

Kakve torbe volite, velike ili pismo tašne?

- Iako to ne ide uz mene jer sam sitna, više volim velike. U njih mnogo toga može da stane. Živim na Novom Beogradu, a radim u centru grada pa kada ujutro krenem, ponesem stvari koje su mi neophodne tokom celog dana. Zato pismo tašne ne idu uz mene jer u njih ništa ne bi moglo da mi stane.

Vodite li računa da se boje cipela i tašne slažu?

- Ne preterano. Uglavnom se slažu, ali ne vodim previše računa o tome.

Da li, kada je reč o garderobi, postoje boje koje volite isključivo leti i one koje birate zimi?

- Trudim se da crno izbegavam leti, iako bi moja mama ovu moju izjavu prokomentarisala kao neistinitu jer je ta boja neizostavna u mom garderoberu. Belo retko nosim zimi, a sve drugo mi je prihvatljivo. Ipak, ima boja koje nosim isključivo kada dođem sa mora i pocrnim.

Bez čega nikada ne izlazite iz kuće?

- Bez novčanika, ključeva i mobilnog telefona.

Postoji li odevna kombinacija koju nikada ne biste obukli u javnosti?

- Ne nosim kratke suknje i šortseve. To nosim samo na moru.

Jeste li pristalica seksi ili pamučnog donjeg veša?

- Pamučnog. Moja građa ne podržava ekstremno seksi veš, a ja sam inače pristalica nežnijih stvari.

Kakve kupaće kostime volite?

- Imam dva kupaća kostima koja ne bih dala ni za šta na svetu, a stari su već dve godine i trebalo bi da ih zamenim. Jedan model ima gornji deo u obliku trouglića, a gaćice su slip bokserice, dok su oba crno-belog desena.

Šta je ovog leta obavezan detalj za plažu?

- Naočare za sunce. Imam ih mnogo. Pored minimalne odeće treba birati i japanke.

Volite li da eksperimentišete sa garderobom i stilovima?

- Rekla bih da sam završila taj deo svog života. Mnogo sam eksperimentisala, a pogotovo na akademiji. Menjala sam boju kose i prošla sam sve stilove, od pank do nežnijih varijanti oblačenja.

Da li garderoba pomaže izgledu žene ili je njen glavni pečat ono nešto iznutra?

- Naravno da pomaže. Bitno je da je uredna i čista, ali i to da se dobro oseća u onome što nosi.

U kakvoj garderobi se vi osećate seksi?

- Zavisi, mogu da obučem usku haljinu i da se osećam seksi, ali isto tako seksepilnom može da me učini i dugačka lepršava suknja. Žena je seksi u garderobi u kojoj se oseća slobodnom.

Koji komad vaše garderobe je najskuplji, a koji najjeftiniji?

- Najskuplje su mi cipele i tašne, a najjeftinije bele atlet majice.

Da li retro look prija vašem senzibilitetu?

- Volim taj stil, čak i stil osamdesetih koje su bile šizofrene. Imam sreće da mogu da nosim spektakularne kostime na sceni i to je jedna od prednosti mog posla.

Ksenija Konić

Tekst je objavljen u 257. broju magazina Story, 24, avgusta 2010. godine

 

makonda-tracker