Marijana Zlopaša: Trend sa postera

Mada poseduje skupocene komade garderobe, pevačica Marijana Zlopaša otkrila nam je pre tri godine da obožava da kupuje i one jeftine koji uz malo mašte i kombinaciju sa lepom maramom ili naočarima za sunce mogu da izgledaju veoma efektno
1
1 / 7 Foto: Marko Sovilj

Baš kao što je svojim autentičnim glasom lagano i gotovo neprimetno pre osam godina dospela na muzičku pop scenu, crnogorska pevačica Marijana Zlopaša i u životu ima stav da je ono što žena nosi u duši mnogo važnije od njene stilizacije. Ova dvadesetdevetogodišnja brineta posebno je privukla pažnju publike najnovijom kompozicijom Ne ljuti se na poslednjem budvanskom festivalu Pjesma Mediterana za koju je opet odabrala odeću u kojoj joj je bilo najprijatnije. Privatno  obožava da nosi sportsku garderobu, a detalji kojima će je obogatiti zavise isključivo od njenog trenutnog raspoloženja. Ne voli da skreće pažnju stajlingom jer to čini ponašanjem i načinom na koji komunicira sa ljudima. Iako se bavi javnim poslom i scena je njeno radno mesto, nije ljubitelj kiča već uvek bira jednostavne i neupadljive komade odeće, a kao omiljeni odevni predmet navodi bermude. Prelepe haljine u kojima je izvodila festivalske kompozicije još čuva u svom garderoberu mada bi volela da ih jednog dana nekome pokloni.

Kakva garderoba dominira u vašem ormaru?

- Sportska koju svakodnevno nosim, mada imam dosta elegantnih haljina koje sam oblačila nastupajući na raznim muzičkim festivalima.

Čuvate li kostime sa važnih nastupa?

- Najradije ne bih, ne znam sta ću s njima, pa ako se nekom nešto od garderobe koju je video na meni sviđa, neka me slobodno pozove, vrlo rado ću je pokloniti.

Koliko je vaš izbor garderobe uslovljen raspoloženjem?

- Gotovo da mi je to jedino pravilo, odeću koju nosim u toku dana biram u zavisnosti od toga kako se osećam.

Pratite li slepo modne trendove?

- Ne opterećujem se time. Mada pratim modna dešavanja, prilikom kupovine garderobe oslanjam se  isključivo na sopstveni ukus i lični stil. Kad god se, međutim, neke od modnih inovacija uklope u moj odabir stvari, ne bežim od toga da ih prihvatim.

Odlazite li na modne revije?

- Ne volim da odlazim na modne revije, a o tome šta je u trendu obaveštavam se iz svetskih modnih časopisa i to mi je sasvim dovoljno.

Kupujete li markiranu garderobu?

- Ne robujem firmiranoj garderobi, mada volim da imam kvalitetne stvari koje su često brendirane. To se prvenstveno odnosi na cipele i tašne. S druge strane, uživam u šopingu jeftinih krpica koje neretko mogu da izgledaju veoma efektno.

Gde najradije kupujete?

- Moj omiljeni grad za takav provod jeste Njujork. Jedino tamo mogu satima da obilazim radnje, a omiljeni deo grada mi je Soho gde uvek pronađem nešto što nema niko osim mene.

Koja je najskuplja stvar koju ste sebi priuštili?

- Suknja Dolce&Gabbana sa Swarovski kristalima, ali sam kasnije ipak zažalila zbog toga. Kad god otvorim ormar bode mi oči jer me je skupo koštala, a gotovo da je i ne nosim.

Da li vam prilike diktiraju odevnu kombinaciju?

- Trudim se da ono što obučem bude prilagođeno događaju na koji sam krenula.

Koje mesto na vašoj listi prioriteta zauzima moda?

- Na toj listi uopšte je nema. Modom ni najmanje nisam opterećena, iako volim da izgledam atraktivno i u skladu sa vremenom u kojem živim.

Opišite svoj stil odevanja sa pet reči?

- Sportski, ponekad otkačen, jedinstven, po potrebi elegantan, a nadasve urban.

Pamtite li životno razdoblje koje biste okarakterisali kao period ličnih modnih promašaja?

- Svako ima modne greške, ali ja svoje ne bih nazvala promašajima, jer su u određenom periodu mog odrastanja pratile moju ličnost. Kako u životu tako i u modi, treba prihvatati sve svoje vrline, ali i mane.

Vaša najženstvenija kombinacija je...

- Ne postoji, sve zavisi od toga kako se osećam. Nekada se sebi činim najženstvenijom kada nosim sportsku garderobu. Ženstvenost, baš kao i seksepil, dolazi iznutra i zavisi od raspoloženja.

Imate li modni fetiš?

- To su svakako marame i naočari. Kupujem ih u velikim količinama gde god da otputujem pa ih sa raznih destinacija donosim kao najlepše i najpraktičnije suvenire.

Nosite li nakit?

- Obožavam da nosim razne komade nakita zbog čega me moja bratanica Itana zove Kinđurica.

Koliko često nosite visoke potpetice i da li se u njima osećate ženstvenije?

- Doskora sam veoma retko obuvala obuću sa štiklom, ali u poslednje vreme sve više mi prija da je nosim. Podjednako ženstveno osećam se i u patikama i u cipelama sa visokim potpeticama, to pre svega mnogo više zavisi od stava nego od odeće i detalja.

Koliko pari obuće imate?

- Mama mi stalno govori: Nemoj da pretjeruješ, ali šta da radim kad sam samo žena...

Volite li stajlingom da privlačite pažnju?

- Trudim se da to činim na neki drugi način, na primer svojim ponašanjem, načinom komunikacije, stajling je tu samo da isprati moju ličnost.

Šta nikada ne biste obukli?

- Postoji mnogo krpica koje nikada ne bih ponela iako mi se neke od njih dopadaju kada ih vidim na drugim devojkama.

U čemu se najprijatnije osećate?

- U Abercrombie bermudama, japankama, atlet majici i, naravno, sa maramom kao neizostavnim detaljem.

Koje boje vam najbolje pristaju?

- Tokom letnjeg perioda volim da nosim svetle i pastelne nijanse pa najčešće nosim bele stvari, ali kada to prilike zahtevaju biram i one u crnoj boji jer ih smatram najelegantnijim.

Kakve materijale preferirate?

- Samo prirodne. Garderobu od sintetike ne podnosim, ma koliko lepo stajala.

Šta svaka žena mora da ima u svom garderoberu?

- U ženskoj je prirodi da voli da ima sve, i više od toga, ali često prilike nisu takve i ne možemo sebi baš sve da priuštimo. Bitno je da svaka od nas iz svog ormara, uz malo mašte i kreativnosti, napravi najbolju kombinaciju.

Dopadaju li vam se žene koje se oblače ekstravagantno?

- Da, ali samo ako je oblačenje primereno prilici i ukoliko one to umeju da nose.

Ko je po vašem mišljenju savršeno obučeni muškarac?

- Moj drug Gliga.

Imate li modne uzore?

- Ne! Trudim se da, kao i pre nego što sam se pojavila na muzičkoj sceni, imam jedinstven stil sa ličnim pečatom.

U kojim godinama žene najbolje izgledaju?

- Godine nisu bitne, jer svaka nosi svoju lepotu. Najvažnije je da žena bude ispunjena i zadovoljna, pa će biti lepa ma koliko godina imala.

 U kojoj vremenskoj epohi biste najradije živeli?

- Sada i ovde.

Moni Marković

Tekst je objavljen u 153. broju magazina Story, 26. avgusta 2008. godine.

makonda-tracker