Petra Cvijić: Moderna Skarlet O’Hara

Voditeljka RTS-ovog Dnevnika, seksepilna Petra Cvijić, nije podložna trendovima i najčešće se odlučuje za jednobojnu garderobu i ravnu obuću u kojoj se, bez obzira na okolnosti, oseća najprijatnije
1
1 / 4 Foto: Miša Obradović

Iako se radije odlučuje za sportsku garderobu, crnokosa voditeljka Petra Cvijić u poslednje vreme je promenila stil oblačenja, pa  sve češće bira elegantne toalete. Neretko odeva jednobojne stvari, a jedina nijansa u kojoj sebe nikako ne može da zamisli jeste roze, mada nije pristalica ni šarenih desena. Uprkos tome što misli da odelo ne čini čoveka, smatra da odeća može mnogo da otkrije o određenoj osobi. Nije zaluđena za trendove i kupuje samo stvari u kojima se prijatno oseća.

Kako biste opisali svoj stil oblačenja?

- Nemam definisan i izgrađen stil, još lutam i pronalazim se u tom smislu. Doskoro sam uglavnom bila u sportskom fazonu, a sada mi više prija da izgledam elegantnije i ženstvenije. Naravno, moj izbor odevne kombinacije zavisi od raspoloženja i situacije, ali uglavnom se trudim da ono što obučem bude udobno i da se u tome osećam prijatno. Najpribližnija definicija mog stila odevanja bila bi: praktično, neupadljivo i jednostavno.

Poznato je da neki voditelji dok čitaju vesti menjaju samo deo odeće koji se vidi iznad stola, pa tako neretko nastaju kombinacije trenerki i elegantnih sakoa. Dogodi li se i vama to nekada?

- Trenerka na poslu - nikako! Dešava se, naravno, da se sako ne uklapa s onim što nosim privatno, ali to je, na svu sreću, skriveno ispod stola. Takve situacije znaju da budu smešne, ali sve dok se to ne vidi na ekranu, dobro je!

Nosite li privatno elegantne sakoe u kojima se slikate?

- Retko, ali pošto sam u poslednje vreme sve više raspoložena za elegantniji stil, nije isključeno da ću svoj garderober obogatiti i ponekim sakoom.

Kakva garderoba najbolje ide uz vaš senzibilitet, a u čemu se nikako ne osećate prijatno?

- Najlagodnije mi je u farmerkama, majicama i košuljama, u kombinaciji sa ravnom obućom, patikama, cipelama, baletankama… Ako za nešto procenim da mi ne stoji dobro i u tome se ne osećam prijatno, onda to i ne oblačim.

Konsultujete li se sa prijateljicama kada kupujete garderobu?

- Sa drugaricama idem u kupovinu isključivo da bi mi pravile društvo, a ne da bismo savetovale jedna drugu, jer su nam ukusi potpuno različiti. Za takve akcije i nisam baš najsjajnije društvo, jer me kupovina i sva ta gužva po prodavnicama zamaraju i unervoze. Iz tih razloga najjednostavnije mi je da u šoping idem sama i na brzinu uzmem sve što mi treba. Volela bih da imam više strpljenja, ali sam nepopravljiv slučaj.

Kakav je vaš stav kada je reč o ekstravagantnom odevanju?

- Sviđa mi se kada vidim osobu koja je tako obučena, ali pod uslovom da joj lepo stoji. Mnogi pokušavaju da eksperimentišu sa garderobom, pa ispadnu smešni, pređu granicu dobrog ukusa i izgledaju kao da imaju neku ozbiljnu dijagnozu.

Kojim detaljima upotpunjujete odevnu kombinaciju?

- Nekada je to sat, narukvica, ogrlica, ali nijedan mi nije toliko bitan da ne bih mogla bez njega.

Šta od garderobe volite da vidite na muškarcu?

- Znam šta ne volim da vidim! Grozim se kada ugledam košulju sa kratkim rukavima u kombinaciji sa kravatom. Malo se ježim i od ovih novokomponovanih nalickanih muškaraca, koji više liče na devojčice. Važno mi je da momak izgleda pristojno, uredno i pre svega muževno, a manje je bitno koju garderobu nosi.

Da li prednost dajete visokim potpeticama ili ravnim cipelama i zašto?

- Iz praktičnih i zdravstvenih razloga - ravnim cipelama. Trudim se da, kada god je to moguće, nosim ravnu obuću. Sa druge strane, lepota i prednost visokih potpetica jeste u tome što žene na njima, definitivno, izgledaju elegantnije i ženstvenije.

Kakve boje vam najbolje stoje?

- Pretežno nosim jednobojne stvari. Šareni motivi mi nisu privlačni. U mom ormaru preovlađuju crna, bela, plava i crvena. Sebe jedino ne mogu da zamislim u roze nijansama, jer je to suviše nežna boja za moj senzibilitet.

Mislite li da garderoba može da otkrije o kakvoj je ličnosti reč?

- Slažem se sa frazom da odelo ne čini čoveka, ali da dosta govori o njemu. Ipak, ne može se donositi sud o nekome samo na osnovu toga kako se oblači, jer izgled često ume i da prevari.

Šta ćete uraditi ako vam neko kaže da vam ono što ste obukli ne stoji dobro, a vi se baš u tome osećate savršeno?

- Na to se uopšte ne obazirem, po tom pitanju sam prilično svojeglava i isključiva. Ne dajem savete i ne komentarišem tuđe oblačenje i zbog toga ne volim kada me neko savetuje. Često će za istu stvar jedna osoba da kaže sve negativno, a druga pozitivno. Iz tog razloga tuđe procene ne smatram merodavnim, slušam samo sebe i pratim svoj ukus.

Na koji način birate garderobu kada idete na neke važne manifestacije?

- Meni važna manifestacija može da bude i fudbalska utakmica, u tom slučaju odlučujem se za sportska garderobu, dok za neke svečanije prilike uglavnom biram pantalone i košulju ili haljinu i najčešće visoke potpetice.

Da li ste podložni trendovima?

- Gotovo uvek izbegavam sve što je u trendu. Ne smeta mi nijedan stil, ali ne želim da mi ga neko nameće. Radije ću se razlikovati po tome što sam obična, nego da budem deo uniformisane mase koja je in.

Kada ste bili devojčica, jeste li voleli da se odevate kao princeza?

- Mama je nekoliko puta pokušala da me obuče kao princezu, ali pošto se svaki moj izlazak završavao igranjem fudbala i klikera sa dečacima, brzo je odustala. Mislim da sam haljinicu nosila jedino kada je trebalo da se fotografišem, a u svim drugim prilikama to su bile pantalonice.

Kako se osećate u izazovnoj garderobi?

- Ne znam kako bih se osećala, jer se nikada tako ne oblačim. Verujem da bih mogla da se nosim i malo slobodniju i izazovnije i da mi ne bi bilo neprijatno, ali sebe jednostavno ne vidim u tom izdanju.

U kojoj odevnoj kombinaciji najlakše privlačite pažnju jačeg pola?

- Nema pravila. Neko se za mene zalepi kada izgledam kao tinejdžerka, bez šminke, sa repićem, u farmerkama i patikama, ali priznajem da više pažnje privlačim kada sam u haljini ili suknji tip-top skockana. Sudeći po reakcijama, većina muškaraca ipak više voli takav autfit.

Moni Marković

Tekst je objavljen u 114. broju magazina Story, 27. novembra 2007. godine.

makonda-tracker