Ana Pendić: Životnu snagu crpim iz emocija

Harizmu i šarm voditeljka ružičaste televizije Ana Pendić uvek stavlja ispred garderobe koju bira po ličnom nahođenju bez obzira na trendove, a pre tri sezone najčešće je nosila kreacije u ljubičastoj boji, jer joj ona popravlja raspoloženje
0
1 / 4 Foto: Miša Obradović

Poznato lice televizije Pink, manekenka i loto devojka Ana Pendić ne robuje trendovima i brendovima. Oblači se u skladu sa svojim raspoloženjem, čita modne časopise, sluša savete ljudi od stila, ali ipak, svemu što nosi daje sopstveni pečat. Za nju je moda zabava i mašta. Obožava detalje i ima ih toliko da se neretko o njih sapliće po kući, a fetiš su joj torbe svih oblika i boja. Smatra da je dobro da se muškarac i žena pre izlaska posavetuju oko izbora garderobe, ali da nikada ne bi insistirala na tome da iz korena promeni stil svog muškarca. Otkriva čime bi sebe počastila kada bi dobila sedmicu na lotou.

U kakvoj garderobi se najprijatnije osećate?

- Podjednako mi prijaju večernja haljina i visoke potpetice, kao i farmerke, patike i pamučna majica. Savršeno obučena žena jeste ona u dobrim farmerkama, sakou sa majicom ili košuljom i sandalama ili čizmama, u zavisnosti od godišnjeg doba. Takva kombinacija pogodna je kako za poslovni sastanak, tako i za kafu sa prijateljicama.

Koji šoping pamtite?

- Nisam kupoholičarka. Retko kad krenem u grad s namerom da kupujem. Kada mi se nešto od garderobe veoma dopadne, to i pazarim, bez obzira da li mi je potrebno i da li se uklapa uz ostale delove moje odeće. Ne opušta me besomučno trošenje novca.

Koji je najskuplji komad garderobe u vašem ormaru?

- Nekoliko montona i tašne.

Da li vam je bitno da su odevni komadi firmirani i koje kreatore cenite?

-  Uživam u lepim i kvalitetnim stvarima, bez obzira na marku. Ako znam da će mi nešto dugo trajati, ne žalim novac i nemam osećaj griže savesti kad ga potrošim. Volim Armani odela, Cavalli haljine i Louis Vuitton tašne.

Devojke često slede krilaticu sve za lepotu. Da li biste celo veče proveli u neudobnim cipelama sa štiklom od dvanaest centimetara kako biste ostavili dobar utisak?

- Ne po svaku cenu. Ako mi se nose visoke potpetice, obujem takve cipele, u suprotnom ne postoji ni prilika, ni osoba koja će me na to naterati. Bitno mi je da se dobro osećam, a tada dobijam i najviše komplimenata.

Koje boje preovlađuju u vašem ormaru i šta je ove zime po vašem mišljenju modni hit?

- Poslednje dve sezone trend je da trenda nema. Dozvoljeno je kombinovanje svih boja i materijala, pa mogu da pustim mašti na volju. Moda bi pre svega trebalo da bude zabava. Ove godine u mom ormaru preovlađuju ljubičaste nijanse, koje mi popravljaju raspoloženje.

Šta radite sa odećom kada je izgustirate?

- Poklonim je osobama za koje znam da će u njoj uživati barem približno koliko i ja.

Kakav donji veš volite?

- Udoban, a najviše volim onaj u crnoj boji. Smatram ipak da muškarce ne uzbuđuje veš, već žena.

Birate li radije šimi ili zaobljene cipele?

- Oba oblika mi podjednako dobro pristaju. Ne pratim slepo modu već biram samo ono što mi dobro stoji i što neću baciti posle godinu dana.

Radije biste kupiti četiri para cipela od sto evra, ili jedan par koji košta četiristo?

- Uvek biram jedne - ali vredne!

Oblik torbe koji volite?

- Ljubitelj sam tašni, pa volim i male i velike, one kožne, sa perlicama, šljokicama, skupe, jeftine, crne, zlatne, crvene... Za dan biram velike torbe, jer se često dogodi da zbog posla iz kuće izađem ujutro, a vratim se kasno uveče, tako da nosim sve što može da mi zatreba u toku dana. Trenutno mi je najdraža velika crvena torba od kože koju sam kupila pre nekoliko dana i u njoj su rokovnik, razni papiri i dokumenta, dezodorans, parfem, šminka, novčanik, ključevi, telefon...

Kojih modnih detalja imate najviše?

- Sitnice mogu učiniti da jedan isti komad garderobe svaki put izgleda potpuno drugačije. Detalji mi dozvoljavaju da se igram, pa ni sama ne znam koliko kutija sa nakitom imam. Marama, kaiševa i tašni imam toliko da ne mogu da ih prebrojim, a zbog manjka prostora u kući problem mi je da ih sve smestim, pa mi ponekad treba nekoliko dana da pronađem neki zatureni detalj.

Stavljate li diskretan ili efektan nakit?

- Radije biram jedan upečatljiv komad, nego više bezličnih đinđuva. Obožavam prstenje i najradije se odlučim za ono iz Swatch kolekcije, mada u poslednje vreme dosta novca trošim na broševe i minđuše.

Da li je bitno da muškarac i žena usklađuju odevne kombinacije kada izlaze zajedno?

- Uvek se konsultujem sa dečkom. Ako me pita za mišljenje rado mu dam savet, ali ne tražim da zbog mene menja svoj izbor, jer ni ja svoj ni zbog koga ne bih menjala. Ako je reč o nekoj posebnoj prilici, načelni dogovor oko fazona mora da postoji.

Kako treba da izgleda muškarac da biste rekli: On ima stila?

- Stil je nešto s čim se čovek rađa. Ako ga nema, neće mu pomoći ni najbolji modni stručnjaci. Volim kada muškarac za dan bira košulju, džemper i farmerke, a za veče košulju, sako i farmerke. Ako je tako obučen, kod mene je završio pola posla. Na osnovu toga kako je neko odeven, mogu da saznam mnogo toga o njegovom karakteru.

Koji je najčešći modni promašaj žena kod nas?

- Po svaku cenu prate trend, nedovoljno su kreativne i prosečne u izboru odevnih kombinacija. Nisu spremne da eksperimentišu.

Jeste li lakše kombinovali delove odeće dok ste bili brineta ili vam to ide bolje sada kad ste plavuša?

- Ništa se, pa ni način oblačenja, nije promenilo sa novom bojom kose.

Čitate li modne časopise i da li sledite savete modnih stilista koje tamo nađete?

- Kupujem ih više da bih pozajmila neku ideju, nego da bih prihvatila savet. To što neki komad odeće na devojci u časopisu izgleda odlično, ne znači da će dobro stajati i meni. Konsultujem se sa ljudima čije mišljenje cenim, ali na kraju je konačan sud ipak moj.

Da li ste prema ocenama modnog žirija češće bili modni frik ili modni pogodak?

- Nemam pozitivno mišljenje o takvim rubrikama u našim časopisima s obzirom na to da odabrani članovi žirija najčešće ne zaslužuju da budu tu. Prema meni su do sada, ipak, bili blagonakloni.

Zovu vas sa posla da hitno krenete na prijem u Hajat. Imate deset minuta da se spremite. Kako ćete ih iskoristiti?

- Popravila bih šminku, pozajmila neki dobar komad nakita, stavila parfem i krenula. Harizma i šarm mnogo su bitniji od garderobe.

Osvojili ste sedmicu na lotou, kupili nekoliko nekretnina, proputovali, obradovali drage ljude... Ostalo vam je deset hiljada evra za krpice. Kakav ćete izbor napraviti?

- Verovatno bih kupila nekoliko vrednih, kvalitetnih i skupih komada odeće i obuće: cipele, čizme, tašne, kapute i jakne, nekoliko haljina i bezbroj krpica koje bih mogla da kombinujem sa svim tim.

Ivana Mastilović

Tekst je objavljen u 117. broju magazina Story, 18. decembra 2007. godine.

makonda-tracker