Dragana Ćosić: Lepota koja osvaja

Bez predrasuda da je dobar stil oblačenja stvar privilegije i statusnog određenja, novinarka Dragana Ćosić otkriva kako nije zakleti modni poklonik i da, uprkos tome što joj prigovaraju da je previše stilizovana, kreira svoj lični ukus onako kako joj se to dop
2
1 / 6 Foto: Miša Obradović

Odevne kombinacije u kojima se glumica Sara Džesika Parker pojavljivala u seriji Seks i grad, kopirale su žene širom sveta. Ni Dragana Ćosić, voditeljka Studija B, nije ostala imuna na tako agresivno nametnute modne diktate. Za razliku od beogradskih trendsetera, zgodna novinarka otkrila nam je pre četiri godine da ne pristaje da joj aktuelne modne direktive po svaku cenu određuju stil oblačenja. Bez slepog verovanja u sud dizajnerskih eksperata, ona će na ulicu izaći u garderobi i bojama koje je joj lepo stoje, bez straha da će joj neko zameriti eventualni estetski promašaj.

Imate li modne ikone?

- Ne, mnogo više me inspirišu potpuno nepoznate žene. Da se ne lažemo, serija Seks i grad bila je fantastičan TV modni magazin. Ali, daleko od toga da mi je Sara Džesika Parker modna ikona. Sve četiri devojke imale su dobre i loše momente.

Kako biste opisali svoj stil oblačenja?

- Iz mog stila može se videti da sam modno obaveštena. Znam šta je aktuelno, a odevam samo ono što mi se od tog aktuelnog dopada. Kažu da ove godine nije moderna braon, a ja, recimo, nosim sandale, kaiš i  narukvice u toj boji. Pošto je belo in, a braon i belo se dobro slažu, kobinujem te dve boje. Iako je jedna u trendu a druga nije, kada se sve dobro upakuje izgleda lepo.

Posećujete li modne revije?

- Da, uglavnom zato što želim da vidim šta je autor uradio, a nekada ih posećujem zbog posla, kada se uglavnom uzvrpoljim i unervozim. Naporno je kada tokom jednonedeljnog Fashion Weeka moram da posetim dve ili tri revije dnevno. Onima koji žele da provode vreme na modnim događajima takav posao verovatno se čini primamljiv i zanimljiv, ali ističem da uopšte nije zabavan. Nekada je veoma dosadno, a dešava se da autor napravi fantastičnu kolekciju koju loše stilizuje. Ima i onih koji žele da pokažu sve što su radili, pa prikažu šezdeset modela, a vi se pitate da li će se revija ikada završiti. Tada više gledate u sat nego u modele.

Koji modni kreatori su vam najomiljeniji?

- Ako pričamo o domaćim kreatorima, volim ono što rade Dragana Ognjenović, Vesna Matijević i Verica Rakočević. Od stranaca, najviše mi se dopada Mijuči Prada.

Koliko srpska modna scena zaostaje za svetskom?

- Kod nas ima dizajnera koji znaju da rade svoj posao. Pre izvesnog vremena, na jednom događaju nosila sam haljinu Vesne Matijević. Svi prisutni bili su ubeđeni da je to neka preskupa haljina ko zna kog stranog kreatora i niko nije verovao da je to model domaćeg dizajnera, čija cena nije za padanje u nesvest. U ovom modnom editorijalu, čast izuzecima, nosim modele Ane Ljubinković, koja je pravo osveženje u prilično učmaloj modnoj sceni Srbije.

Da li ste imali neki modni kiks?

- Svi imamo modne kikseve, a ja mislim da ih nisam imala skoro. Nikada se nisam obrukala, jedino sam možda pogrešila u detaljima. Volim da nosim farmerke, patike i majice i bilo mi je teško da se prebacim na tu neku, nazovimo je, eleganciju. Bilo je potrebno dosta dugo da odrastem, sazrem i shvatim da se nešto mora.

Kako se nosite s negativnim komentarima na račun vašeg imidža?

- Moram da budem samouverena, pa ću reći da sam navikla da dobijam komplimente na račun svoga oblačenja. Ne sećam se da me je neko kritikovao, ali povremeno čujem komentare da sam ponekad previše stilizovana. Šta ću kada to volim.

Koji vas je gost u emisiji oduševio svojim stilom oblačenja?

- Bilo mi je zanimljivo kada je glumac Ivan Bosiljčić nosio narandžaste patike, jer je želeo da se slažu sa scenografijom. To je bilo baš slatko.

U poslednje vreme jači pol je veoma zainteresovan za modu. Dopadaju li vam se više metroseksualci ili mačo muškarci?

- Miks i jednog i drugog - muškarac bi trebalo da vodi računa o sebi. Ako to znači da kupuje gomilu krema i kozmetičkih stvarčica koje i ja imam u kupatilu, nemam ništa protiv toga. Ali, mora da zadrži tu muževnu crtu u svom imidžu. I jedno i drugo je, zapravo, prava stvar. Muškarac sebi može da dozvoli potpuno maštovit, razigran, nesvakidašnji stil i da to izgleda skroz mačo, ako je on stvarno i iznutra takav.

Ko je, prema vašem mišljenju, najbolje obučeni muškarac iz javnog života?

- Podržavam žiri koji je Jugoslavu Panteliću dao Pantenovu nagradu za najbolje stilizovanu mušku zvezdu. Aleksandar Đorđević definitivno spada u muškarce koji se dobro oblače kao i Ašok Murti koji je, doduše, profesionalac. Njegov kvalitet je u tome što je stilista, hrabar i nije ga briga što živi u Beogradu.

Koliko često pomislite: nemam šta da obučem?

- Dešava se, ali sam sada više u fazonu da nemam šta da obujem. Jedva čekam da otputujem negde i rešim taj problem.

Kada seksepil prelazi u vulgarnost?

- Zavisi od osobe koja vulgarnost u sebi ili ima ili nema, naravno i od prilike u kojoj se određena osoba obukla ili skinula. Postoje neka pravila u oblačenju koja bi trebalo poštovati. Ali, ako neko ume da iznese to što nosi, onda je skoro sve dozvoljeno.

Da li je odeća važna za poslovni uspeh žene?

- Ne, urednost je mnogo bitnija. Naravno da odelo ne čini čoveka, ali svi znamo da govori mnogo o njemu. Uspešna poslovna žena ne mora da bude sređena baš kao što preporučuju modni urednici Voga, Mari Klera ili nekog sličnog časopisa za žene, ali mora da zna šta hoće. Poslovni uspeh ne zavisi od praćenja modnih trendova, ali postoji dreskod za određene profesije koji mora da se poštuje. Često odlazim u filijalu jedne banke u mom komšiluku i uvek se zgrozim kada vidim kako su službenici obučeni. Ne možete da dolazite na posao u banci našminkani ili sa golim prstima na nogama, pogotovo ako ste na nekoj višoj funkciji. To je nedopustivo i neoprostivo.

U kojoj meri vam se dopada takozvani urbani beogradski stil oblačenja?

- Ljude koje bih nazvala nosiocima beogradskog urbanog stila su malobrojni i samim tim ne mogu da budu prepoznatljivi. Ono što jeste prepoznatljivo nije baš reprezentativno. Izrezi do pupka, mini suknje, ogromne štikle i sve to na popodnevnoj kafi, ali i uveče u diskoteci – jednostavno je loše. Istina je da su Beograđanke lepe i zgodne, ali i gole.

Da li je novac presudan za dobar imidž?

- Nikako, poznajem ljude koji imaju gomilu skupe garderobe u svojim plakarima, pa nemaju osobeni stil. Opet, znam i one koji se vrlo dobro snalaze sa niskim budžetom. Oblačenje je stvar mašte, kreativnosti, slobode duha, sklonosti ka umetnosti... Sve zajedno je stil. Novac je potreban da se kupi neka krpica, ali cifre ne moraju da se pišu sa mnogo nula.

Gde najčešće kupujete odeću?

- Ranije sam kupovala svu garderobu u inostranstvu, uključujući i modele nekoliko naših dizajnera. U Beogradu su otvorene takozvane strit fešn radnje, gde možete da kupite odeću za svaki dan koju nosite jednu sezonu i onda je bacite. Naš glavni grad još uvek nema, zbog platežne moći građana, haj fešn radnje sa skupim brendovima. Inače, volim da kupujem samo ako otputujem negde, a da to nije odmor na moru. Tada nikada ne šopingujem, to mi je jeres.

Koji je vaš omiljeni letnji parfem?

- Skoro sam kupila novi La Coste Touch of Sun i nisam preterano oduševljena. Dopada mi se Guy Matiloa Sparkling. Imala sam ga samo nekoliko puta, jer se veoma teško nalazi u parfimerijama. Volela bi da mi neko kaže gde da ga kupim.

Koliko naočara za sunce imate?

- Šest, sedam komada, jer naočare obožavam, a kupujem ih i zimi i leti. Igrom slučaja sve su markirane, što je bitno samo zbog kvalitetnih filtera za zaštitu jer ne moram da škiljim, pa me samim tim ne bole me oči i glava.  

Emil Volak

Tekst je objavljen u 37. broju magazina Story, 6. juna 2006. godine.

makonda-tracker