Mirjana Karanović: Revija modnih iznenađenja

Ukoliko joj cela odevna kombinacija nije ekscentrična, čuvena glumica Mirjana Karanović voli da izabere bar jedan jedinstven i drugačiji detalj koji privlači pažnju i šokira okolinu
0
1 / 7 Foto: Marko Todorović

Iskustvo je jednoj od najboljih glumica domaće scene koja je i ovogodišnja dobitnica nagrade Žanka Stokić, Mirjani Karanović, pomoglo da izgradi svoj jedinstven stil odevanja po kojem je već godinama prepoznatljiva. Kada bira novu odeću, ova umetnica se rukovodi izrekom: Nisam dovoljno bogata da kupujem jeftine stvari, ali kada u izlogu ugleda nešto što joj se dopada, spremna je da plati cenu za taj odevni predmet ma koliko ona bila visoka. Ne uživa u dugim šopinzima jer je nerviraju gužve po radnjama, ali osećaj kada se vrati kući s punim kesama glumica ne bi menjala ni za šta na svetu. Osim donjeg veša, modni fetiš su joj i cipele, a uska haljina neprikosnoveni odevni predmet koji ženu čini seksepilnom.

Opišite svoj stil odevanja?

- Najvažnije mi je da mi bar neki detalj u oblačenju bude blago ekscentričan. Obožavam da privučem pažnju na bilo koji način, bez obzira da li na sebi imam neki neobičan deo garderobe ili nesvakidašnji kroj. Često volim i da se kamufliram crnim autfitom, ali se i tada trudim da ostavim utisak drugačije od ostalih.

Birate li garderobu u zavisnosti od raspoloženja?

- Svakako! Nemam određeni stil koji poštujem po svaku cenu, već kombinaciju odeće prilagođavam danu za koji je biram. Prilično je neočekivano šta ću obući ujutro kada ustanem.

U čemu sebi izgledate najseksepilnije?

- Svaka žena najseksepilnije izgleda u haljini ili u suknji pripijenoj uz telo koja naglašava sve obline.

Zbog čega često na sebi imate poneki kožni detalj?

- Zato što lepo izgleda. Mojim godinama ne priliči da nosim kožne pantalone, ali su kožne jakne nešto posebno i volim da ih nosim. Obožavam da kombinujem svečanu odeću s nečim što je potpuno drugačije. Tako crnu svilenu haljinu oblačim sa jaknom od izborane kože, što mi je veoma interesantno, a drago mi je kada nekome deluje šokantno.

Volite li nakit?

- Obožavam naušnice.

Šta je vaš modni fetiš?

- Pored cipela to je donji veš. Često ga kupujem i imam bezbroj različitih komada. Poseban je osećaj kada na sebi imate nešto lepo za šta samo vi znate. Nedavno sam otkrila marku rublja La Perla tako da sam sada njihov redovni kupac.

Možete li za sebe da kažete da ste kupoholičarka?

- Nedavno sam renovirala sobu u kojoj držim garderobu pa sam tek kada sam slagala stvari shvatila koliko odeće imam. Odlučila sam da se, u skladu sa svetskom finansijskom krizom, jedno vreme suzdržim od kupovine. Ne znam da li ću uspeti, ali sam rešila da postanem štedljiva.

Kako reagujete kada vidite komad odeće koji vam se dopada, a nemate dovoljno novca da ga kupite?

- Moram da imam novac, ali u šoping nikada ne idem da po svaku cenu nešto kupim. Radije obilazim radnje i čekam da me neka stvar oduševi. Sada već imam veoma istančan ukus da odaberem stvari koje znam da ću rado i dugo nositi.

Volite li da odlazite u kupovinu?

- Mada ne volim da obilazim radnje u kojima se stravi isprobavaju u malim kabinama sa ogledalima koja uvećavaju ili krive figuru, priznajem da me osećaj kada se kući vratim sa punim kesama čini veoma srećnom.

Gde najčešće šopingujete?

- Često odlazim u Sarajevo i tamo mi je zgodno da kupujem zato što se sve radnje nalaze u jednoj ulici. Tamo najčešće pazarim majice, omiljeni brendovi su mi Beneton, Esprite i Tom Tailor, jer nude dobar izbor kežual odeće. U Beogradu najčešće kupujem u radnjama Miss Sixty i Diesel jer imaju sportske stvari sa detaljima koji ih čine posebnim.

Koji materijali vam najviše odgovaraju?

- Nisam naročito probirljiva, najvažnije mi je da su kvalitetni i da dugo traju. Kada sam bila mlada nisam imala mnogo novca pa sam se nekako snalazila kupujući jeftinije stvari i pokušavajući da u svom ormaru stvorim kolekciju od koje bih mogla da napravim idealnu kombinaciju. Poslednjih godina ne moram da lišavam sebe kupovine vredne odeće jer imam dovoljno novca da je sebi priuštim.

Šta ste najviše voleli da oblačite kada ste bili devojčica?

- Nisam imala mnogo stvari za oblačenje jer smo veoma skromno živeli. Pamtim kako sam oduvek čeznula za novim cipelama. Mamu sam preklinjala u prodavnicama da mi nešto kupi, a ona me je ubeđivala da cipele koje se meni dopadaju nisu udobne, kvalitetne ili da su preskupe. Važilo je pravilo da dok ne pocepam jedne, ne dobijam druge.

Trošite li mnogo novca na obuću?

- Kada ugledam čizme ili cipele koje mi se dopadaju, činim sve da bih ih kupila. Cena mi nije bitna, trudim se da zaradim kako bih mogla da priuštim sebi ono što mi se dopada.

Da li više volite da nosite visoke potpetice ili ravnu obuću?

- Više volim visoke potpetice, ali zbog načina na koji živim često mi ne prija da dugo hodam na štiklama. Lakše mi je da sam u ravnoj i udobnijoj obući.

Nosite li kratke suknje?

- Više nisam za kratke suknje, ali srećom to trenutno nije ni moderno.

Koliko haljina imate u ormanu?

- Možda dvadesetak. Imam mnogo košulja, suknji i džempera koji su u poslednje vreme neizbežni. Veoma mi prija to što su topli, ali i njihova  veličina iza koje čovek može da se sakrije.

Kako održavate vitku liniju?

- Imam sreće da sam od roditelja nasledila dobru genetiku i da nisam sklona gojenju, bez obzira na neke moje greške u ishrani i na povremeni apetit kad je reč o masnoj ili slatkoj hrani. Redovno vežbam i pokušavam da se zdravo hranim. Već šesnaest godina ne jedem meso, a odnedavno gotovo da ne konzumiram ništa od namirnica životinjskog porekla. Malo zbog zdravlja, ali i zbog kondicije. Dosta se krećem, bavim se sportom, ne pijem i ne pušim.

Koliko često vam se dopada garderoba koju nosite u predstavama?

- Veoma sam zainteresovana za kostime koje nosim u predstavama ili filmovima. Ne dopadaju mi se na taj način da bih ih nosila privatno, ali mi je veoma važno da odeća odgovara liku koji igram.

Da li biste angažovali ličnog stilistu?

- Kada bih bila veoma bogata, možda bih volela da čujem neko mišljenje sa strane, ali ne znači da bi ga prihvatila.

Posećujete li modne revije?

- Vrlo retko jer se prilično razočaram kada odem. Volim da prelistavam časopise i da u njima nađem nove ideje.

Koliko često ste po novinama na udaru modnih žirija i da li pridajete značaj njihovim komentarima?

- Nisam primetila da me tamo ima, ali i da je tako to mi ne bi bilo važno.

Moni Marković

Tekst je objavljen u 168. broju magazina Story, 9. decembra 2008. godine.

makonda-tracker