Frajle: Kvartet koji budi novi stil

Pored muzičke originalnosti članice benda The Frajle, Nataša Mihajlović, Marija Mirković i Nevena i Jelena Buča, odevnim kombinacijama pokazuju svoju različitost i neobičnost
0
1 / 10 Foto: Luka Šarac

Dame koje svojom muzikom i neobičnim stajlingom pomeraju granice, kako na muzičkoj sceni, tako i u odevanju, Nataša Mihajlović, Nevena i Jelena Buča i Marija Mirković, čine grupu The Frajle. Ove četiri Novosađanke zajedno su tačno godinu dana, kada su na putu ka Crnogorskom primorju rešile da osnuju grupu. Na ovu ideju došle su jer su shvatile da im je divno kada svirajući i putujući zajedno provode po deset časova dnevno. Za kratko vreme postale su jedna drugoj najveća podrška, a publika ne može da ostane ravnodušna prema njihovim fantastičnim obradama stranih i domaćih hitova, baš kao ni prema njihovom nesvakidašnjem načinu odevanja. U specijalno modnom editorijalu za Story četiri drugarice po muzici otkrivaju za koje odevne predmete im nikada nije žao da daju poslednju paru koji imaju u džepu i zašto slepo ne prate modne trendove. Saglasne su u tome da im scena služi kao podijum za eksperimentisanje modnim stilovima u čemu zdušno uživaju.

Story: Opišite svoj modni stil?

Nataša: Volim da nosim sve. Dok je moja svakodnevna garderoba udobna, sportska i živih boja, uveče volim de eksperimentišem pa se moj stil pretvara u avangardni disko stil sa dosta jarkih boja i šljokica. Inače, ne volim previše ženstvenu garderobu, pa ako već moram da odaberem neku haljinu, onda uz nju obavezno stavim neki efektniji detalj.

Nevena: Preko dana obično nosim farmerke, majice i patike, dok na sceni volim da nosim sakoe, košulje, prsluke i cilindre, odnosno klasična muška odela.

Jelena: Svi mi kažu da sam prava dama. Čeznem za vremenom kada su se nosile balske haljine, ogromni šeširi, perje, rukavice i lepeze. Danas nema pravila i sve je dozvoljeno. Bitno mi je da se u garderobi osećam dobro i da znam da ponesem to što obučem.

Marija: Moj stil je spoj svega i svačega. Menjam se iz godine u godinu, pa me i promene u stilu odevanja prate. Obožavam jarke boje i uklapam ih na nemoguće načine.

Story: Koja je najneobičnija odevna kombinacija koju ste obukle?

Nataša: Definitivno plavi korset sa metalnim detaljima i špic grudima poput onih koje nosi Madona i srebrne helanke sa cipelama u istoj boji. Tada sam stvarno izgledala kao da sam ispala iz letećeg tanjira.

Nevena: Sasvim sigurno kombinezon zelene boje i ogromne štikle. U njima gotovo da nisam mogla da hodam, jer nikada ne nosim visoke potpetice, pa sam za potrebe jednog snimanja bila zalepljena za jedno mesto.

Marija: Kada su me obukli kao modernu princezu, ali su mi stavili lentu sa velikim brošem, a umesto haljine sam imala neki til i ispod toga srebrne helanke.

Jelena: Prvi put kada sam obukla balsku haljinu na jednom od nastupa, publika je bila više iznenađena nego ja, aplauz je trajao pet minuta. Osećala sam se kao princeza.

Story: Šta je po vašem mišljenju idealna modna kombinacija?

Nataša: Garderoba koja je udobna, a koja podržava moj ludi karakter.

Nevena: Klasični muški modni stil na ženi.

Marija: Ima toliko toga. Meni je najbolje kada obučem dobre farmerke, crne čizme i najobičniju majicu sa interesantnim printom i stavim šešir.

Jelena: Idealna modna kombinacija jeste ona u kojoj se idealno osećate. Ljudi uvek razmišljaju šta će reći okolina i šta je trenutni trend, a trenutni trend je kada nosite ono što vam trenutno odgovara.

Story: Vaš omiljeni odevni predmet koji posedujete u ormaru je...

Nataša: Šljokičave majice u svim bojama, šorts na pruge sa manžetnama i čizme svih modela.

Nevena: Sako. Obožavam da nosim sakoe raznih boja i desena. Mogu da izgledaju veoma elegantno, dok u nekoj drugoj, ležernijoj kombinaciji mogu da budu opušteni i avangardni.

Marija: Moje sive farmerke. Zato što su savršene i lepše od svih drugih koje imam. I volim svoje čizme, luda sam za njima. I pidžama pantalone obožavam, imam ih mnogo i jedva čekam leto da mogu da ih obučem.

Jelena: Nekad spavaćica, nekad farmerke ili haljina sa šljokicama. Sklona sam potpunim transformacijama zavisno od prilike i trenutnog raspoloženja.

Story: Na koji odevni predmet ste u stanju da date najviše novca?

Nataša: Na cipele, dobre farmerke i naočare za sunce.

Nevena: Na sakoe.

Marija: Na čizme i sandale.

Jelena: Uvek mi je bilo bitnije da uplatim kurs engleskog nego da ostavljam novac po buticima. Sama zarađujem i vrlo pažljivo trošim na vrednosti koje su trajnije. Kupujem isključivo ono što mi se svidi, a scensku garderobu, zbog originalnosti, najbolje je šiti po meri.

Story: Koliko vam je vremena potrebno da se spremite za izlaske?

Nataša: Mora da mi bude udobno da bih mogla da igram i da se osećam opušteno, pa tako na brzinu obučem patike, farmerke, majicu i stavim malo šminke.

Nevena: Mogu da se spremim za pet do deset minuta, ako je reč o nekom neobaveznom izlasku. Za nastupe mi je potrebno više vremena... dok se veže kravata, zaliže kosa i zakopčaju manžetne.

Marija: Mogu da budem spremna za šest minuta. Ako žurim, onda obučem već isprobanu kombinaciju, a ne koristim mnogo  šminke, tako da mi za taj deo treba ukupno dva minuta. Ali, ponekad umem i dugo da se spremam i to mi predstavlja pravo zadovoljstvo.

Jelena: Svaki dan nosi određenu energiju pa se prema tome i oblačim. Uglavnom mi ne treba mnogo vremena.

Aleksandra Dimitrijević

Tekst je objavljen u 242. broju magazina Story, 11. maja 2010. godine.

makonda-tracker