Lena Bogdanović: Pitomi imidž divlje devojke

Glumica Lena Bogdanović oseća se podjednako seksi u izazovnoj haljini, pidžami ili muškom odelu, a smatra da je crna kožna rokerska jakna uvek in, jer se savršeno uklapa sa rok muzikom koja neprestano trešti iz slušalica njenog MP3 plejera
1
1 / 6 Foto: Miša Obradović

Glumica Lena Bogdanović domaću publiku osvojila je talentom i lepotom, a njeno lice primetili su i brojni marketinški stručnjaci, koji su je angažovali za reklame različitih domaćih brendova. Lepa Novosađanka koja igra jednu od glavnih uloga u prvom igranom filmu Janka Baljka Plavi voz, pre tri godine otkrila nam je kako je izgradila sopstveni stil, kao i da su za nju modne ikone glumice Marlen Ditrih, Greta Garbo, Rita Hejvort i Lorin Bekol koje su živele u tridesetim i četrdesetim godinama prošlog veka. Iako tvrdi da najviše novca troši na tašne, kaiševe, nakit i šalove, pošto se uvek vraćaju u modu, šarmantna umetnica priznaje da šoping za nju predstavlja pravu gnjavažu, jer radije uživa u isprobavanju parfema.

Kako biste opisali svoj stil odevanja?

- Izgradila sam sopstveni stil, koji se sastoji od nekoliko podstilova. Teško mi je da sama definišem svoj način odevanja, pa to prepuštam drugima. Ponekad poželim da sam malo otkačenija, kao u ovom editorijalu.

Da li volite garderobu u rok fazonu?

- Taj stil oblačenja mi se veoma dopada. Prava sam rokerka, iako se, sudeći po mom odevanju, to nikada ne bi reklo. Često mi je komičan nesklad između odevne kombinacije i muzike koja trešti iz slušalica mog MP3 plejera, koji stalno nosim.

Jeste li tokom devedesetih nosili takozvane rokerice, jakne koje su tada bile veoma popularne?

- Za mene su one i sada in, jer su postale klasika. Sviđaju mi se u kombinaciji s elegantnim belim košuljama ili romantičnim haljinicama, pa čak i preko večernje haljine. To mi deluje baš šik.

Nosite li često farmerice?

- Da, kao i milioni ljudi na svetu. Trenutno mi se dopadaju modeli s uskim nogavicama, takozvani skinny jeans. Kada mi neke farmerice dosade, uživam u tome da ih redizajniram, pa ih skraćujem, našivam na njih razne aplikacije, nitnice, perlice...

Na koji deo garderobe biste potrošili najviše novca?

- Na sve ono sto ću moći da nosim dugo i u raznim prilikama − na kvalitetne stvari ili one koje se potpuno uklapaju u moj stil. Dobro je investirati u detalje, kao što su tašne, kaiševi, nakit, šalovi, pošto se oni uvek vraćaju u modu. Ne dajem mnogo novaca na sezonske hitove, jer su oni kroz nekoliko meseci svima grozni.

Volite li markiranu garderobu?
- Fetiš zemljice u tranziciji je firmirana garderoba. Dok Kejt Mos i Sijena Miler rovare po londonskom buvljaku kako bi pronašle i obukle nešto što niko nema, kod nas su etikete obavezne, pa makar bile lažne. Marka garantuje kvalitet, ali ne znači da svako ko nosi takvu garderobu ima dobar ukus. Stil je znanje i može se steći, ali nije na prodaju.

U čemu se osećate ženstveno i seksi?

- Smatram da žena može da se oseća podjednako seksi u izazovnoj haljini, muškom odelu, ali i u pidžami sa printom u vidu malih meda. To nema nikakve veze sa garderobom, već zavisi od raspoloženja i još nečeg...

Da li sa drugaricama komentarišete stil odevanja drugih žena?

- Da, jer se učim na tuđim greškama ili uspesima. Ne pričam o tome samo sa prijateljicama, već i sa drugovima, od kojih se neki profesionalno bave modom, a neki su, po mom mišljenju, najbolje obučeni muškarci u Beogradu. Najviše razgovaramo o  ženama čiji nam se modni stil sviđa.

Konsultujete li se sa nekim prilikom izbora garderobe?

- Moja majka je već petnaest godina vlasnica Modnog studija Milla u Novom Sadu i ja mislim je to najbolji modni salon u ovom delu Evrope. Ona je moj fashion guru, a ja njen promoter u našoj zemlji, dok u Evropi njen rad promovišu druge žene. Inače, mama mi je biolog, ali joj je moda oduvek bila strast. Moj tata, novinar Duško Bogdanović, ume čak da anticipira trend, kada je reč o muškoj modi.

Koju robnu marku biste najviše voleli da reklamirate?

- Najdraži mi je parfem Eternity Kelvina Klajna i bilo šta iz modne kuće Chanel.

Imate li omiljenog modnog kreatora?

- Valentino je najveći modni mag, jer žene u njegovim kreacijama izgledaju kao boginje. Volim i američke kreatore, poput Ralfa Lorena, Karoline Herere i Marka Džejkobsa, a od mlađih dizajnera najviše mi se sviđa Đanbatista Vali.

Pratite li modne trendove?

- Nerviraju me diktati svih vrsta, pa tako i modni. Obično iz aktuelnog trenda proberem ono što mi se sviđa, pa to kombinujem sa garderobom koju već imam. Trudim se da trend prilagodim sebi, ali to nije uvek moguće. Ove sezone nisam oblačila sive stvari, niti helanke, kao što ni pre nekoliko godina nisam nosila one kombinezon haljine. Međutim, dopadaju mi se bluze u viktorijanskom stilu, a gotovo svake zime nosim škotske karirane suknje, koje su sada aktuelne.

Kakve cipele najviše volite?

- Lakše mi je da nabrojim kakve ne volim. Nikada ne kupujem neženstvene i neudobne cipele sa platformom ili četvrtastim vrhom, niti veoma špicaste, suviše okrugle i klasične. Sve ostalo može, od baletanki do visokih peta. Najviše mi se dopadaju cipele koje imaju neki interesantan detalj.

Idete li u kupovinu kada ste nervozni?

- Šoping za mene nije terapija, već gnjavaža. Iz tog razloga uvek prvo smislim šta mi treba, pa onda to tražim po buticima. Postoji samo nekoliko prodavnica u koje svraćam i kada ne planiram da nešto kupim, a obožavam i da razgledam i isprobavam parfeme.

Volite li da se šminkate?

- Da, to je deo mog posla i navika koja me veseli. Preko dana se minimalno šminkam, ali nikada ne idem bez make upa, jer smatram da to nije u redu. Luda sam za maskarama, stavljam samo puder u prahu, pošto imam masnu kožu, a budući da tečni puder dosta koristimo na poslu, privatno ga izbegavam. Mi glumci imamo sreću da učimo od profesionalnih šminkera, a dobiti savete od majstora je privilegija.

Smatrate li da je crveni karmin uvek u trendu?

- Da, ali uz njega je sva šminka višak, osim malo pudera. Ipak, mnogo se rađe i češće odlučujem za obrnutu kombinaciju − naglašene oči i sjaj na usnama.

Kakve torbe volite?

- Omiljene su mi one džinovske, u koje može da stane pola kuće! Kada je reč o večernjem izgledu, idem u drugu krajnost i odlučujem se za one minijaturne, u koje sa mukom uguram najneophodnije stvari.

Da li vam je bitno da i kod kuće izgledate lepo?

- Ne, najvažnije mi je da sam u nečem udobnom, pa mi je dobra stara trenerka najčešća opcija.

Nosite li broševe?

- Da i imam malu kolekciju, a neke od njih su mi sačuvale bake, pa su mi posebno dragi.

Smatrate li kako bi svaka žena trebalo da ima skupocen nakit?

- Nikako, ima toliko divnih stvari koje možete da kupite na uličnoj tezgi, a ipak deluju skupoceno. Obožavam đinđuve u etno fazonu, a kada negde putujem, obavezno posetim pijacu. Imam mnogo masivnih ogrlica, dugačkih minđuša i narukvica. Korali su mi omiljeni, ali volim i srebrno prstenje i drvene narukvice. Važno mi je da je nakit upadljiv i ekstravagantan. Danas se pravi tako dobra bižuterija da je besmisleno davati puno novca na skupe komade, a onda ih u strahu od krađe čuvati po sefovima. Međutim, imam jednu bisernu ogrlicu koju mi je poklonila baka.

Da li je nakit neophodan detalj da bi devojka izgledala otmeno?

- Otmenost je u držanju, pogledu i ponašanju, a obično ide u kompletu sa vaspitanjem, obrazovanjem i unutrašnjom lepotom. Mislim da se na otmenosti može poraditi, ali tu nakit ne pomaže.

Koje su vam omiljene boje?

- Izbegavam one koje su u trendu, što mi teško padne kada neka od mojih omiljenih boja postane mega popularna. Volim da nosim crno, a ta boja dobro stoji brinetama i crnkama, jer ističe njihovo lice. Najviše mi se dopada crno-bela kombinacija koja je večna. Često nosim i crvene, narandžaste i stvari u boji ciklame, kao i intenzivno zelene, a zimi uglavnom braon.

Koliko često nosite sat?

- Svakodnevno, jer mi je neophodan. Uvek se vežem za jedan i ne volim da ga menjam. Pošto sam satove dobijala na poklon, postoje i emotivni razlozi zašto neke od njih dugo ne skidam. Ovaj koji mi je sada na ruci dobila sam od roditelja kada sam diplomirala.

Imate li u svom ormanu crnu elegantnu haljinu?

- Da, imam ih nekoliko, različitih krojeva i dužina. Elegantna crna haljina je pravi modni džoker.

Koji odevni predmet je imperativ ove zime?

- Ogromna torba sa lancem ili u boji bronze, čizmice do članaka, guste čarape, škotski karo dezen na suknji, romantična bela bluza i široke pantalone sa visokim strukom u stilu Marlen Ditrih.

Dopada li vam se krzno?

- Da, ali prednost dajem ekološkom, jer zbog vaše bunde neće patiti ni životinjice, niti društvo za njihovu zaštitu.

A odeća od kože?

- Volim je, a naročito kožne jakne. To je uvek pametna investicija. Dopadaju mi se i sakoi i suknje od kože, ali takve pantalone može da nosi samo Mik Džeger.

Kaput ili bunda?

- Kaput, mada nemam ništa protiv bunde.

Da li šal, rukavice i kapa moraju biti iste boje?

- Naravno da ne. Kada neko ima sve u istoj nijansi, setim se Burde iz sredine sedamdesetih, a isto važi i za cipele i tašne. Kada su sve stvari iste boje, to je tako štreberski dosadno.

Na premijerama filmova i pozorišnih predstava obično ste svečano odeveni. Da li se tako osećate ženstvenije?

- To nema nikakve veze sa ženstvenošću. Doći elegantno obučen na događaj takve vrste odraz je kulture, domaćeg vaspitanja, kao i poštovanja kolega, prilike, domaćina, publike i profesije. Moj pokojni profesor glume, divni Branko Pleša, učio nas je i to. Mnogo su mi smešne osobe koje se pojave nonšalantno odevene na prijemu na kojem je dres kod propisan. Lakše mi je da verujem kako ne znaju strane jezike, pa im nije jasno šta znači napomena black tie na pozivnici.

Poklanjate li garderobu svojim prijateljicama?

- Da, rado.

Koja vam je uloga najviše odgovarala kada je reč o kostimu?

- Kada sam snimala film o Milošu Brankoviću. Iako je to savremena priča, kostimograf Nena Milovanović osmislila je za moj lik kostime u stilu četrdesetih godina i bila sam prezadovoljna, jer mi je to omiljeni modni period. Da sam mogla, ponela bih kući sve što sam nosila u seriji Urota. To je bio uglavnom opušten i poslovni look, ali bilo je i nekoliko divnih haljina.

U kojoj epohi su se, po vašem mišljenju, žene najlepše oblačile?

- U tridesetim i četrdesetim godinama prošlog veka, a glumice iz tog perioda su za mene ikone stila. Omiljene su mi Marlen Ditrih, Greta Garbo, Rita Hejvort, Lorin Bekol. Dopadaju mi se i suknje iz pedesetih, kao i mnoge stvari iz sedamdesetih godina. Devedesete su mi bile dosadne u svom minimalizmu, a osamdesete su apsolutni horor.

Da li vam je bitan materijal garderobe koju nosite?

- Najvažnije mi je da je materijal kvalitetan, bilo da je prirodan ili veštački. Pošto moja mama radi sa materijalima, dosta sam naučila o tome, pa kada nešto kupujem, uvek pogledam sastav tkanine. Budući da ne volim da peglam, prednost dajem materijalima koji se ne gužvaju, kao što je muslin, a nosim i žersej, lan, viskozu i tvid.

Volite li šljokice?

- U umerenim količinama, za Novu godinu.

Smatrate li da je 31. decembra obavezna glamurozna toaleta?

- Ništa nije obavezno u novogodišnjoj večeri. Svako bi trebalo da obuče ono u čemu će se dobro osećati, pa bila to duga haljina, farmerice ili fudbalski dres. Simpatično mi je kada devojke u toj noći naprave neki eksperiment i odenu nešto što inače nikada ne bi.

Ivana Nikolić

Tekst je objavljen u 68. broju magazina Story, 9. januara 2007. godine.

makonda-tracker