Katarina Vučetić: Moderna heroina

Manekenka Katarina Vučetić kreativnost iskazuje menjajući svoj stil odevanja pa tako dan koji započne u pamučnoj haljinici i baletankama često završi u elegantnoj toaleti sa šeširom i glamur štiklicama
3
1 / 5 Foto: Miša Obradović

Atraktivna Katarina Vučetić koja je sa devetnaest godina postala mis rodnog Niša i glamurozno zakoračila u svet manekenstva, nedavno je ponovo dospela u žižu interesovanja javnosti zbog učešća u rijaliti šou Survivor. Sudbina je zgodnoj manekenki pre dve godine priredila neočekivanu situaciju. Dok je pešice prelazila Brankov most, pružila je ruku spasa čoveku koji se kolebao da li da sebi oduzme život. Hrabrost koju je tog trenutka pokazala postavila ju je na tron viši od onog na kojem je stajala kao mis Srbije i Crne Gore. Pored svojih profesionalnih obaveza stigla je da diplomira na katedri za sportski menadžment, a hobi joj je dizajniranje kožnih tašni koje pored šešira smatra svojim modnim fetišom. Veoma je odlučna kada je reč o izboru garderobe mada rado posluša i savete svojih drugarica s kojima obično ide u šoping ili svog momka u čiji modni odabir i sama često umeša svoje prste. Iako joj moderne stvari u svakodnevnom životu nisu imperativ, ono što je naučila baveći se manekenstvom rado koristi kad joj zatreba.

Da li uvek hodate kao da ste na modnoj pisti?

- Ne, jer se hod po pisti razlikuje od svakodnevnog špartanja, ali čak ni tada ne dozvoljavam sebi da hodam pogrbljena i spuštenog pogleda.

Koliko vodite računa o svom izgledu?

- Nisam preterano opterećena svojim izgledom, ali imperativ mi je higijena. Kosa uvek mora da mi bude čista, nokti izmanikirani, a koža negovana. Ne volim da odlazim u solarijum jer imam prirodno taman ten. Da bih ostala u formi, često vozim rolere i plivam na bazenu.

Pratite li modne trendove?

- Ne preterano jer sam izgradila svoj stil odevanja pa kupujem isključivo stvari koje mi se dopadaju, a ne one koje su moderne.

Opišite onda svoj stil.

- Ne mogu precizno da ga definišem. Nosim razne stvari, iako najviše volim da sam elegantna. Moja garderoba mora ipak da bude umereno seksepilna.

Kupujete li markirane stvari ili vam to nije presudno?

- Bitno je da stvari koje nosim budu kvalitetne. Postoji nekoliko brendova kojima ipak ne mogu da odolim. Među njima su na prvom mestu Dolce&Gabbana, zatim Miss sixty, Phard, Fornarina, Mango, Guess

Kada je reč o odevanju, čije savete najčešće slušate?

- Obično se konsultujem sa drugaricama, ali konačnu odluku donosim sama jer samo ja znam u kojoj se odevnoj kombinaciji najbolje osećam.

Koliko novca trošite na garderobu?

- Mnogo. Za šoping sam pravi manijak, naročito kad sam u inostranstvu, a ako su u toku sniženja i kad mi društvo prave drugarice, to je za mene pun pogodak.

Da li kupujete odeću na rasprodajama?

- Svakoj ženi koja praktikuje da često obnavlja svoju garderobu one i te kako dobro dođu.

Koje materijale najviše volite?

- Najprijatnije se osećam u svilenoj i pamučnoj garderobi, a u letnjem periodu najčešće biram krpice od lana.

A boje?

- Žutu, i drago mi je što je trenutno u modi. Uveče se najbolje osećam u crnoj garderobi, a danju u maslinastim nijansama, dok moji prijatelji tvrde da mi najlepše stoji crvena.

Pod kojim uslovom biste prihvatili da iz korena promenite svoj imidž?

- Svakog dana ga menjam. Svoju kreativnost iskazujem tako što često, čak i u toku istog dana, menjam  stil oblačenja. U jednom delu dana mogu da budem odevena u elegantnu toaletu sa šeširom i glamur štiklicama pa da mi još samo pudla nedostaje, a pola časa kasnije mogu biti u baletankama i običnoj pamučnoj haljinici.

Da li ste nekad napravili grešku u oblačenju koja je učinila da ste se neprijatno osećali.

- Pošto nekada satima biram garderobu, naopako da još i pogrešim! To sebi kao dupli Ovan ne bih mogla da dozvolim.

Šta nikad ne biste obukli?

- Jaknu od skaja i prekratku suknju, kao ni odeću od sintetike. Od obuće na poslednjem mestu su mi papuče sa velikom platformom.

Volite li više ravnu obuću ili onu sa visokim potpeticama?

- Definitivno preferiram visoke potpetice, ali pošto mnogo volim da pešačim ravna obuća mi je neizbežna.

Sandale ili papuče?

- Nebitno. Važno je da su lepe, elegantne, ponekad šašave, ali uvek udobne.

Šta najčešće oblačite: suknje, haljine ili pantalone?

- Najčešće sam u farmerkama i jednostavnoj atlet majici ili u lepršavim letnjim haljinicama. Volim i kad sam elegantno odevena. Umem da, smišljajući najoriginalniju kombinaciju, stojim ispred ormara i po sat vremena.

Usklađujete li boju tašne i cipela?

- Ponekad, ako smatram da je potrebno.

Nosite li nakit?

- Obožavam ga. U svakoj prilici je neizostavan detalj i uvek na sebi volim da  imam makar jedan upadljiv komad.

Koji je vaš modni fetiš?

- Šešir, šešir, šešir, pa na drugom mestu tašna.

U čemu je žena najseksepilnija?

- U crnoj uskoj haljini do kolena, zakopčanoj do grla, u cipelama sa visokim potpeticama, sa crvenim karminom na usnama i istom bojom laka na noktima, i sa malom damskom tašnicom i šeširom.

A kako bi trebalo da je odeven muškarac koji bi svojim izgledom parirao takvoj dami?

- Farmerke najbolje otkrivaju muški seksepil. Dopada mi se onaj klasični kroj, nova moda koja forsira modele sa zakopčavanjem na butinama čini da jačem polu noge izgledaju kraće.

Pomažete li svom partneru u odabiru garderobe?

- Naravno. Uživam kada zajedno biramo garderobu, nebitno da li je za njega ili za mene.

Šta po vašem mišljenju muškarac ne sme da izostavi u svojoj odevnoj kombinaciji?

- Dobar sat i cool kaiš.

Procenjujete li ljude na osnovu odeće koju nose?

- Uvek sam više značaja pridavala unutrašnjoj lepoti, mada cenim ljude koji imaju stila jer smatram da čovek svojom garderobom može mnogo da kaže o sebi.

Poklanjate li stvari koje više ne nosite?

- Naravno, dva puta godišnje pravim veliko spremanje ormana i moje mlađe rođake uvek željno iščekuju taj dan, pogotovo bratanica Petra koja i inače, bez obzira da li je vreme za veliko spremanje ili ne, dobija sve što poželi.

Koji su vaši modni uzori?

- Volela bih da kažem kako ih nemam, ali ne bih bila iskrena. Prelistavajući modne časopise pomalo pratim šta nose Monika Beluči i Kejt Mos, pa kasnije neku ideju iskoristim za svoje modne kombinacije.

Mislite li da su Srpkinje najlepše žene?

- Kao nacija smo najlepši. A o lepoti Srpkinja da i ne govorim!

Marijana Janković

Tekst je objavljen u 144. broju magazina Story, 24. juna 2008. godine.

 

makonda-tracker