Boško jakovljević: Modna tehnika zavođenja

Maneken, voditelj i dizajner muške odeće Boško Jakovljević u svoj odevni stil utkao je prefinjenost i eleganciju koje isijavaju iz njegove ličnosti, a u modnoj avanturi za Story poneo je neke od svojih kreacija
0
1 / 6 Foto: Milena Rakočević

Proslavljeni maneken, cenjeni voditelj i perspektivni modni kreator Boško Jakovljević važi za jednog od malobrojnih muškaraca na javnoj sceni koji je u svakom trenutku savršeno odeven. Svoju ljubav prema modi otkrio je veoma rano, a dok je u početku vodio računa isključivo o ličnom stajlingu, kasnije je uticao na autfit i brojnih javnih ličnosti. Tokom poslednjih nekoliko godina, četrdesetjednogodišnji Beograđanin bavi se i kreiranjem odeće, a za proleće - leto 2010. dizajnirao je  kolekciju elegantnih odela za robnu marku Martini Vesto. U editorijalu magazina Story pokazao je svoje modele, ali i kežual stajling koji svakodnevno nosi.

Gde pronalazite ideje za kreiranje svojih modela?

- To je pitanje stečenog znanja i iskustva koje može da proiziđe iz putovanja, muzike, dobrog filma ili neke druge vrste trenutne ili prošle fascinacije.

Kada ste otkrili svoju želju da se bavite modom i kreiranjem?

- Rekao bih da je to prirodan sled stvari za nekoga ko je radio kao maneken i voditelj, ali kao predispozicija za sve to postojala je i određena doza talenta.

U Srbiji važite za modnu ikonu i čoveka od ukusa. Da li se tako i osećate?

- Lepo je kada to čujete jer na ulici svakodnevno mogu da se vide fenomenalno obučeni ljudi, naročito kada je reč o kežual načinu odevanja. S druge strane, kada je reč o elegantnom odevanju, mnogi su skloni da biraju samo crnu, sivu i teget boju, što je veoma često monotono.

Šta je modni hit ovog leta?

- Dobro raspoloženje, vesele boje, savršen sklad sa samim sobom, a što se garderobe tiče - sve dolazi u obzir. Za nekoga je pravilo: Manje je više, dok drugi vole slojevitu modu. U svakom slučaju, ovo je sezona kada su u modi sva polja otvorena, ali najbitnije je da se u onome što nosimo osećamo dobro.

Kako izgleda vaš autfit za plažu?

- Kako kad i kako gde. Obavezno nosim kupaće gaće pošto nisam postao nudista, naočare za sunce Tom Ford ili Ray Ban, japanke, neki šareni swatch i, naravno, ogroman peškir od frotira.

Da li ste rob modnih trendova ili vam je svejedno šta ćete obući?

- Jedino gde stvarno držim do brenda jeste džins. Već duže vreme nosim Replay farmerke i to pre svega liniju We Are Replay. Ne mislim da brendovi mogu presudno da utiču na nečiji stil, ali svakako da već osvedočene marke garantuju određeni nivo kvaliteta.

Jesu li vam tokom formiranja stila pomagali modni stručnjaci?

- Stil ne može da se kupi po narudžbini, on je rezultat interesovanja, znanja i iskustva. Najlakše je manipulisati s pravilima, kao što su ona da ne nosite odeću u više od tri boje i crno je uvek sigurna varijanta, ali to nekada prelazi u stereotip i dosadu.

Da li vam je bitno mišljenje okoline kada je reč o garderobi koju birate za neki važan događaj?

- Prija mi kompliment kao i svakom, ali nemam običaj da bilo koga pitam šta treba da obučem. Jedino volim da se posavetujem s drugima kada biram stajling za neko slikanje.

Koliko vam treba vremena da se spremite za večernji izlazak?

- Ako krene kako treba, ne više od nekoliko minuta. Ponekad, doduše retko, dešava se da se presvučem po nekoliko puta.

Kakve asesoare volite?

- Dobar kaiš, naočare i ponekad zanimljiva ogrlica.

Bez čega nikada ne izlazite iz kuće?

- Bez naočara za sunce, kako leti, tako i zimi.

Šta nikada ne biste obukli u javnosti?

- Uvek i u svakoj situaciji pridržavam se pravila: Nikad ne reci nikad.

Volite li da eksperimentišete s garderobom?

- Da, i stalno razmišljam o tome da toga nikad nije dovoljno. Mada, kako vreme prolazi, godine me uslovljavaju da više eksperimentišem s bojama i detaljima, a manje s krojevima i ekscentričnim komadima.

Koji komad vaše garderobe je bio najskuplji, a koji najjeftiniji?

- Najskuplji je svaki onaj koji sam kupio, a nisam ga nosio, dok se jeftinim ispostavio svaki komad koji nisam skidao u narednom periodu, ma koliko da sam ga platio. S druge strane, ne volim da plaćam papreno skupo garderobu čija izrada ne podrazumeva njen kvalitet.

Jeste li sujeverni po pitanju toga da imate određenu garderobu koja vam donosi sreću kada je obučete?

- Ne! Volim da nosim stvari od prirodnih materijala, dobar džins i udobnu, kvalitetnu obuću. 

Gde obično kupujete garderobu?

- Ako mi se nešto sviđa, ne obraćam pažnju gde šopingujem. Uglavnom je to u inostranstvu, što mi je u neku ruku postao uslovni refleks. 

Kada biste na brzinu morali da napustite stan, koje biste tri stvari iz ormara bez razmišljanja poneli sa sobom?

- Belu pamučnu majicu, farmerke i patike. 

Kako izgleda vaša  kupovina iz snova?

- Nenormalni popust ili kako bismo mi rekli sniženje, u jednoj od glavnih svetskih šoping zona, pod uslovom da su nove kolekcije tek stigle, a na ulicama samo ja i nekoliko mojih prijatelja. Dobra fora! 

Koliko garderobera imate u stanu?

- Mnogo, ali meni je odeća i ljubav i posao. Ipak, neretko se dešava da razmišljam o tome kako nemam ništa specijalno da obučem.

Razmenjujete li garderobu s prijateljima?

- Ne praktikujem takve stvari jer moja garderoba – to sam ja. Eventualno to uradim na nekom putovanju, ali samo ako je neophodno.

U čemu spavate: pamučnoj majici ili pidžami?

- Majica i gaćice ili samo donji veš, pošto ne podnosim da mi je toplo tokom noći.

Kako biste opisali vaš stil odevanja?

- Opušten, relaksiran i uvek adaptibilan.

U kakvoj odeći su žene najseksepilnije?

- U onoj koja im dobro stoji, ali nema pravila.

Ksenija Konić

Tekst je objavljen u 251. broju magazina Story, 13. jula 2010.

makonda-tracker