Lena Bogdanović: Modna Marioneta

Kako nam je pre dve godine ispričala, okosnicu modnog stila glumice Lene Bogdanović čini nekoliko unikatnih predmeta koje kupuje u egzotičnim zemljama, a njen trend u svako doba godine sastoji se od nekoliko demode odevnih predmeta
1
1 / 5 Foto: Milena Rakočević

Glumica Lena Bogdanović uvek bira onu garderobu koja joj omogućava da se u svakom trenutku oseća prijatno. Uglavnom nosi unikatne stvari, koje je nemoguće naći u prestoničkim radnjama, i koje su izrađene od prirodnih materijala. U skladu sa tim svojim pravilom, lepa brineta  elegantnu odeću  oblači isključivo za večernje izlaske  ili za neku važnu svečanu priliku. Pošto ne voli da odlazi u šoping, vremenom se izveštila da od odevnih predmeta koji su po mnogima već demode složi kombinaciju koja bi i najvećeg modnog stručnjaka ostavila bez komentara. Ne spada među one žene koje su u stanju da za jednu krpicu potroše mesečni honorar, ali za kvalitetnu stvar ne žali da potroši i poslednju novčanicu. 

U kojoj se garderobi najprijatnije osećate tokom vrelih letnjih dana?

- Izuzetno mi prijaju lepršave haljinice, ali takođe rado oblačim lanene pantalone i topove bez bretela jer ta kombinacija deluje veoma efektno. Šorts nikada ne nosim po gradu jer ga smatram odevnim predmetom za plažu. Najčešće nosim farmerke, ali ih izbegavam u letnjem periodu kada je u njima vruće. Moja omiljena kombinacija za izlazak jesu farmerke, top ili bluza i sandale sa štiklom.

Koji vam je omiljeni materijal?

- Leti nosim lan, svilu i muslin, od koga imam najviše stvari jer mi najviše prija.

Gde najčešće kupujete garderobu?

- Pošto sam promoter modnog studija Milla iz Novog Sada najčešće nosim njihove modele, a kada je reč o obući zaštitno sam lice studija Lidija Jovanović. Ne idem namenski u inostranstvo da bih šopingovala, već to radim u sklopu putovanja, ali nikada ne dozvoljavam da mi kupovina garderobe oduzme suviše vremena tokom obilazaka omiljenih destinacija. Međutim, volim da kupujem van naše zemlje jer je veći izbor i moguće je naći modele kakvi se ne prodaju u našim radnjama.

Umete li da date veću sumu novca za neki odevni predmet?

- Nije mi žao da platim skupo neki predmet ako je on kvalitetan i ako će dugo trajati, ali nikada ne bih dala mnogo novca za neki modni hit koji je u trendu sad i nikad više.

Odlazite li u šoping sa prijateljicama ili sami?

- Ne volim da odlazim u kupovinu, a pogotovo ne u beogradske radnje jer je uvek velika gužva, izložbeni prostor je nesređen, a prodavačice su neljubazne. Zato se moj šoping pretvori u veliku gnjavažu pa se trudim da kupovinu obavim sama i da što manje vremena potrošim na tu za mene neprijatnu obavezu. Posle šopinga volim da se nađem sa prijateljicama s kojim uz kapučino prijatno ćaskam.

Čiji modeli svetski poznatih kreatora vam se posebno dopadaju?

- Najviše sam volela Valentinov rad, ali otkako je otišao u penziju i kada ga je nasledila Alesandra Sanidez promenila sam mišljenje. Čini mi se da nije uspela da nastavi ono što je on započeo jer niko nije obožavao žene kao on. Njegove večernje haljine nešto su najglamuroznije i najsofisticiranije što sam ikada videla. Volim i odeću Karla Lagerfilda, kao i stvari koje dizajnira za Chanel, ali i odevne predmete koje prave Dolce& Gabbana.

Nosite li kreacije mladih i manje afirmisanih kreatora?

- Često uzimam neobičan nakit, torbe i jakne naše modne kreatorke Jasmine Sanader. Volim originalne stvari koje je nemoguće videti na svakoj drugoj devojci kod nas.

Prelistavate li modne časopise radi prikupljanja trendy saveta?

- Još kao mala počela sam da kupujem modne časopise, a i danas najčešće uzimam američki Vogue jer mi se najviše dopada moda koja se prati na tom kontinentu. Kupujem sve modne časopise i gledam Fashion TV. Osim aktuelnih revija, volim da pogledam i one koje su bile in pre nekoliko godina jer me često inspirišu i daju mi ideju kako da se obučem. Volim da s vremena na vreme nosim i neku stvar koju mnogi okarakterišu kao demode. Ne obazirem se na komentare pojedinaca jer se vodim načelom da ako se u nečemu dobro osećam onda je to prava stvar.

Da li vas za pojavljivanje na javnim događajima oblače stilisti ili sami birate šta ćete da nosite?

- Za moj stil najviše je zaslužna moja majka koja mi je najstroži kritičar. Po potrebi se savetujem i sa svojim prijateljima, pa i sa stilistima. Cenim rad Filipa Maksimovića i Jovane Božović.

Dopada li vam se engleski street stil?

 - Pre nego što sam bila u Londonu mislila sam da su Englezi svakodnevno sređeni, a onda sam shvatila da to uopšte nije tačno jer sam u metrou viđala i devojke sa viklerima na glavi. Međutim, stvari koje nosi Kejt Mos i Sijena Miler su savršene. Veoma mi se sviđa kako su obučene Italijanke jer je njihov stil najpribližniji mom.

Da li vam je, kao i većini žena, obuća fetiš?

- Ranije je bila, ali u poslednje vreme tašne opasno prete da zauzmu to mesto. Stalno kupujem torbe i uvek idem iz krajnosti u krajnost, ili uzimam velike ili neke male u koje jedva stanu telefon, ključevi i karmin.

Nosite li radije cipele sa visokim potpeticama ili ravnu obuću?

- Za izlazak u grad i svečane prilike svakako biram one sa štiklom, a za dnevne varijante uzimam ravne sandale i baletanke koje imam u svim bojama.

Pridajete li značaj detaljima?

- Nekada sam imala samo dva para naočara. Volim naočare, imam ih u raznim oblicima, za zimski i za letnji period. Obožavam da nosim kape, šešire i marame, a fetiš mi je i nakit. Najviše volim da prste ukrasim krupnim prstenjem koje najčešće kupujem dok boravim u nekim egzotičnim zemljama.

Moni Marković

Tekst je objavljen u 202. broju magazina Story, četvrtog avgusta 2009. godine.

makonda-tracker