pažnja

NE MOŽETE BEZ ŠMINKE NI U KARANTINU? Evo da li se virus korona zadržava na kozmetičkim proizvodima!

0

Ovo će zanimati svaku ženu

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Stručnjaci odgovaraju koliko se virus korona zadržava na kozmetičkim proizvodima

 

Znamo da virus može da se zadrži na nekim površinama i do nekoliko sati, a najduže na plastici i kartonu. A šta je s kozmetičkim proizvodima?

 

Evo do kojih saznanja su došli istraživači.

 

"Još ne možemo sa sigurnošću da kažemo da li kovid-19 može da se zadrži na kozmetičkim proizvodima. Virusima je potrebna ćelija domaćin da bi se razmnožavali, pa za razliku od bakterija ne mogu da ostanu dugo aktivni", kažu stručnjaci.

 

foto: Profimedia

Ono što je dokazano studijama jeste da je period njihove aktivnosti od dva sata do devet dana, u zavisnosti od površine, otkriveno je na univerzitetu Kolumbija. Na osnovu toga je preporučljivo dezinfikovati svu ambalažu koju redovno koristite. Što se tiče samog proizvoda koji se nalazi unutra, i tu treba biti vrlo oprezan.

 

Proizvodi s visokim sadržajem alkohola, poput sredstava za čišćenje lica i tonika, čine virus neaktivnim. Medutim, pošto su kreme uglavnom formulisane sa manje ili bez imalo alkohola, teoretski su podložnije kontaminaciji.

 

Da biste sprečili da virus uđe unutra, uvek temeljno operite ruke pre njihove upotrebe, ali i upotrebe svih ostalih kozmetičkih proizvoda. Ne zaboravite ni na četkice za šminkanje, sunđere i ostale aplikatore, njih je sada veoma važno temeljno prati i redovno dezinfikovati.

 

foto: Profimedia

Preporuka stručnjaka damama je da se, dok pandemija traje, što manje šminkaju.

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker