Milica Stojanović: Junakinja iz hiljadu i jedne noći

Slika žene pod velom asocira na duh Bliskog istoka, Šeherezadine bajke, leteće ćilime, dukate, začine, obilje neobičnih mirisa i lagano, zavodljivo njihanje kukovima... A ispod velova krije se tajanstvena žena, koja osvaja mističnošću i prodornim pogledom. Biv
2
1 / 4 Foto: Milovan Knežević

Najveća pripovedačica na svetu, slavna Šeherezada, junakinja iznikla iz istočnjačke mašte, nepresušan je izvor umetničke inspiracije. Magične bajke, koje je pričala tokom hiljadu i jedne noći, kao i njeno egzotično okruženje puno teških, slatkastih mirisa i hladnog dodira svile, odišu skrivenom erotikom. U tajanstvenosti i egzotici arapskih žena često leži inspiracija za dizajnere kao što su Rifat Ozbek ili Žan Pol Gotije. Kad god se Zapad zasiti svoje modernosti, brzine i klasičnih modnih rešenja, šarm Istoka ponudi obilje novih ideja...

Urbana i moderna beogradska devojka, voditeljka emisije Shoobedoo Milica Stojanović, obrela se u svetu raskošnog istočnjačkog stila:

- Bilo je zaista zanimljivo ući u ovu ulogu, upravo zato što ovakav način šminkanja i odevanja zaista nema mnogo veze sa mnom.

Lepa silueta ovih žena, pokrivenih dugim maramama, obavijena je misterijom. Velovi koji kriju lice tako da se ono dovoljno nazire, kada se uklone, otkrivaju prirodnu lepotu, naglašenu sjajnim usnama boje mesa i senkama za oči u sličnom tonu. Malo kreona i maskare čini pogled zamamnim i tajanstvenim. Zelena senka, koja u nežnim prelazima sasvim uokviruje oko, uz jako istaknute trepavice daje mu i dozu ekstravagancije, dok bakarne nijanse tenu daju toplinu i na jedinstven način ističu karakter. Ako tome dodamo bogato drapirane marame i velove od raskošnih materijala ukrašene velikim medaljonima, minđušama i drugim atraktivnim nakitom, po kojem su ove žene poznate u celom svetu, eto prave orijentalne zavodnice.

- Ne nosim mnogo nakita, ali minđuše obožavam. Počela sam da ih nosim pre dve godine i sada imam veliku kolekciju - kaže Milica. - Gde god da odem, kupim bar jedan par. Krenulo je sa trendom koji ih je u to vreme izbacio u prvi plan, pa sam ih nosila u svojim emisijama. Toliko mi se dopalo, da sam počela i privatno da ih nosim, i to od najmanjih do najkrupnijih, raznih boja i oblika. Imam nekoliko pari veoma elegantnih i veoma šarenih minđuša, maštovitih, od raznih perlica i kamenčića.

Kao student istorije umetnosti Milica je zainteresovana za druge kulture, podneblja, uticaje, kao i modu i njene promene. Zbog prirode posla, u prilici je da na tom polju dosta eksperimentiše:

- Iako najviše volim Armanijevu jednostavnost i stil iz šezdesetih, za potrebe emisije Shoobedoo raznoliko se i oblačim i šminkam. Imamo dosta slobode, što je divno, jer sve je to, ipak, jedna vrsta igre. Sjajno sam sarađivala sa stilistkinjom Majom Atanasijević, koja mi je nudila odeću koju privatno nikad ne bih nosila, ali ju je ona sjajno kombinovala. Imala je različite vizije, od one da imam afro-frizuru, do toga da me krasi decentni stil Odri Hepbern. Baš smo se igrale i drago mi je da sam to umela da iznesem.

Ova bliskoistočna priča, u kojoj Milica više podseća na Ofra Hazu, sasvim je drugačija modna igra: čini se kao da se čudne tajne Orijenta naziru u njenom vešto osenčenom prodornom pogledu, koji ih, ni za sve dukate, nikada neće odati.

Igor Vidović

Tekst je objavljen u 26. broju magazina Story, 21. marta 2006. godine.

makonda-tracker