Emina Jahović: Recept za trajni seksipil

Atraktivna pop pevačica Emina Jahović otkrila nam je pre tri godine da je prirodan izgled najbolji, pa zbog toga izbegava da nanosi puno šminke, a ističe kako je najsrećnija kada završi sa svojim dnevnim treningom i uveče se prepusti čarima leškarenja u nekoj
2
1 / 4 Foto: Miša Obradović

Trajni make up najbolje je rešenje za sve dame koje ne vole da gube vreme na šminkanje ili to ne umeju da urade dovoljno dobro, a ipak žele da budu doterane. Permanentna šminka je postupak mikropigmentacije, odnosno implantiranja prirodnih pigmenata u prvi sloj epiderma na dubinu od oko jednog centimetra. Ovaj način ulepšavanja u poslednje vreme ima sve veću primenu, a zahteva visok stepen preciznosti, profesionalnosti i kreativnosti. Korišćenjem boja na biljnoj bazi mogu se naglasiti postojeće konture ili ispraviti prirodni nedostaci na kapcima, usnama i obrvama, dok se u medicini ovakve boje koriste za ublažavanje posledica rekonstruktivnog hirurškog zahvata.

Pevačica Emina Jahović jednog dana će možda uraditi trajni make up, ali je trenutno najsrećnija kada ne mora da stavi ni trunku šminke, jer najviše voli prirodni look.

- Još uvek mi nije potrebna trajna šminka, što ne znači da će tako biti i kada budem u poznijim godinama. Budući da sam prirodna crnka i imam veoma izražene crte lica, šta god da uradim, uvek izgledam isto, a žarko bih volela da imam veću moć transformacije. Ne šminkam se puno, a najbolje se osećam kada završim sa dnevnim treningom koji traje oko dva sata i kada uveče imam vremena da uživam u kupkama ili stavim neku blagotvornu masku na lice.

Permanentna šminka traje od jedne do tri godine, što zavisi od stanja kože i njene sposobnosti regeneracije. Pre konačnog pigmentiranja, na željenu zonu stavljaju se konture, a preko njih se kasnije utiskuje boja koja se ne skida. Aparat kojim se obavlja ovaj proces identičan je onom za tetoviranje, ali sam postupak nije toliko bolan i ne traje više od pola sata. Veoma je važno upotrebiti što adekvatniju nijansu, pa se zbog toga crnkama preporučuje neki od smeđih tonova za obrve, a nikako sasvim crn, dok plavušama najviše odgovaraju oni pepeljasto-plavi. Usta je najbolje uokviriti nežnim roze pigmentom ili onim boje mesa, koji se u dodiru sa kožom neznatno menja. Ukoliko se usne samo naglašavaju, dovoljno je ispratiti njihov oblik, ali kada se povećavaju ili koriguju, površina kože između nove konture i postojeće ivice trajno se senči. Ovakva tetovaža se svakodnevno mora mazati gentamicinom, pune dve nedelje nakon završetka tretmana, jer će tako boja biti postojanija. Posle izvesnog vremena pigment počinje ravnomerno da bledi i može se obnoviti ili pustiti da potpuno izbledi.

Ipak, na licu nikako ne bi trebalo praviti veće zahvate. Tokom dana devojke će izgledati savršeno uz samo malo pudera, maskaru i diskretan sjaj za usne, a uveče mogu koristiti i naglašeniju šminku.

Ana Rundo Mitić

Tekst je objavljen u 75. broju magazina Story, 27. februara 2007. godine.

 

makonda-tracker