Branka Katić: Putovanje kroz filmske klasike

Glumica Branka Katić tvrdi da joj je genetika učinila uslugu i dala prirodno lep ten pa ne mora preterano da upotrebljava šminku i nije opsednuta kozmetičkim tretmanima
1
1 / 4 Foto: Miša Obradović

Popularna glumica Branka Katić je za fotografije u Story beauty editorijalu, koji je snimam pre šest godina, bila našminkana kao velike zvezde filmskih klasika Merlin Monro, Grejs Keli i Brižit Bardo. Iako nije imuna na ženske slabosti kada je u pitanju šminka, daleko od toga da je njome opsednuta. Najradije koristi make-up nežnih tonova, bliskih prirodnoj boji njenog lica, jednostavnu kremu za telo, malo rumenila za obraze i oči. Dobar ten nasledila je od mame Nade, a pošto joj profesija pruža tu mogućnost, uživa u transformacijama kada i ne liči na sebe. Kosu ne opterećuje preparatima i najviše voli šampone frizera Pola Mičela. Umesto provođenja vremena kod kozmetičara radije bira jogu, a samo ponekada ode na okrepljujuću masažu lica, kada ga počasti i nekom prijatnom maskom.

LICE

- Imala sam sreću da nasledim ten od mame Nade, koja celog života ne koristi nikakve posebne preparate, a ima zaista fantastičnu kožu. Ali, ja ipak koristim neke lepe kreme od pre sedam-osam godina. Poznato je da ne valja koristiti jednu kremu jako dugo, jer se koža zasiti, pa je dobro menjati ih, čak iako koristite proizvode iste firme. U početku sam dugo koristila Clarins, a trenutno Creme de la mere, koja mi prija jer je veoma hidrantna .

MAKE UP

- Što sam starija, manje se šminkam. A pošto sam u ovom poslu, u pozorištu i na filmu, stalno pod nekim šminkom, gledam da se privatno ne šminkam, da bih odmorila kožu, sem kada je u pitanju neka svečana prilika ili ako idem na audiciju. U tom slučaju najčešće stavljam blagi korektor Touche Eclat na podočnjake, malo rumenila na obraze i malo istog tog rumenila na kapke. Ono je masno i malo se presijava, tako da daje koži svežinu. Još malo sjaja za usne, maskara i to je to. Sve je blisko mojoj boji tena, što mislim da mi najbolje stoji i tako se zaista osećam kao ja. Kada me prešminkaju, izgledam starije na način na koji mislim da još uvek ne moram da izgledam. Mada, zanimljivo mi je kada za potrebe posla ne ličim na sebe.

TELO

- Što se tiče tela, prirodno suva koža zahteva jednostavne kreme posle tuširanja, kao što je ona firme Vazelin. Sigurna sam da sve loše navike kao što su pušenje, kafa, zadimljene prostorije, preslana hrana, nisu najbolje za kožu. Treba piti dosta tečnosti i unositi mnogo povrća i voća. Shvatila sam da je joga najbolja stvar, i za lice i za telo. Pravilno disanje je neverovatna stvar, organizam se dobro snabdeva kiseonikom, jer se svaki pokret izvodi sa udahom i izdahom. Ta količina kiseonika koju unesete, čini vas mnogo odmornijm i svežijim.

Igor Vidović

Tekst je objavljen u 14. broju magazina Story, 27. decembra 2005. godine.

makonda-tracker