beauty reporter

Sve što treba da znate: Bezbolan tretman šećernom pastom

0
Iritirana koža i bol čine da se osećamo neprijatno uvek kada odemo u neki kozmetički salon, međutim, nov način depilacije ima sasvim drugačiji pristup, a kako se on primenjuje, otkriva naša saradnica.
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Suva i isperutana koža, crvenilo, urasle dlačice i svrab problemi su s kojima se većina žena, ali i muškaraca, sreće tokom uklanjanja malja s tela. Pored toga, u današnje vreme mnogi ljudi žele da iz svog života izbace sve proizvode koji sadrže bilo kakve veštačke supstance, a u njih spadaju baš voskovi za depiliranje, bilo hladni ili topli. U skladu s tim, ne čudi što se sve veći broj klijenata u salonima odlučuje za drugačiji vid uklanjanja dlaka. Naime, od davnina se u arapskim zemljama ovaj postupak radi šećernom pastom, a njihove žene i danas se depiliraju na taj način.


Recite zbogom BOLNOJ i NEPRIJATNOJ depilaciji: Uklonite neželjene dlake uz pomoć oraha i vode

 

foto: Promo

Aleksandra Kostić, kozmetički tehničar

 

 

Za razliku od voskova, šećerna pasta pravi se samo od prirodnih sastojaka – limuna, šećera, vode i priprema se u salonu. Sam tretman, zbog drugačijeg principa rada, umanjuje bol, ne iritira kožu, a što je najvažnije, drastično smanjuje gustinu dlaka. Kod već poznate depilacije voskom, traka se maže u pravcu rasta, a čupa suprotno, dok se šećerna pasta nanosi suprotno, a skida u pravcu rasta dlake. Na taj način zatvaraju se folikuli dlake i onemogućava brz rast. Koža je posle tretmana znatno nežnija i sasvim glatka, a do sada se nije pojavio nijedan neželjeni efekat. Ukoliko postoji alergijska reakcija na neki od sastojaka, ona se manifestuje kao papula, odnosno crvene tufne na koži. Pojavljuju se već prilikom nanošenja prve trake i tretman se odmah prekida. U devedeset odsto slučajeva nema nikakve reakcije na koži, pa čak ni osećaja iritiranosti ili crvenila.

 

Preporodićete se: Kozmetičarke otkrivaju 7 tajni koje će vam olakšati brazilsku depilaciju

 

PROCES RADA 

 

Tretman uklanjanja dlačica radi se rukama, odnosno kuglicom šećerne paste koju kozmetičar prvo obradi, pa onda nanosi na kožu. Pre depilacije poprska se losion na bazi alkohola za odmašćivanje i dezinfekciju kože. Nakon toga neophodno je sačekati dva do tri minuta da se osuši, a onda počinjemo s tretmanom. Jednom kuglicom moguće je uraditi oko dvadeset pokreta, jer posle toga pasta počne da se razliva, puni dlakama i njom više ne može da se radi. Kozmetičar svaki put mora da opere ruke toplom vodom pre nego što uzme novu smesu iz tube i nastavi s radom. Veoma je bitno napomenuti da se jednom iskorišćena šećerna pasta ne može ponovo upotrebljavati niti obrađivati i zbog toga je ovakav vid uklanjanja higijenski i bezbedan. Sam proces traje oko sat vremena, a kada se završi, na tretirano mesto nanosi se puder u prahu da bi se zatvorile pore. Uvek preporučujem da se tuširanje odloži bar tri do četiri sata nakon tretmana. Ovaj vid depilacije odlično se pokazao kod osetljivih regija upravo zbog nemogućnosti urastanja dlake ili prenošenja bilo kakve infekcije na klijenta, kao i na kozmetičara. Najveća prednost ovog tretmana jeste to što s vremenom dlaka slabi i postaje svetlija, a koža je glatka i manje iritirana.

makonda-tracker