BEAUTY REPORTER

Šminka u zimskom periodu

0
Tokom hladnih dana neophodna je pravilna nega lica i odgovarajuća hidratacija kože, a naša stručna saradnica otkriva da i make-up treba prilagoditi godišnjem dobu i trenutnim vremenskim uslovima
foto: Shuterstock
foto: Shuterstock
foto: Privatna Arhiva

 

 

 

 

 

 

 

Adrijana Trikić, make up artist

 

 

 

 

 

 

 

Svi znamo šta donosi zima: osim toplih čajeva, rukavica, skijanja i belih noći, suvu kožu, ispucale usne, suzne oči i crven nos, što nimalo nije romantično i praktično. Baš zbog toga negu i šminku treba prilagoditi trenutnim vremenskim uslovima. Decembar je pravo vreme da svoju make-up rutinu stavite na pauzu i napravite neke nove korake.


Piling


Koliko god mislili da je piling rezervisan za leto kada nam se koža ljušti posle odlaska na more, izuzetno je bitan i za ovaj hladniji period. Naime, epiderm se zimi dodatno isušuje usled grejanja u zatvorenim prostorijama. Jednom nedeljno sasvim je dovoljno da odradite nežni piling lica i omogućite koži da malo prodiše. Najbolje rešenje je enzimski piling koji možete odraditi kod kozmetičara ili sami u kućnim uslovima.


Hidratacija


Možda ne volite da koristite kreme i smatrate da vam se lice zbog njih previše masti, da vam zapušavaju pore i slično, ali to je ipak najbolji put do zdrave kože zimi. Uveče posle skidanja šminke preporučujem Bioderma micelarnu vodu za optimalni balans i neku hidratantnu kremu kako bi vam koža bila navlažena i spremna za jutarnji make-up. Ujutru je takođe obavezna hidratacija pre nego što nanesete bazu.


Trik koji vam je sve vreme bio na dohvat ruke: Namažite ovo na kapke pre spavanja i trepavice će rasti nenormalnom brzinom!


Baza


Baza je proizvod koji će vam omogućiti da vaša šminka na licu traje duže. Nije obavezna i možete je koristiti samo kada idete na neki važan događaj. Ukoliko imate masnu kožu, najbolje je da koristite gelaste teksture, dok kombinovanoj i suvoj prijaju vlažne baze koje će je hidrirati i omogućiti ravnomernije nanošenje pudera. Ukoliko vam je koža jako suva, slobodno pomešajte malo hidratantne baze sa tečnim puderom.


Puder


Mnoge žene izbegavaju pudere jer su ubeđene da su oni štetni. To nije tačno, a nove tehnologije dovele su do toga da puder, osim što stvara mehaničku prepreku i na taj način čuva kožu lica od vetra, čak i hidrira. To je u zimskom periodu izuzetno bitno i slobodno nanesite tečni puder koji će sakriti blago rumenilo izazvano hladnoćom i potpuno ujednačiti ten. U zimskom periodu možete da koristite vodootporni puder, kako biste izbegli eventualne neprijatnosti ukoliko iznenada pokisnete.

 

Večni smokey eyes u samo par koraka (VIDEO)


Oči


Iako se uveče teže skida vodootporna maskara, ona će vam omogućiti da budete sigurni u sebe ukoliko se usled naleta vetra rasplačete. Iz istog razloga možete koristiti i vodootporni ajlajner ako ste se odlučili za takav izgled.


Usne


Da li ih treba samo hidrirati proizvodima za negu, koji im pružaju blag sjaj i nežan mladalački izgled (Shea Organic Shea butter L`occitane ili Nivea lip butter) ili je dobro koristiti jake tonove i napraviti lep kontrast sa snežnom belinom? Ukoliko ste se odlučili za karmin, idealno je da to bude neki hidratantni koji će vaše usne zaštititi od sušenja.

makonda-tracker