BEAUTY REPORTER

Zaštita lica tokom zime: Kako da pružite svojoj koži neophodnu vlažnost tokom hladnih dana?

0
Svako godišnje doba zahteva drugačiji tretman lica. S obzirom na to da leti pijemo više tečnosti, epiderm je hidriran, a za vreme hladnih dana moramo da mu obezbedimo neophodnu vlažnost tretmanima i preparatima za produženu negu
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock
foto: Promo

 

 

Piše:

Valentina Bašanjko

kozmetičar Cosmetic studio by JV

 

 

 

 

Vetar, hladnoća i grejanje imaju negativan uticaj na našu kožu. Oni isušuju površinski sloj pa je neophodna pojačana hidratacija. Tokom zime treba koristiti preparate koji na površini ostavljaju zaštitni film, kao i masnije kreme koje naprave barijeru tako da spoljni agensi koji loše utiču ne mogu da prodru do kože.

 

IZBOR KOZMETIKE

 

Idealna nega za lice kombinuje tretmane i preparate za produženu negu. Na tržištu postoji veliki broj proizvoda iz kompanija s raznih strana sveta. Uvek kada birate kozmetiku, gledajte da proizvođač bude s vašeg kontinenta. Svaki deo sveta ima drugačiju klimu pa se samim tim i potrebe kože razlikuju, a nisu iste ni sirovine koje se koriste za proizvodnju kozmetike. Za nas Evropljane idealno je da biramo kozmetičku kuću iz Evrope. Spektar proizvoda je širok i ponuda je velika, tako da je teško doneti odluku. Većina se okreće prirodi i na tržištu se pojavljuje sve više biljne kozmetike organskog porekla. Da bi vaša koža mogla da primi sve što joj dajete, prvo treba da je dobro očistite i pripremite tako što ćete, u zavisnosti od tipa i stanja, ukloniti izumrle ćelije koristeći piling, najbolje mehanički, biljnog porekla. Nakon pilinga spremni ste za sve druge preparate. Da bi vaša koža što bolje apsorbovala kreme, najbolje je prvo naneti tečne preparate, takozvane fluide, serume i ampule.


Letnji favoriti poznatih lepotica: 3 najbolja načina za čišćenje lica koja ćete preneti i u narednu sezonu
 

Oni imaju ulogu da vežu kremaste i gušće preparate i povuku ih u dublje slojeve kože. Korišćenjem ampula koža dobija neophodne aktivne supstance, kao što su vitamini i minerali. Fluidi i serumi služe da stimulišu kožu da poveća proizvodnju kolagena, elastina i hijalurona koji se inače već nalaze u njoj. Najvažnija uloga krema jeste zaštita. One treba da stvore barijeru koja brani kožu od uticaja spoljnih agensa.

 

Trik koji vam je sve vreme bio na dohvat ruke: Namažite ovo na kapke pre spavanja i trepavice će rasti nenormalnom brzinom!

 

ZAŠTITA LICA

 

U zavisnosti od tipa i stanja kože, kozmetičke preparate delimo prema tipu na one za suvu, kombinovanu i masnu, a prema stanju na osetljivu, problematičnu, dehidriranu. Kad odredite kojoj kategoriji pripadate, tada birate preparate za negu. Komplet uvek mora da sadrži proizvode za čišćenje i umivanje, kao što su mleko, gelovi, pene, tonici i losioni. Zatim prema trenutnim potrebama kože, ampule, fluid ili serum i naravno kreme za dnevnu i noćnu negu. Većina greši kad smatra da su kreme sa zaštitnim faktorom namenjene samo za leto. One jesu neophodne tokom vrelih dana, ali i u ostatku godine jer su sunčevi zraci uvek štetni.

makonda-tracker