BEAUTY REPORTER

Pet koraka za pravilno čišćenje lica

0
Koža je najbolje ogledalo našeg načina života. Na njoj se tačno vidi da li se zdravo hranimo, koliko spavamo, jesmo li fizički aktivni i u kojoj meri smo izloženi efektima štetnog sunčevog zračenja. Takođe, na njoj je odmah uočljivo koliko joj pažnje posvećujemo, a put do negovane kože prvo započinje uklanjanjem nečistoća
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock
foto: Promo

 

 

 

Dr Svenja Melgor,

sektor za razvoj NIVEA proizvoda za negu lica

 

 

 

 

 

Čišćenjem se uklanjaju prljavština, šminka, prašina, višak sebuma, znoj, izumrle ćelije, kao i bakterije sa lica, što omogućava koži da na pravi način prihvati proizvode za negu. Međutim, voda ili sapun za ruke jednostavno nisu dovoljni. Umesto toga, treba koristiti posebno razvijene preparate koji ne isušuju kožu i održavaju njenu pH ravnotežu.

 

ZANIMLJIVE ČINJENICE

 

- Lice dotaknemo u proseku 250 puta tokom dana, a poznato je koliko se bakterija dnevno nakupi na dlanovima.

- Čak i ako se ne šminkate, potrebno je redovno čistiti kožu jer vaše pore mogu da se zapuše. Koža lica mnogo je osetljivija i tanja od one na telu. Na licu se tokom dana talože velike količine nečistoće, tragovi zagađenosti vazduha, višak masnoće, izumrle ćelije epiderma…

- Naše telo znoji se i noću dok spavamo, čak 40 odsto više nego tokom dana. Osim toga, usled procesa regeneracije i obnavljanja ćelija koji se desio tokom noći, potrebno je kožu osloboditi nakupljenog sebuma. Jutarnjom rutinom čišćenja, uklonićete sav ovaj nataloženi višak i osveženo započeti novi dan.

- U periodu između 2 i 4 sata posle ponoći, metabolizam kože radi pet puta brže nego tokom dana. Tada je ona konačno u stanju da se regeneriše i ubrza procese deobe i obnavljanja ćelija. Zato je izuzetno važno da pred spavanje temeljno očistite kožu i na taj način pripremite je da u potpunosti upije hranljive sastojke vaše noćne kreme.

 

Letnji favoriti poznatih lepotica: 3 najbolja načina za čišćenje lica koja ćete preneti i u narednu sezonu

 

Pet koraka za temeljno čišćenje lica

 

1. Prvo operite ruke

 

Pre nego što počnete da čistite lice, uvek prvo operite ruke toplom vodom i sapunom kako biste uklonili svu prljavštinu i bakterije.

 

2. Nanesite proizvod za čišćenje lica

 

Odgovarajući preparat stavite na suvu ili mokru kožu i nežno ga umasirajte laganim kružnim pokretima. Nikako nemojte da snažno trljate lice! Naročito budite nežni oko očiju jer je to najosetljiviji deo lica.

 

3. Uklonite proizvod za čišćenje

 

Vatom, peškirićem za pranje ili jednostavno mlakom vodom, nikako vrućom, nežno uklonite proizvod za čišćenje sa lica.

 

4. Ukoliko je potrebno, osušite lice čistim mekanim peškirićem

 

Upotrebite čist, suvi peškir kako biste osušili kožu. Izuzetno je važno da budete nežni, samo ga lagano utapkate kako bi upio vlažnost sa kože, bez preteranog trljanja.

 

5. Osvežite kožu

 

Korišćenje tonika treba da bude poslednji korak vaše rutine čišćenja lica. On uklanja i one najsitnije ostatke i tragove šminke, a pritom dodatno hidrira kožu.

 

Nakon ovoga, koža je savršeno pripremljena da na pravi način prihvati proizvode za negu i može u potpunosti da upije hranljive sastojke vaše omiljene kreme za negu lica.

 

Ona je pronašla ono za čim mnoge dame čeznu: Eliksir mladosti u rukama prelepe manekenke (FOTO)

 

PRAKTIČAN SAVET

 

Čišćenje lica trebalo bi praktikovati dva puta dnevno, ujutru i uveče.

- Jutarnja rutina sastoji se iz dva osnovna koraka: čišćenja i toniranja. Proizvod za čišćenje uklanja sebum, prljavštinu, bakterije i mrtve ćelije, dok tonik osvežava i hidrira kožu.

- Pored ovoga, večernja rutina trebalo bi da uključi i temeljno skidanje šminke, kao prvi i najvažniji korak. Na taj način detaljno se uklanja šminka oko očiju, kao i njena podloga, čime se koža priprema za dalje čišćenje.

Svaka žena našla se bar jednom u situaciji kada je trebalo da očisti lice van svoje kuće – u teretani, na poslovnom putovanju, plaži…. Za ove prilike izaberite maramice za čišćenje lica, koje će brzo i temeljno ukloniti nečistoće nakupljene tokom celog dana.

 

 

makonda-tracker