BEAUTY REPORTER

Dehidratacija je zamka za vašu lepotu: Kako sprečiti isušivanje kože?

0
Postoje bar dva negativna faktora na koja ne možete da utičete –visoke temperature i UV zračenje, a oni posebno tokom leta utiču na lepotu i zdravlje vaše kože. Kao neželjena posledica njihovog delovanja može se javiti dehidratacija, a kako na to možemo preventivno da delujemo, objašnjava naša stručna saradnica
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock
foto: Promo

 

 

Piše: Mr Ph Tatjana Krinić,
Eucerin Srbija

 

 

 

Prvi korak u procesu gubitka vlažnosti kože jeste nedostatak površinskih lipida koji formiraju prirodnu barijeru i sprečavaju isparavanje vode. Kada oslabi lipidna barijera, vlaga počinje pojačano da isparava. U odsustvu ovih prirodnih vlažećih faktora, koža ne može da zadrži dovoljno vode i postaje suva. Kada je zdrava, ona ima pH vrednost od 4,5 do 5,5, što je čini blago kiselom. Ova prirodna kiselost štiti vašu kožu, a problem se javlja kada se ta ravnoteža poremeti zbog unutrašnjih faktora kao što su stres, starenje, hormonalne promene ili spoljašnjih uticaja poput toplote, hladnoće, neodgovarajućih kozmetičkih preparata...


ČIŠĆENJE KOŽE

 

Efikasan tretman suve kože podrazumeva sve faze: od čišćenja, preko hidratacije, borbe protiv starenja kože do zaštite od negativnog sunčevog zračenja. Prilikom čišćenja suve kože, izuzetno je važno da preparat bude efikasan, ali i dovoljno blag kako ne bi uklonio zaštitni lipidni sloj. Istraživanja su pokazala da razni aktivni sastojci, uglavnom prirodnog porekla, mogu pojačati zaštitnu funkciju kože i time smanjiti posledice i opasnost od isušivanja. Pre svega, to su dekspantenol, glicerin i pH5 citratni pufer. Dekspantenol, provitamin vitamina B5, veoma je efikasan hidratantni sastojak koji poboljšava vlažnost epiderma, što održava mekoću i elastičnost kože, poboljšava njenu regeneraciju, oporavak i dokazano, nakon redovne upotrebe, značajno ublažava simptome iritacije.

 

Pravi se za 5 minuta i čini čuda: Domaća krema za kojom je poludeo svet uklanja bore, hidrira kožu i usporava starenje (RECEPT)

ZAŠTITA OD IRITACIJA


Glicerin, takođe poznat i kao glicerol, pomaže u privlačenju vode i njenom zadržavanju u koži. To ga čini veoma efikasnim ovlaživačem, jer istovremeno umiruje suvu kožu i pruža joj dugotrajnu zaštitu i negu. Glicerol nema boju, miris i nije toksičan. Takođe, pH5 citratni pufer pomaže koži da povrati i stabilizuje svoju prirodnu pH vrednost kada zaštitni omotač izgubi svoju kiselost, slabeći prirodnu zaštitnu funkciju kože. Podstiče aktivnost enzima i zaštitu od iritacija.

 

Poludećete za spojem ova dva sastojka: Mešavina jaja i vazelina doneće vam prelepu kožu i još nešto...


Sprečite isušivanje kože:


- Izbegavajte suv vazduh tako što ćete kožu zaštititi odgovarajućom kremom kada ste napolju, po vrućem i hladnom vremenu, a kod kuće koristite ovlaživač vazduha kada je uključeno grejanje.


- Skratite vreme provedeno u vrućoj vodi tako što ćete umesto dugih kupki prednost dati tuširanju. Dodajte u kupku hidratantne dodatke koji mogu doprineti obnavljanju prirodne barijerne funkcije kože.


- Tokom pranja sudova koristite rukavice jer ćete tako izbeći isušivanje zbog vruće vode i jakih deterdženata.


- Nosite odeću od prirodnih materijala kao što su pamuk i svila, koji ne iritiraju kožu. Vuna je prirodan materijal, ali može izazvati iritaciju, pa bi trebalo izbegavati njen direktan dodir sa kožom.


- Potrudite se da koristite deterdžente za veš bez boja ili mirisa, jer oni mogu ostati na odeći nakon pranja i tako iritirati suvu kožu.


- Koristite preparate za negu bez alkohola, parabena, mirisa i boja kako biste izbegli iritaciju.


- Postarajte se da pijete odgovarajuću količinu tečnosti.

makonda-tracker