BEAUTY REPORTER

Sve tajne depilacije: Kako do savršeno glatke kože

0
Suknje i haljine obavezan su deo letnje garderobe, a kako uvek da imamo perfektne noge i ruke i uz koje metode možemo da uklonimo malje, objašnjava naša struča saradnica
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

 

foto: Privatna Arhiva

 

 

 

Piše: Valentina Basanjko

kozmetičar

 

 

Depilacija je najefikasniji vid uklanjanja malja. U zavisnosti od toga koliko vam brzo rastu dlake, treba je ponavljati na tri do četiri nedelje. Postoji više faktora koji utiču na brzinu rasta dlake: mesečni ciklus i trenutni hormonski status, način uklanjanja malja (brijanje, depilacija voskom, skidanje električnim aparatom), način ishrane i godišnje doba. Leti, kada nam depilacija najteže pada, malje, nažalost, najbrže rastu. Zbog toplote šire se krvni sudovi, cirkulacija se ubrzava a samim tim i metabolički procesi. Poboljšava se ishrana korena dlake pa i zato malje brže rastu. Zbog toga leti depilaciju treba češće raditi, kod nekih žena i na dve do tri nedelje. Pošto sunce i voda isušuju kožu, neophodno je da se osim hidriranja kremama i mlekom za telo, pilingom redovno otklanja isušeni površinski sloj. Na taj način istovremeno se smanjuje mogućnost pojavljivanja uraslih dlačica. Takođe, preporučuje se da se tokom tuširanja koristi grublja rukavica i da se koža istrlja kružnim pokretima kako bi eventualne urasle dlačice izašle na površinu.

 

Žene, pripremite se: Uz ovaj recept depilacija će manje boleti (VIDEO)
 

IZBOR VOSKA

 

Svaka tehnika depilacije zahteva drugačiji vosak. Na primer, najekskluzivniji topli vosak je mineralni. Zasnovan je na bazi morske soli i minerala, odličan je za piling i pogodan je za kožu sklonu urastanju dlačica. Puter vosak napravljen je na bazi ši putera i hidrira i omekšava kožu. Pink vosak sadrži ružino ulje, kremaste je strukture i pogodan je za osetljive delove tela. Vosak s maslinovim uljem dobar je za suvu kožu, a azulen iz kamilice ublažava iritaciju tokom depilacije. Većina žena tokom leta ipak preferira hladni vosak jer je radna temperatura voska približna temperaturi tela. Vosak se skida celuloznim trakama zato što se tako procedura ređe ponavlja pa je samim tim brža i lakša. Postoje različite vrste i hladnog voska, a najčešće se koristi zlatni na bazi pčelinjeg voska i meda.

 

Depilacija: hladni ili topli vosak

 

ŠTA RADITI POSLE TRETMANA

 

Pošto toplota izaziva pojačano znojenje i povećava rizik od stvaranja iritacija na koži, idealno je da se posle depilacije istuširate mlakom/hladnijom vodom uz korišćenje neutralnog sapuna. Kožu treba tretirati talkom zato što on upija vlagu, a može se koristiti i namenski pravljen gel na bazi aloja vere sa efektom hlađenja. Budući da se voskom osim dlačica skida i površinski sloj kože, posle depilacije nikako ne smete da se izlažete suncu da se ne bi pojavile fleke i hiperpigmentacija, a obavezno je i nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom.

makonda-tracker